meubels van leer onderhouden

Leren meubelen onderhouden | Lederen bank onderhouden

Als je leren meubelen hebt, zal je deze om ze mooi te houden af en toe moeten onderhouden. Ook verleng je hiermee de levensduur van de meubels. Maar hoe onderhoud je lederen meubels, zoals een lederen bank, lederen stoel, lederen armsteunen, lederen fauteuil? In dit artikel nemen we het met je door hoe je leren meubelen onderhouden kunt.

Voor je een schoonmaakmiddel of een onderhoudsmiddel op het leer aanbrengt moet je het middel altijd op een onopvallend proefvlakje testen. Mochten de schoonmaakmiddelen en het leer niet goed op elkaar reageren is niet het hele meubel verpest.

Hoe vaak lederen meubels onderhouden? Leren meubelen onderhouden

Hoe vaak moet je lederen meubels behandelen om ze lang mooi en soepel te houden? Als je meubelen zolang mogelijk mooi wilt houden en de levensduur optimaal wilt benutten. Dan is het verstandig om minimaal 2x per jaar het leer te voorzien van voeding. Als je bijvoorbeeld een wit bankstel hebt is het verstandig om dit iets vaker te doen.

Lederen stoel reinigen

Leren meubels schoonmaken | lederen bank reinigen

De eerste stap in het schoonmaken van een meubel is door met een stofzuiger het meubel te reinigen. Grove stukken vuil zullen dan worden verwijderd. Gebruik hiervoor een opzetstuk met zachte borstel, deze worden bij de meeste stofzuigers meegeleverd. Door deze zachte borstel voorkom je dat je het leer beschadigt. Vooral tussen de naden en randen kan je veel kruimels en ander vuil vinden.

Glad leer reinigen

Glad leer kan je schoonmaken met een sterk verdund sopje met een mild schoonmaak middel, je kan hier afwaszeep of groene zeep voor gebruikten. Op 100 ml warmwater hoef je maar een theelepeltje zeep toe te voegen. Gebruik ook zeker niet meer, te veel zeep kan het leer beschadigen.

Maak het leer schoon met een zachte lichtvochtige doek of gebruik hiervoor een zachte spons die je hebt uitgewrongen. Wrijf heel licht over het oppervlak. Ga niet intensief poetsen, dit komt het leer niet ten goede. Maak het leer ook niet te nat, water en leer zijn geen vrienden. Als je bang bent voor kalkvlekken op het leer, kan je het water eerst koken of gebruik je gedemineraliseerd water.

Je kan om het leer te drogen, het oppervlak afnemen met een theedoek. Als je ergens nog vuil ziet probeer dit dan voorzichtig te verwijderen.

Zeep verwijderen van het oppervlak

Na het reinigen moet je het oppervlak ontdoen van eventuele zeepresten. Dit doe je met een schone licht vochtige doek. Na het reinigen dien je het leer weer droog te maken met een droge theedoek. Mocht je veel vervuiling op het leer hebben, kan je in plaats van water& zeep ook een speciale lederreiniger gebruiken. Breng hier ook niet teveel van aan, je kunt de leer reiniger net zolang in wrijven tot het geheel is opgenomen door het leer

Ruw leer reinigen | Nubuck/Suede reinigen

Als je ruw lederen meubelen hebt, zoals Nubuck of suède is het niet verstandig om dit te reinigen met water en zeep. Deze soorten leer kunnen slecht tegen vocht. Gelukkig zijn er op de markt middeltjes beschikbaar, zoals leershampoo waarmee je ook deze soorten leer kunt reinigen.

Leer behandelen

Om lederen meubelen te behandelen kan je verschillende middelen gebruiken. Daarbij kan je er voor kiezen om een goede leercremé te gebruiken, maar je kan ook kiezen voor leerbalsem ook kan je nog kiezen voor onderhoudsmelk of voor leerolie.

Leerbalsem

Leerbalsem is een product dat alleen geschikt is voor glad leer. Het belangrijkste effect van leerbalsem is dat dat het een water en vuilafstotend laagje aanbrengt over het leer. Als je een nieuw meubel hebt kan je balsem dus prima gebruiken om een beschermend laagje aan te brengen.
je kan lederbalsem met een droge doek of een sponsje gelijkmatig aanbrengen over het oppervlak.  Een dun laagje is voldoende.

Onderhoudsmelk of crème

Wanneer je een goede onderhoudsmelk hebt kan dit een net zo goed product zijn als leer olie, het kan tevens worden uitgerust met een UV filter waardoor het leer minder last heeft van de invloed van de zon. Ook kan het stoffen bevatten die het leer langer in goede conditie houden. Je kan leermelk gelijk matig aanbrengen met een doek.

Voor leercrème geldt dat het veelal dezelfde eigenschappen heeft als leermelk. Het zij dat dit een wat dikker product is. Leermelk is dan ook makkelijker aan te brengen. Mocht de crème zich lastig laten verwerken, kan je het een beetje opwarmen. Breng de crème gelijkmatig aan over het oppervlak van het meubel

Uitgedroogd leer behandelen

Als het leer al enigszins is uitgedroogd kan je er het best voor kiezen om leerolie te gebruiken. Dit is een middel dat goed in staat is om in het leer te trekken. Door dat de olie in het product trekt is het instaat het leer opnieuw te voeden.  Leerolie is wel alleen geschikt voor gladde leren producten.

Je kan lederolie gelijkmatig aanbrengen met een doek.

Ruw leer voeden

Ook ruw leer moet je voeden als je het lang mooi en soepel wilt houden. Al kan je er natuurlijk voor kiezen om het leer te laten werken. Een geleefd ruw lederen meubelstuk kan ook een bepaalde sfeer brengen in uw woonkamer. Mocht je er toch voor kiezen om ruw leder zoals Nubuck of suède te behandelen, dan kan je daar speciale spray’s voor gebruiken. Als je vervolgens het oppervlak weer iets wilt opruwen zijn daarvoor speciale borstels beschikbaar.

Wellicht ook interessant?


cshow

Vergelijkbare berichten