Waar op letten als beginnende belegger | Hoe beginnen met beleggen

De aandelenbeurs is het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws. Veel nieuwe beleggers betreden de aandelenmarkt. Heel goed natuurlijk dat mensen bezig zijn met het opbouwen van vermogen, historisch gezien ben je op de beurs dan op de goede plek. Toch zijn er een aantal zaken waar je als beginnende belegger op moet letten.

Voor je start met beleggen zou ik je willen adviseren je goed in de materie te verdiepen, volg eens een tijdje RTL Z, luister een podcast, lees een boek over beleggen, begin met een demoaccount. Het is echt een dynamische wereld, waarin veel factoren meespelen die uiteindelijk bepalen of jouw beleggingen een succes worden. Ben je van plan om af en toe een ETF’s op bijvoorbeeld de wereldindex te kopen dan kan je deze stap overslaan. Al kan het wel erg leerzaam zijn om te begrijpen hoe de aandelenmarkt werkt.

Waarom ga je beleggen? Doel van beleggen?

Voor je gaat beleggen, bedenk eens goed voor jezelf. Waarom ga je beleggen? Er kunnen tal van redenen zijn. Wil je vermogen opbouwen, wil je een passief inkomen vergaren door dividend, ben je op zoek naar een alternatief voor de lage rente, wil je snel rijk worden, wil je sparen voor je pensioen? Ieder scenario is mogelijk op de beurs, en zo hoort ook bij elk scenario een risicoprofiel.

Wil je beleggen voor je pensioen? Dan kan je dat waarschijnlijk beter bij een partij als Brandnewday doen. Je vermogen is daar afgescheiden van jouw vermogen waardoor je geen vermogenrendementsheffing hoeft te betalen. Ook heb je mogelijk recht op belastingvoordeel. Nadeel is wel dat je geld daar staat tot je pensioen.

Je kan bijvoorbeeld snel rijk worden op de beurs, echter moet je dan of heel goed zijn in het vinden van Multi baggers of dusdanige risico’s nemen die voor de meeste mensen niet acceptabel zijn.

Kiezen voor een broker | Waar aandelen kopen?

Om te kunnen beginnen met beleggen heb je een account bij een broker nodig. Dit kan bij jouw bank, via een beleggingsplatform als DEGIRO of Binck, maar ook met een gratis app als Bux Zero. Ieder platform heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo zijn op Bux Zero alleen de aandelen van de bekendere fondsen beschikbaar. Als je wilt beleggen in meerdere aandelen of ETF’s heb je hier niet genoeg aan.

Dan kan je er beter voor kiezen om (ook) een beleggingsaccount bij jouw bank of een beleggingsplatform te openen.

Let op de kosten bij beleggen | Waar op letten als beginnende belegger

Wat voor mij een erg belangrijke keuze was bij het openen van mijn account waren de kosten. Als je periodiek iets wilt inleggen in aandelen kunnen transactiekosten een fors deel van het rendement afsnoepen. Ook zijn er banken en beleggingsdiensten die voor het beheren van jouw aandelen een bewaarloon vragen. Deze kosten gaan uiteraard ook ten koste van je rendement. Als belegger wil je zoveel mogelijk rendement. Persoonlijk heb ik daarom voor een account bij de Giro gekozen. Lagere transactie kosten kunnen het rendement op lange termijn flink positief verbeteren.

Beleggen via een app als Bux Zero kan handig zijn vanwege de lage kosten. Als je iedere maand voor een paar tientjes aandelen koopt kan dit werken. Je kan aan het eind van de dag een order zonder transactiekosten laten uitvoeren. De koers die je bij Bux Zero betaalt is iets hoger dan op de beurs, maar dit verdien je met kleine orders ruimschoots terug aan de besparing op transactiekosten. Wil je echter voor honderden tot duizenden euro’s beleggen in aandelen zou ik dit persoonlijk altijd op een beleggingsrekening zetten. Dit zou ik doen vanaf bedragen rond de €500,-. Onder dit bedrag zijn de transactiekosten naar mijn idee in verhouding als snel te hoog.

Waar op letten als beginnende belegger

Welk aandeel kopen? Beleggen in aandelen

Het moeilijkste is uiteindelijk een aandeel zoeken dat jou op lange termijn rendement oplevert. De belangrijkste tip is hierin: Doe altijd zelf onderzoek naar een aandeel. Er zijn veel analisten die HUN MENING geven over aandelen. Dit kan zeker leerzaam zijn, volg echter nooit blind een analist of goeroe. Hij kan er allereerst net zo goed naast zitten, daarnaast kan hij een heel andere strategie hanteren waardoor een aandeel voor hem wel geschikt is maar voor jou niet.

Er zijn meerdere manieren waarop je een aandeel kan waarderen. Zo kan je in de voetsporen treden van Warren Buffet, door opzoek te gaan naar ondergewaardeerde bedrijven. Een kenmerk van Value beleggen is dat een bedrijf met een goede cashflow op de beurs lager genoteerd staat dan de daadwerkelijke waarde.

Om dit te kunnen beoordelen zal je een fundamentele analyse moeten doen naar het bedrijf.

Wat is GARP | Beleggen in groeibedrijven

Het laatste decennium zijn vooral de grote groeiende Tech bedrijven een goede belegging gebleken. Op basis van het traditionele value beleggen leken deze aandelen altijd fors overgewaardeerd. Echter bedrijven als Netflix, Amazon, Tesla, Apple, Facebook etc. hebben een jaarlijkse groei van tientallen procenten laten zien. Door deze groei neemt de waarde van deze bedrijven dusdanig toe dat ze achteraf gezien misschien wel goedkoop waren. Deze manier van beleggen wordt ook wel GARP genoemd, dit staat voor growth at a reasonable price. Kort samengevat, het is niet interessant dat je nu een KW van 450 betaalt, als dit over 5 jaar een KW van 30 is. Het grootste risico hierin is dat het bedrijf de verwachtingen niet waarmaakt. Mocht dat het geval zijn heb je teveel betaald. Mocht het bedrijf de verwachtingen waarmaken heb je waarschijnlijk wel een goede investering gedaan.

Let wel op, van de bedrijven die de potentie hebben uit te groeien tot de volgende Amazon, zal maar een enkeling dit halen. Reken jezelf niet te snel rijk. Amazon was in het begin ook ”slechts” een onlne boekenwinkel, niemand kon bij de beursgang vermoeden dat het zou uitgroeien tot een enorme Tech onderneming.

Risico’s van beleggen | Beta van een aandeel

Het grootste risico van beleggen in aandelen is dat de aandelen in waarde kunnen dalen. Dit kan meerdere hoofdzaken hebben. Allereerst kan het economische sentiment tegenzitten, wanneer er een flinke recessie uitbreekt hebben de meeste aandelen hier last van. Toch is ook hierin wel een onderscheid te maken, zogenaamde defensieve aandelen blijven gedurende een crisis beter liggen dan conjunctuurgevoelige aandelen. Bedrijven die voorzien in basisbehoeften van mensen zullen altijd omzet blijven genereren, we blijven immers eten, drinken, tandenpoetsen en ook de verzekering en tv abonnement zal er niet bij veel mensen uitgaan. Bedrijven die voorzien in luxe goederen, zoals dure kleding, vakanties, of auto’s hebben doorgaans meer last van een recessie, dit zijn immers uitgaven waar mensen makkelijk op kunnen besparen.

Bij aandelen wordt dit uitgedrukt in de bèta, wanneer een aandeel een bèta van 1 heeft, beweegt het in theorie met de markt mee. Een bèta onder 1 betekent dat een aandeel in theorie minder hard stijgt als de markt omhoog gaat, echter zal het aandeel bij een recessie ook minder dalen. Een bèta boven 1 betekent dat een aandeel in theorie extremer beweegt dan de markt in zijn geheel. Bij een euforisch sentiment stijgt het sneller dan de markt in zijn geheel, bij een recessie kan het ook veel harder naar beneden.

De bèta van Unilever is dan ook slechts 0,42, een aandeel als Randstad wat meer conjunctuurgevoelig is heeft een bèta van 1,53.

Ook is het voor je een aandeel koopt verstandig om een analyse te maken van de grootste risico’s. Wat kan er gebeuren met het bedrijf waardoor het in de toekomst in moeilijkheden komt. Dit kunnen zaken zijn als opgelegde regels door de overheid, een sterkere concurrent, een innovatie die het bedrijf overbodig maakt, zwak management, fraude, hoge schulden etc. etc.

Spreiden van portefeuille

Hoe goed je belegging ook lijkt, het is nooit verstandig om al je geld in 1 of 2 aandelen te stoppen. Er zijn factoren waarop jij en het bedrijf geen invloed hebben. Om niet bij één faliekante misser een flink deel van je geld te verliezen is het verstandig om te spreiden in meerdere aandelen. Om het overzichtelijk te houden, zou ik dit beperken van 8 tot 15 aandelen. Hierdoor blijft je portefeuille overzichtelijk en is het ook te doen om het nieuws en ontwikkelingen rondom de bedrijven te volgen. Daarnaast is het enorm lastig om veel meer goede bedrijven te vinden. Als je 50 aandelen in portefeuille hebt doe je het waarschijnlijk niet veel beter of slechter dan een ETF.

Ook is het belangrijk om te spreiden in sectoren, als je Shell, BP en Total in portefeuille hebt. Dan beperk je wel het risico dat bij een van deze bedrijven iets mis gaat. Maar je exposure naar de oliemarkt in zijn geheel is nog steeds aanzienlijk.

Traditioneel wordt aangeraden ook een deel te investeren in obligaties. Persoonlijk heb ik hier niet zoveel mee, zeker niet nu obligaties vrijwel geen rendement geven. Wel zijn obligaties van sterke bedrijven en met name staatobligaties een mooi middel om vermogen uit te zetten tegen een laag risico. Obligaties zijn voor mij persoonlijk dan ook meer een alternatief voor een spaarrekening dan een alternatief voor beleggingen.

Ook het aanhouden van cashgeld kan een manier van spreiden zijn, immers als je op een berg geld zit kan je meteen anticiperen als zicht mooie kansen voordoen.

Spreiden kan ook inhouden dat je spreidt over de tijd. Dit betekent in de praktijk dat je een aankoop in meerdere stappen doet.

Periodiek beleggen

Als je echt vermogen wilt opbouwen, spreek dan met jezelf af dat je periodiek belegt. Je kan iedere maand bijvoorbeeld €250,- in ETF’s investeren. Ook kan je ieder jaar 1 of 2 mooie aandelen toevoegen aan jouw portefeuille.

Een ander voordeel van periodiek beleggen is dat je gemiddeld aan een goede koers koopt. Als je maandelijks een bedrag in ETF’s investeert. En dit tijden hoog- en laagconjunctuur keurig blijft doen is je gemiddelde aankoopprijs altijd goed. Immers de ene keer koop je te hoog, soms op de goede prijs en de andere keer te laag. Uiteraard kan je beter laag kopen, maar met deze strategie hoef je je niet druk te maken over timing van de markt. Iets dat in de praktijk erg lastig blijkt. Als je periodiek wilt beleggen in ETF’s, raad ik je aan om je te verdiepen in de kernselectie van de Giro.

Wat te doen als de beurs crasht | De beurs gaat naar beneden, wat nu?

Een ding is zeker, de beurs gaat crashen. Gemiddeld is er om de 10 jaar een crisis. Wanneer de beurs weer crasht weten we niet, dat het gebeurt weten we wel. Mede hierom is het belangrijk dat je alleen geld investeert dat je echt kan missen. Het zou immers erg vervelend zijn als de beurs net gecrasht is en jij het geld nodig hebt voor een nieuwe wasmachine of een auto.

Probeer voor jezelf te bepalen wat je doet in een crisis. In paniek alles verkopen is eigenlijk nooit een goed idee. Probeer per aandeel dat je bezit na te gaan wat er fundamenteel is verandert. Hebben ze last van de crisis? Zo ja, is dat dan tijdelijk of heeft het structurele gevolgen. Beter gezegd, hoeveel last van de crisis heeft het bedrijf over 10 jaar. Ben je van mening dat het over 10 jaar geen impact heeft op het aandeel kan je het in portefeuille houden. Mocht je van mening zijn dat het bedrijf er over 10 jaar fundamenteel minder goed voor staat kan je overwegen het aandeel te verkopen.

Verwacht je dat je slapeloze nachten krijgt van de fluctuaties van jouw portefeuille? Dan is het waarschijnlijk verstandig om niet te gaan beleggen in individuele aandelen. Om het risico wat te beperken zou je kunnen overwegen om in wereldwijd gespreide ETF’s te beleggen.

Wellicht ook interessant

5f984b8c35f3f185457042

Vergelijkbare berichten