Leren jas schoonmaken

Leren jas onderhouden | Zelf je leren jas reinigen

Als je een leren jas hebt, zal je deze om ze mooi te houden af en toe moeten onderhouden. Ook verleng je hiermee de levensduur van de jas. Maar hoe moet je een leren jas onderhouden? In dit artikel nemen we het met je door.

Voor je een schoonmaakmiddel of een onderhoudsmiddel op het leer aanbrengt moet je het middel altijd op een onopvallend proefvlakje testen. Mochten de stoffen en het leer niet goed op elkaar reageren is niet de hele jas verpest. Kijk ook altijd of je een middel in de juiste kleur hebt of een kleurloos product.

Leren jas schoonmaken | Leren jas onderhouden

Voordat je een onderhoudsmiddel gaat aanbrengen dient de jas schoon te zijn van vet, vlekken en ander vuil.

Een leren jas kan je schoonmaken met een sterk verdund sopje met een mild schoonmaak middel, je kan hier afwaszeep of groene zeep voor gebruikten. Op 100 ml warmwater hoef je maar een theelepeltje zeep toe te voegen. Gebruik ook zeker niet meer, te veel zeep kan het leer beschadigen.

Maak de jas schoon met een zachte lichtvochtige doek of gebruik hiervoor een zachte spons die je hebt uitgewrongen. Wrijf heel licht over het oppervlak. Ga niet intensief poetsen, dit komt het leer niet ten goede. Maak het leer ook niet te nat, water en leer zijn geen vrienden.

Je kan om de jas te drogen, de jas afnemen met een theedoek. Als je ergens nog vuil ziet probeer dit dan voorzichtig te verwijderen.

Zeep verwijderen van het oppervlak

Na het reinigen moet je het oppervlak van de jas ontdoen van eventuele zeepresten. Dit doe je met een schone licht vochtige doek. Na het reinigen dien je de jas weer droog te maken met een droge theedoek.

Mocht je veel vervuiling op de jas hebben, kan je in plaats van water& zeep ook een speciale lederreiniger gebruiken. Breng hier ook niet teveel van aan, je kunt de leer reiniger net zolang in wrijven tot het geheel is opgenomen door de jas.

Leren jas onderhouden

Leren jas behandelen

Om de jas te behandelen kan je verschillende middelen gebruiken.

Je kan er voor kiezen om leerbalsem te gebruiken, maar je kan ook kiezen voor leervet ook kan je nog kiezen voor onderhoudsmelk of voor leerolie.

Jas behandelen met leerbalsem

Leerbalsem is een product dat alleen geschikt is voor glad leer. Het belangrijkste effect van leerbalsem is dat dat het een water en vuilafstotend laagje aanbrengt over het leer. Als je een nieuwe jas hebt kan je balsem dus prima gebruiken om een beschermend laagje aan te brengen.
je kan lederbalsem met een droge doek of een sponsje gelijkmatig aanbrengen over de jas.  Een dun laagje is voldoende.

Jas behandelen met leervet

Leervet heeft een meer hydraterende voedende werking voor het leer. Leervet is bij uitstek geschikt voor leer dat veel te lijden heeft van de buitenlucht en de bijbehorende werking.

Leervet kan je gelijkmatig aanbrengen met een droge doek of een spons, daarna het even laten intrekken. Na 10 tot 15 minuten eventueel uitpoetsen.

Onderhoudsmelk of crème gebruiken voor een leren jas

Wanneer je een goede onderhoudsmelk hebt kan dit een net zo goed product zijn als leer olie, het kan tevens worden uitgerust met een UV filter waardoor de jas minder last heeft van de invloed van de zon. Ook kan het stoffen bevatten die het leer langer in goede conditie houden. Je kan leermelk gelijk matig aanbrengen met een doek.

Voor leer crème geldt dat het veelal dezelfde eigenschappen heeft als leermelk. Het zij dat dit een wat dikker product is. Leer melk is dan ook makkelijker aan te brengen. Mocht de crème zich lastig laten verwerken, kan je het een beetje opwarmen. Breng de crème gelijkmatig aan over de jas.

Uitgedroogd leer behandelen

Als het leer al enigszins is uitgedroogd kan je er het best voor kiezen om leerolie te gebruiken. Dit is een middel dat goed in staat is om in het leer te trekken. Door dat de olie in het product trekt is het instaat het leer opnieuw te voeden.  Leerolie is wel alleen geschikt voor gladde leren producten.

Je kan lederolie gelijkmatig aanbrengen met een doek.


cshow

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten