pexels los muertos crew 8281154

Leren schoenen onderhouden | Hoe houd je leren schoenen mooi?

Als je leren schoenen hebt, zal je deze om ze mooi te houden af en toe moeten onderhouden. Ook verleng je hiermee de levensduur van de schoenen. Maar hoe moet je leren schoenen onderhouden? In dit artikel nemen we het met je door.

Nieuwe schoenen behandelen | Nieuwe schoenen insprayen

Als je nieuwe schoenen koopt zijn deze vaak onbehandeld, hierdoor hebben vocht en vuil vrij spel. Het is dan ook zeker aan te raden om nieuwe schoenen voor gebruik in te sprayen met een middel dat de schoen beschermt tegen vocht en vuil. Je kan een specifiek middel kiezen, echter werkt nano spray op veel verschillende materialen. Met een middel kan je dan meerdere paren behandelen. Uitzondering hierop is lakschoenen, deze mogen niet worden behandeld met spray.

Schoenen opbergen | Hoe schoenen opbergen

De manier waarop jij je schoenen opbergt heeft invloed op de staat van jouw schoenen.

Het best doe je schoenspanners in je schoen voor je ze opbergt. Door de schoenspanner krijgt de schoen om zich te herstellen naar zijn oorspronkelijke vorm. Het best kunt u schoenspanners gebruiken van (ceder)hout, het voordeel van (ceder)hout is dat het vocht opneemt dat in de schoen zit.

Lederen schoen onderhouden | Schoenen van leer poetsen

Er zijn verschillende soorten leren schoenen, elk type leer heeft zijn eigen verzorging nodig.

Het is belangrijk dat de schoen droog is voor u hem gaat behandelen. Laat de schoen dan ook altijd eerst drogen. Mocht de schoen erg nat zijn kan je het drogen versnellen door de schoen vol te stoppen met natte kranten of door het gebruik van een houten schoenspanner. Leg de schoen nooit op of in de buurt van de verwarming.

Gebruik producten op basis van bijenwas voor het onderhoud van leren schoenen, bijenwas is een goede beschermer en voedt tevens het leer. Ook laat bijenwas in tegenstelling tot een siliconenonderhoudsmiddel wel lucht door waardoor het leer kan ademen. Voor wit leer geldt bovenstaande niet, het kan bij witte schoenen voorkomen dat de schoen door de bijenwas iets geel verkleurt wat natuurlijk zonde is. Voor wit leer zijn er speciale middelen die er voor zorgen dat uw witte schoenen ook wit blijven.

Indien u een crème of poetsmiddel gebruik zorg dan voor een kleurloos middel of voor een middel in dezelfde kleur als uw schoenen. Met een andere kleur dan uw schoenen treedt verkleuring op. Aangezien het lastig is om exact dezelfde kleur schoenpoets aan te schaffen raden wij aan altijd een kleurloos middel te gebruiken.

Voor u, uw schoenen gaat poetsen dient u voor het beste resultaat de veters uit uw schoenen te verwijderen.

Glad leren schoenen onderhouden

Voor het behandelen dient u al het vuil van de schoen te verwijderen, dit lukt vaak met een zachte borstel. Lukt dit niet kunt u een lichtvochtige doek gebruiken.

Wanneer de schoenen droog zijn kunt u ze inpoetsen met de crème of schoenpoets, dit doet u met een droge katoenen doek. Het best brengt u de crème aan met een rond draaiende beweging. Wanneer u de hele schoen goed heeft ingepoetst kunt u de schoenen even laten staan.

Na een kwartier is de crème goed in de schoen getrokken, u kunt dan de schoen uitpoetsen met een droge katoenen doek. Mochten er na het poetsen onverhoopt toch nog vlekken in uw schoen zitten, poets de schoen dan nogmaals met een lichtvochtige doek met crème. Ook hierna is het belangrijk dat u de schoenen na een kwartier goed uitpoetst.

Lakleren schoenen onderhouden

Lakleer is een iets gevoeliger product dan gewoon gladleer, je ziet er snel een krasje op. Ook is de behandelmethode voor lakleer anders dan voor glad leer. Wanneer je lakleer behandelt met schoencrème loop je de kans dat het vlekken en strepen veroorzaakt.

hoe behandel je lakleer?

Maak de schoenen schoon met een zachte borstel of een lichtvochtige zachte doek. Met een te harde borstel kan je krassen veroorzaken. Is het vuil hardnekkig kan je een zachte spons met eventueel een mild sopje gebruiken om het vuil te verwijderen.

Wanneer de schoen is ontdaan van het aanwezige vuil kan je de schoen behandelen met speciale lakolie of mousse. Met dit middel voed je het leer van de schoen, tevens zorgt het ervoor dat de schoen zijn glans behoud. Je moet de olie of mousse gelijk matig aanbrengen over de schoen en na een tijdje als de olie kans heeft gehad in de schoen te trekken weer uitpoetsen met een droge zachte doek.

Voor lakschoenen geldt dat deze niet behandelt moeten worden met schoenspray. De lak is al een speciale coating. Andere middelen kunnen deze laag beschadigen.

Leren schoenen onderhouden
Suede schoenen onderhouden/ Nubuck schoenen onderhouden

Suede is een materiaal waar zicht relatief makkelijk vuil en vocht aan hecht. Dit geldt ook voor Nubuck, nubuck is een leersoort waarvan het oppervlak is opgeschuurd hierdoor is ook dit materiaal kwetsbaar voor vuil en vocht.

Om vuil voor te zijn is het belangrijk om nieuwe schoenen in te sprayen met een waterafstotend middel/impregneerspray. Na het sprayen kunt u de schoen borstelen om de vezels uit elkaar te houden.

Om de schoen te onderhouden is het belangrijk om de schoen regelmatig te borstelen en daarbij ontdoen van het aanwezige vuil. Daarna kunt u de schoen opnieuw insprayen en daarna borstelen.

Suede en nubuck zijn geen materialen om te poetsen met een crème, de crème zal vlekken veroorzaken in het materiaal.

Imitatieleren schoenen behandelen

imitatieleren schoenen zijn gemaakt van synthetisch materiaal, hierdoor zijn zij eenvoudig te reinigen met een vochtige doek.
Je kan de schoenen daarna insprayen met een waterafstotend middel/impregneerspray.
Veel middelen die op de markt zijn, zijn ook geschikt voor kunstleer. Wel is het belangrijk om dit te controleren.
?wi=352562&ws=

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten