spaarpotjes in je bank app

Spaarpotjes in de bank app | Meerdere spaarpotjes maken

Je hebt het misschien wel eens zien staan in de app van jouw bank, de functie spaarpotjes.
Steeds meer banken bieden deze functie aan. Bij Rabobank en ING heet dit spaarpotjes, terwijl ABN Amro en SNS het hebben over Doelsparen. In dit artikel: Spaarpotjes in je bank app wat kan je er mee, en hoe doe je dit effectief?

Wat is nou de functie van Doelsparen / Spaarpotjes?

Je vraagt je misschien af wat nou de toegevoegde waarde is van al deze spaarpotjes op je spaarrekening. Persoonlijk vind ik het allerfijnst aan deze functie dat het zowel overzicht als inzicht geeft.

Inzicht door spaarpotjes, Spaardoel bepalen.

Het inzicht ontstaat doordat je heel eenvoudig kunt instellen wanneer je een bedrag voor een grote aankoop bij elkaar wilt hebben gespaard, de app berekent direct hoeveel geld je iedere maand opzij moet zetten om het doel te behalen. Daarnaast wordt doordat je direct ziet hoeveel je iedere maand opzij moet zetten ook duidelijk of het spaardoel wel realistisch is of dat je misschien de spaar periode met een aantal maanden moet verlengen. Of misschien wel kunt versnellen.

Het overzicht ontstaat doordat je meerdere doelen onder elkaar kunt zetten, hierdoor zie je iedere keer dat je inlogt hoe het ervoor staat met jouw spaardoelen, het werkt motiverend als je ziet dat het doel beetje bij beetje gehaald wordt. Dit is ook meteen een mooie drempel om het geld in het spaarpotje te laten zitten. Geld dat ‘vrij’ zonder doel op de rekening staat geef je makkelijker uit dan wanneer je weet dat het ten kostte gaat van de nieuwe keuken of fantastische vakantie.

Sparen in bankapp

Om de spaarpotjes zo efficiënt mogelijk te benutten hieronder een aantal praktische tips.

8 tips voor het gebruik van spaarpotjes | Spaarpotjes in de bank app, hoe gebruik je deze optimaal.

  1. Leg 1 potje aan voor onvoorziene uitgaven/tegenvallers. Bepaal het bedrag dat je minimaal in dit potje wilt hebben. Zodra je buffer hoog genoeg is hoef je geen geld meer over te maken naar dit potje. Dit potje kan je zien als een noodfonds voor onverwachte uitgaven.
  2. Heb je een eigen woning? Dan is het verstandig om iedere maand een bedrag te sparen voor toekomstig onderhoud. Zodra je buffer hoog genoeg is hoef je geen geld meer over te maken naar dit potje. Hoeveel je moet sparen is natuurlijk afhankelijk van jouw woning en wat er in de toekomst moet gebeuren. Ben je aan het sparen voor een grote verbouwing zoals een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer? Mijn advies is om hier een apart spaardoel van te maken.
  3. Heb je een auto? Dan is het ook hiervoor verstandig om voor de onderhoudskosten iedere maand een bedrag te sparen, als de nota komt doet deze net iets minder pijn in de portemonnee. Zodra je buffer hoog genoeg is hoef je geen geld meer over te maken naar dit potje.
  4. Heb je een hoog eigen risico op je zorgverzekering? Leg hier dan een potje voor aan. Je eigen risico is maximaal €885,-.
  5. Maak niet teveel spaarpotjes aan, het is beter je te focussen op een select aantal (grotere) concretere doelen dan op verschillende kleinere doelen. Less is more in dit geval. Wel is het handig om voor bijvoorbeeld grote uitgaven die komen, maar waarvan het moment onbekend is zoals onderhoud aan de auto een potje te maken.
  6. Houd de spaardoelen realistisch, als je iedere maand geld uit de potjes moet halen om de boodschappen te kunnen betalen werkt dit erg demotiverend, bepaal dus vooraf hoeveel je iedere maand opzij kan zetten.
  7. Heb je een meevaller zoals een teruggaven van de energierekening of vakantiegeld? Boek dit dan over naar je spaarpotjes. Als je dit niet doet, is de kans groot dat het opgaat aan andere uitgaven.
  8. Stort het geld  naar de spaarpotjes zodra het salaris is bijgeschreven. Spreek met jezelf af hoeveel geld jij maandelijks wilt sparen. Door dit meteen bij het ontvangen van het salaris over te maken naar de spaarrekening ” dwing” je jezelf om het de rest van de maand met het resterende budget te doen.
    Bonustip: Wil je maandelijks een deel van je inkomen beleggen? Dan is het verstandig om dit bedrag ook direct opzij te zetten of over te maken naar je broker. Door dit direct weg te sluizen kom je ook hier niet in de verleiding het uit te geven aan andere zaken. Uiteraard geldt ook hiervoor dat je niet in de problemen moet komen met de maandelijkse lasten.

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten