Lederen bekleding schoonmaken

Leren bekleding onderhouden | Lederen bekleding auto schoonmaken

Als je lederen bekleding in je auto hebt, zal je deze om ze mooi te houden af en toe moeten onderhouden. Ook verleng je hiermee de levensduur van het materiaal. Maar hoe onderhoud je lederen bekleding? In dit artikel nemen we het met je door hoe je lederen bekleding onderhouden kunt

Lederen bekleding in de auto krijgt best wat te verduren, zo is er vrijwel altijd invloed van zonlicht op het leer. Als je hier niets aan doet zal het leer in de loop der tijd uitdrogen. Gelukkig is door dit door regelmatig onderhoud goed te voorkomen.

Hoe vaak lederen bekleding onderhouden?

Hoe vaak moet je lederen bekleding behandelen om ze lang mooi en soepel te houden? Als je de bekleding zolang mogelijk mooi wilt houden en de levensduur optimaal wilt benutten. Dan is het verstandig om het leer minimaal 2x per jaar het leer te voorzien van voeding.

Leren bekleding schoonmaken | Leren bekleding onderhouden

De eerste stap in het schoonmaken van lederen bekleding door met een stofzuiger de lederen stoelen te reinigen. Grove stukken vuil zullen dan worden verwijderd. Gebruik hiervoor een opzetstuk met zachte borstel, deze worden bij de meeste stofzuigers meegeleverd. Door deze zachte borstel voorkom je dat je het leer beschadigt. Vooral tussen de naden en randen kan je veel kruimels en ander vuil vinden.

Leren bekleding onderhouden

Lederen bekleding reinigen

Glad lederen bekleding kan je schoonmaken met een sterk verdund sopje met een mild schoonmaak middel, je kan hier afwaszeep of groene zeep voor gebruikten. Op 100 ml warmwater hoef je maar een theelepeltje zeep toe te voegen. Gebruik ook zeker niet meer, te veel zeep kan het leer beschadigen.

Maak het leer schoon met een zachte lichtvochtige doek(bij voorkeur een microvezel doek) of gebruik hiervoor een zachte spons die je hebt uitgewrongen. Wrijf heel licht over het oppervlak. Ga niet intensief poetsen, dit komt het leer niet ten goede. Maak het leer ook niet te nat, water en leer zijn geen vrienden. Als je bang bent voor kalkvlekken op het leer, kan je het water eerst koken of gebruik je gedemineraliseerd water.

Je kan om het leer te drogen, het oppervlak afnemen met een theedoek. Als je ergens nog vuil ziet probeer dit dan voorzichtig te verwijderen.

Zeep verwijderen van het oppervlak

Na het reinigen moet je het oppervlak ontdoen van eventuele zeepresten. Dit doe je met een schone licht vochtige doek. Na het reinigen dien je het leer weer droog te maken met een droge theedoek. Mocht je veel vervuiling op het leer hebben, kan je in plaats van water& zeep ook een speciale lederreiniger gebruiken. Breng hier ook niet teveel van aan, je kunt de leer reiniger net zolang in wrijven tot het geheel is opgenomen door het leer.

Lederen bekleding behandelen | Lederen bekleding voeden

Om leder te behandelen kan je verschillende middelen gebruiken. Daarbij kan je er voor kiezen om een goede leercremé te gebruiken, maar je kan ook kiezen voor leerbalsem ook kan je nog kiezen voor onderhoudsmelk of voor leerolie.

Voor je een schoonmaakmiddel of een onderhoudsmiddel op leder aanbrengt moet je het middel altijd op een onopvallend proefvlakje testen. Mochten de schoonmaakmiddelen en het leer niet goed op elkaar reageren is niet het gehele oppervlak verpest.

Onderhoudsmelk of crème op leer

Wanneer je een goede onderhoudsmelk hebt kan dit een net zo goed product zijn als leer olie, het kan tevens worden uitgerust met een UV filter waardoor het leer minder last heeft van de invloed van de zon. Ook kan het stoffen bevatten die het leer langer in goede conditie houden. Je kan leermelk gelijk matig aanbrengen met een doek.

Voor leercrème geldt dat het veelal dezelfde eigenschappen heeft als leermelk. Het zij dat dit een wat dikker product is. Leermelk is dan ook makkelijker aan te brengen. Mocht de crème zich lastig laten verwerken, kan je het een beetje opwarmen. Breng de crème gelijkmatig aan over het oppervlak van het leer.

Uitgedroogd leer behandelen

Als het leer al enigszins is uitgedroogd kan je er het best voor kiezen om leerolie te gebruiken. Dit is een middel dat goed in staat is om in het leer te trekken. Door dat de olie in het product trekt is het instaat het leer opnieuw te voeden.  Leerolie is wel alleen geschikt voor gladde leren producten.

Je kan lederolie gelijkmatig aanbrengen met een doek.

Wellicht ook interessant?

Leren bekleding onderhouden van auto

Vergelijkbare berichten