Wat is een put optie | Put optie

Je kan de op de beurs 2 soorten opties kopen of verkopen(schrijven). In dit artikel nemen we de betekenis van een put optie met je door.

Wat is een put optie?

Een put optie is een overeenkomst tussen 2 partijen. Een putoptie geeft de koper van de optie het recht om de onderliggende waarde tegen een vooraf bepaalde waarde te verkopen. De koper van de putoptie betaalt voor dit recht aan de schrijver van de optie een premie.

De verkoper(schrijver) heeft de plicht om de onderliggende waarde tegen de vooraf overeengekomen prijs te kopen als de koper de optie op expiratiedatum wil uitoefen. De koper van de optie heeft het recht om de optie uit te oefenen. Dit is een recht van de koper, geen plicht. Opties zijn verhandelbaar op de beurs, mocht je voor de expiratiedatum winst of verlies willen nemen op gekochte opties is dat mogelijk.

Iedereen kan opties kopen en verkopen(schrijven), wel zijn opties complexere producten. Als je begint op de beurs is het zeker niet aan te raden om opties te verkopen, de risico’s voor de schrijver van een optie zijn in theorie ongelimiteerd. Opties kopen is een veiligere investering, echter vergis je niet. Als jij denkt dat de koers gaat dalen en je koopt een optie met expiratie maart, maar de daling komt pas in april. Dan was je idee goed, maar je bent wel je betaalde premie 100% kwijt. Als je wilt beginnen met het handelen in opties is het heel verstandig om dit eerst te oefenen met een demo account en je goed in de materie te verdiepen. Er zijn diverse trainingen en boeken beschikbaar die je meer kunnen leren over opties.

Hoe komt de prijs van een optie tot stand?

Er zijn 3 aspecten die een sterke invloed hebben op de optiepremie, namelijk uitoefenkoers, tijdswaarde, en volatiliteit van de onderliggende waarde. Van belang hoe dicht de uitoefenkoers van de optie ligt bij de huidige marktprijs van de onderliggende waarde hoe dichter bij de huidige koers hoe duurder de optie. Daarnaast is de tijdswaarde van groot belang. Hoe langer tot de expiratiedatum, hoe hoger de premie is van de optie. Daarnaast heeft ook de volatiliteit van de onderliggende waarde ook nog invloed op de optiepremie. Hoe bewegelijker de prijs van de onderliggende waarde, hoe hoger de optiepremie zal worden.

Put optie schrijven

Put optie kopen

Wanneer je verwacht dat de koers van een bepaalde asset gaat dalen, bijvoorbeeld aandeel Z. Dan kan je hierop inspelen door put opties te kopen. Je zou de aandelen ook kunnen shorten, dit geeft echter een flink hoger risico dan het kopen van put opties.

Wanneer je een putoptie voor Z koopt met een looptijd tot december en een uitoefenprijs van 80, dan betaal je daarvoor een optiepremie van bijvoorbeeld €2,00. Opties op aandelen hebben altijd een contractgrote van 100 stukken. Je krijgt in dit geval met een premie van €200,00 het recht om op expiratiedatum 100 aandelen Z te verkopen voor 100 x €80,-.

  • De koper van de put optie verdient geld als de koers onder €78 staat.
  • De verkoper van de put optie verdient geld als de koers boven €78 staat.

Wanneer de koers van Z in december op 78 of hoger staat loopt de optie waardeloos af. De verkoper kan de betaalde premie als winst in zijn zak steken. De koper is zijn inleg kwijt.

put optie verkopen | Put optie schrijven

Als je denkt dat de koers van een aandeel gaat stijgen, kan je hiervoor een put optie schrijven. Mocht jouw voorspelling uitkomen is de ontvangen premie jouw winst. Het mogelijke verlies is in theorie vrij fors. In theorie kan een aandeel immers tot 0, mocht jouw aandeel een onverwachte wending krijgen zoals bijvoorbeeld in 2020 gebeurde met Wirecard, dan ben jij nog steeds verplicht om de stukken te kopen voor €80,-.

Je kan door het schrijven van opties ook proberen aandelen goedkoper te kopen dan aan de huidige koers. Mocht je bijvoorbeeld Shell wel zien zitten, dan kan je een putoptie Shell schrijven op een iets lagere koers dan de marktkoers. Stel dat Shell op dit moment €20 noteert, dan kan je bijvoorbeeld een putoptie aan €19,50 schrijven. Je ontvangt hiervoor dan een premie, deze stellen we op €0,50.

Mocht Shell op de expiratiedatum onder €19,50 sluiten, zal de optie worden uitgeoefend. U krijgt de aandelen dan geleverd aan €19,50. Ook heeft u €0,50 aan premie ontvangen waardoor de gemiddelde aankoopkoers €19 is. Mocht het aandeel op expiratiedatum op €25,- staan dan heeft u minder verdient dan wanneer u de aandelen aan €20,- gekocht. Wel mag u de ontvangen premie als winst bijschrijven.

Risico’s put optie

Voor de verkoper van de optie is het risico groter dan voor koper. Het verlies van de koper beperkt zich tot de betaalde premie. Het theoretisch verlies van de verkoper is maximaal als het aandeel een waarde van 0 heeft.

*Informatie in dit artikel dient niet als enig beleggingsadvies.

Wellicht ook interessant?

Deck verzekering

Vergelijkbare berichten