Mag je vuurwerk kopen in duitsland?

Regels vuurwerk kopen in Duitsland | Hoeveel vuurwerk mag je in Duitsland kopen?

Vuurwerkliefhebbers trekken jaarlijks massaal de grens over om vuurwerk te kopen. Ook dit jaar zal dat hoogstwaarschijnlijk het geval zijn. Maar wat zijn eigenlijk de regels omtrent het kopen en meenemen van vuurwerk naar Nederland? In dit artikel nemen we de regels voor het kopen van vuurwerk in Duitsland met je door.

Verkoopperiode Vuurwerk in Duitsland

Ook in Duitsland geldt er een bepaalde periode waarin vuurwerk mag worden verkocht. De periode waarop je in Duitsland vuurwerk kan kopen, is net als in Nederland 29, 30 en 31 december. Mocht een van deze dagen op een zondag vallen dan zal 28 december erbij komen. Ook in Duitsland geldt dat je meerderjarig moet zijn om vuurwerk te kunnen kopen. Neem dus je legitimatie mee.

Hoeveel is vuurwerk in Duitsland goedkoper

Het voornaamste motief achter het grensoverschrijdend vuurwerkwinkelen is het prijsverschil. De afgelopen jaren was vuurwerk in Duitsland vaak goedkoper dan hier. Het verschil kan makkelijk oplopen tot  zo’n 30 á 40%. Daarnaast staat Duitsland ook bekend om het goede siervuurwerk. Zeker als je hiervoor een speciaalzaak bezoekt is de keuze enorm.

Regels vuurwerk kopen in duitsland

Is het legaal op vuurwerk in Duitsland te kopen?

Ja het is legaal om vuurwerk in Duitsland te kopen. Wel moet dit vuurwerk voldoen aan een aantal voorwaarden. Voor siervuurwerk gelden in Duitsland ongeveer dezelfde regels als in Nederland. Wel kan je in Duitsland bijvoorbeeld nog Romeinse kaarsen kopen. DIe zijn in Nederland verboden. Ook is er in Duitsland een hoop knalvuurwerk te koop wat in Nederland ook verboden is. Let dan ook goed op bij het kopen,  mocht er iets in je kofferbak zitten

Waar moet Duits vuurwerk aan voldoen? Regels vuurwerk kopen in Duitsland

Allereerst moet Duits vuurwerk voorzien zijn van een Nederlandstalige handleiding. Ook moet het vuurwerk een CE-keurmerk dragen, wat aangeeft dat het product voldoet aan de eisen van de Europese Unie.

Naast de Nederlandse handleiding moet op de verpakking vermeld staan dat het voor particulier gebruik is. Meestal is dit het geval, aangezien het merendeel van het vuurwerk in Duitse winkels bestemd is voor ‘gewone’ consumenten. Toch is het verstandig de verpakking te controleren. Zonder deze kenmerken mag je het vuurwerk niet meenemen. Het kan in beslag genomen worden bij controle.

Welk vuurwerk mag je kopen in Duitsland?

Los van de verpakking moet het vuurwerk in Nederland natuurlijk ook legaal zijn. Je mag namelijk in Duitsland veel meer kopen dan je hier mag afsteken. Terwijl je in Duitsland strijkers kunt kopen, zijn deze in Nederland verboden om te hebben, laat staan af te steken.

In Nederland is knalvuurwerk zoals rotjes tegenwoordig verboden, evenals knalstrengen (Chinese matten), enkelshots buizen (single shots), Romeinse kaarsen en losse vuurpijlen. Zelfs baby-vuurpijlen zijn niet toegestaan. Bij een grenscontrole met dit soort vuurwerk loop je het risico op een boete. De gouden regel: koop siervuurwerk.

Hoeveel kilo vuurwerk kopen in Duitsland?

Je mag per auto niet meer dan 25 kilo vuurwerk uit Duitsland meenemen. Niet zozeer vanwege de Duitse regelgeving, maar vanwege de Nederlandse wetgeving. In Nederland is het namelijk verboden om meer dan 25 kilo vuurwerk in je auto te vervoeren. Het aantal personen dat in de auto zit maakt daarbij niet uit,

Je kan een ontheffing aanvragen bij de ILT voor het meenemen van meer vuurwerk per auto. In de praktijk is dit wel erg veel gedoe en niet interessant. Wil je meer vuurwerk, rijd dan met meer auto’s. Of rijd 2x.

Vuurwerk kopen per post?

Veel Duitse vuurwerkverkopers hebben Nederlandstalige webshops waar je kunt bestellen. Echter, gemak dient de mens niet altijd. Het vuurwerk mag namelijk niet per post verstuurd worden. Dit is verboden. Sinds 2018 wordt er strenger gecontroleerd op vuurwerk dat per post wordt verstuurd.

Kies dus een webshop waar je het vuurwerk kunt afhalen. Naast dat je het vuurwerk kwijt bent, kan er ook een boete volgen. Bestel je vuurwerk dat in Nederland verboden is kunnen de consequenties nog groter zijn.
cshow

Wellicht interessant?

Vergelijkbare berichten