Houten vloer onderhouden | Hoe moet je een houtenvloer onderhouden

Een houten vloer kan een ware eyecatcher zijn van je huis. Ondanks dat het een duurdere optie is dan sommige andere vloeren kent de houten vloer wel vele voordelen. Een houten vloer is duurzaam en tijdloos. Een houten vloer kan tot wel 40 jaar meegaan. Mits het goed onderhouden wordt. Daar gaan we je met dit artikel mee helpen. We zorgen ervoor dat jouw houten vloer op de juiste manier onderhouden en gereinigd wordt zodat je er lang plezier van hebt. Hoe een houten vloer geolied moet worden nemen we in dit artikel met je door.

Waarom een houten vloer onderhouden? Houten vloer onderhouden

Je houten vloer onderhouden is niet het leukste klusje maar wel één die belangrijk is om de levensduur van jouw vloer te verlengen. Je zorgt ervoor dat je houten vloer de maximale levensduur bereikt en de vloer er op zijn best blijft uitzien.

Houten vloeren zijn standaard in de fabriek behandeld met een zogeheten masterolie. Dit zorgt ervoor dat je hout versterkt wordt maar biedt ook bescherming. Ondanks deze masterolie zal je ieder jaar opnieuw een nieuwe olielaag moeten aanbrengen op je houten vloer om de vloer in optimale conditie te houden. Wordt de vloer intensief gebruikt omdat je bijvoorbeeld een groot gezin hebt of omdat de vloer in een bedrijfsruimte wordt gebruikt, dan is het beter om hem tweemaal in het jaar te oliën. Dit doe je met de daarvoor speciaal gemaakte onderhoudsolie. Je kunt deze aanschaffen bij het bedrijf waar je ook de vloer hebt gekocht. Deze weet precies welke olie bij welke houtsoort en kleur het beste past. Ook is het belangrijk dat je de houten vloer regelmatig stofzuigt en dweilt.

Houten vloer stofzuigen en dweilen | Houten vloer schoonmaken

De levensduur van een houten vloer is ongeveer 40 jaar. Dit is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit en de dikte. Ook is het ook belangrijk dat de vloer op de juiste manier goed
schoon wordt gehouden.

Stofzuigen van een houten vloer

Het doel van het stofzuigen van een houten vloer is het verwijderen van alles van de vloer wat eventueel schade kan aanbrengen. Denk hierbij aan zand, steentjes etc.
Let er bij het stofzuigen op dat je het juiste mondstuk gebruikt. Dit is een mondstuk met aan de zuigmond zachte borstels. Veeg een houten vloer ook alleen met zachte bezems, een harde bezem kan krassen veroorzaken aan het oppervlak van het hout.

Houten vloer dweilen

Houten vloer dweilen

Als de volledige vloer is gestofzuigd is het tijd om het te gaan dweilen. Het is belangrijk dat je geen schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger gaat gebruiken die niet geschikt zijn voor houten vloeren. Je loopt dan kans op beschadiging aan je vloer. Houten vloeren zijn gevoelig voor temperatuurverschillen. Dat betekent dat je de vloer niet te lang nat mag zijn. Je moet er dus voor zorgen dat je dweil niet te nat is. Zorg dat je hem goed uitwringt voor je begint met dweilen. Zodat het hout binnen een korte periode droog is. Je kunt de vloer ook na het dweilen droogmaken met een droge doek. Je kan het beste dweilen met koud of met lauw water.
Heet water wordt absoluut afgeraden. Voeg een scheutje natuurzeep toe. Je kunt ook kiezen voor de houten vloer reiniger van HG. Laat alle andere schoonmaakmiddelen links liggen want deze kunnen je vloer beschadigen.

Het beste schoonmaakmiddel voor het reinigen van een houten vloer

Natuurzeep is het beste product om je houten vloer te reinigen. Naast dat het je vloer reinigt, zorgt het ook voor een extra beschermlaag. Woca natuurzeep is één van de aanraders die getest is als de beste. Natuurlijk kun je ook andere merken gebruiken. Een bijkomend voordeel van natuurzeep is dat het ook vuilafstotend werkt. Het dweilen van je houten vloer doe je niet dagelijks zoals bij andere vloeren. Het advies is om dit ongeveer twee keer in de maand te doen. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe intensief de vloer wordt gebruikt. Neem altijd goed de instructies door op de verpakking van het schoonmaakmiddel voordat je gaat beginnen met het dweilen van je houten vloer. Zo weet je precies hoeveel zeep je nodig hebt.

Natuurzeep kost meer dan bijvoorbeeld een fles allesreiniger, hierdoor zijn mensen geneigd om bijvoorbeeld allesreiniger te gaan gebruiken voor het dweilen.  Dit is absoluut af te raden want de kans is aanwezig dat je je houten vloer beschadigd. Allesreiniger kan de beschermlaag van je vloer aantasten maar ook kan het uiterlijk van je prachtige vloer vervagen.

Het oliën van een houten vloer | houten vloer oliën

Zoals eerder vernoemd wordt een houten vloer standaard geolied met de masterolie. Dit wordt gedaan in de fabriek. Het zorgt voor onder andere bescherming van het hout. De olie trekt in het hout en houdt vuil en vocht tegen. Het zorgt er verder ook voor dat de kleur behouden blijft.

Zorg ervoor dat je voldoende tijd en ruimte hebt als je je houten vloer gaat oliën. het is een tijdrovende klus die je zeker niet moet onderschatten.
De eerste stap is het zorgen dat de vloer goed schoon is, dit doe je door de vloer goed te stofzuigen Daarna maak je de vloer schoon met een intensief reiniger. Dit middel ontvet en reinigt je houten vloer waardoor de nieuwe laag olie op de juiste manier kan hechten. Na het schoonmaken met een intensief reiniger wacht je tot de vloer volledig droog is. De volgende stap is het aanbrengen van de onderhoudsolie. Je dient het product eerst goed te schudden voordat je het openmaakt. Spray de olie met een sprayflacon in en laat het enkele minuten intrekken. Dit verschilt per olie. Lees de instructies voordat je begint goed. Wanneer de olie is ingetrokken is het tijd om met een vloerpad eroverheen te gaan en de olie goed in te wassen in de vloer. Het gebruik maken van een doek is ook prima als je geen pads hebt. Als er nog dikkere lagen olie op de vloer ligt kun je deze opruimen door gebruik te maken van een oude doek. Als je de overtollige olie niet verwijdert zal dit lelijke vlekken veroorzaken op de vloer. Als het harde werk erop zit heeft de olie enkele uren rust nodig. Verder is het verstandig de eerste dagen niet met schoenen over je vloer heen te lopen.


Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten