Gas en stroom vergelijken

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een energiecontract? | Gas en stroom vergelijken

Ben je net verhuisd naar een andere woning of is jouw energie contract afgelopen en wil je graag goedkoper energie en gas? In dit artikel: Waar moet je op letten bij het afsluiten van een energiecontract?:

TIP: Na afloop van de contractperiode van jouw energiecontract is het altijd verstandig om even de energietarieven van jouw huidige aanbieder te vergelijken met andere energie aanbieders. Het is nog geen kwartiertje werk en in een gunstig geval bespaar je enkele honderden euro’s per jaar. Is jouw huidige energie aanbieder het goedkoopst? Dan weet je dat je weer een jaar goed zit.

Waarom overstappen van energieleverancier?

Er kunnen tal van redenen zijn waarom mensen overstappen naar een andere energie leverancier, de meest voorkomende zijn, goedkopere energietarieven, betere voorwaarden, duurzame energie of een betere klantenservice.

Overstappen voordat het huidige energiecontract is afgelopen

Vaak kan je jouw huidige energiecontract verlengen voordat het contract is afgelopen. Voorstelbaar dat je meteen aan het vergelijken slaat, echter wanneer je overstapt voordat jouw huidige contract is afgelopen moet een opzegvergoeding betalen. Nu kan het een bewuste keuze zijn om over te stappen als deze opzegvergoeding lager is dan het bedrag dat je bespaart. Mocht dit niet het geval zijn wacht dan nog even met overstappen of laat het nieuwe contract pas ingaan na afloop van het oude energiecontract.

Enkel of dubbel tarief kiezen

Heeft u enkeltarief of dubbeltarief? Met een enkeltarief betaalt u altijd hetzelfde tarief voor energie. Met een dubbeltarief betaalt u in piekuren een hoger tarief en in daluren een lager tarief. Het laag tarief geldt bij de meeste leveranciers van 23:00 uur tot 07:00, overdag betaalt u dan het hogere tarief. Als u overdag veel energie verbruikt is het verstandig om voor een enkeltarief te kiezen. Wanneer u overdag profiteert van zonnepanelen of in de daluren zo’n 50% van uw energie verbruikt is een dubbeltarief interessant.

Dynamisch energie tarief

Naast een enkel of dubbeltarief is ook een dynamisch energie contract iets dat steeds vaker wordt aangeboden. Met een dynamisch energie contract, heb je dynamische energie prijzen. De tarieven die je betaalt volgen de prijs ontwikkelingen op de markt. Soms heb je hierdoor gratis elektra, maar daar tegenover staat dat het op een ander moment duurder kan zijn dan het reguliere tarief.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een energiecontract?

Vaste kosten energiecontract

Er zijn een aantal kosten in een energiecontract die vast zijn. Het maakt bij deze kosten niet uit welke leverancier je kiest, deze vaste kosten zijn bij iedere leverancier hetzelfde.

De vaste kosten zijn Netbeheerkosten, dit zijn de kosten die u betaalt aan de netbeheerder voor het transport van Energie. Deze kosten betaalt u via uw energieleverancier.

Energiebelasting, ODE en BTW

Uw energiebelasting wordt bepaald aan de hand van uw verbruik, hoe hoger uw verbruik hoe meer belasting u moet betalen. De tarieven worden vastgesteld door de overheid en zijn dan ook onafhankelijk van uw energieleverancier. De overheid ziet een deel van uw elektriciteit verbruik als basisbehoefte, daarom krijgt u voor 2020 een belastingvermindering van €435,68 op uw elektriciteitsrekening. De belasting op aardgas is per 2020 wel verhoogd.

ODE | Wat is ODE?

ODE staat voor Opslag Duurzame Energie, dit is een belasting om investeringen in duurzame energie te stimuleren. Hoeveel ODE je betaalt is afhankelijk van jouw verbruik.

BTW Energierekening | Hoeveel BTW op Energie?

De BTW op jouw energierekening wordt berekend over alle kosten die op jouw rekening staan, dit zijn o.a de geleverde energie, transportkosten, vast recht, belastingen over deze kosten betaal je 21% BTW.

Variabele kosten energiecontract

Vastrecht is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen vast tarief. Het vastrecht wordt bepaald door jouw energieleverancier. Per leverancier kunnen hier best grote verschillen inzitten. Altijd goed om dit net als de energietarieven goed te vergelijken.

Leveringstarief, het leveringstarief is het tarief dat u per verbruikte KWh elektriciteit of m³ gas verbruikt.

Looptijd energiecontract kiezen

Je hebt bij het afsluiten van een energiecontract de keuze om het contract voor  1 jaar, 3 jaar of 5 jaar vast te leggen. Je kan een energiecontract niet kosteloos opzeggen, het is dus verstandig om na te denken over de looptijd van uw energiecontract.

Het voordeel van een lang contract is dat je de komende jaren niet meer naar jouw energiecontract hoeft om te kijken, de vaste tarieven zijn bij een langere looptijd wel iets hoger dan bij een korter contract. Zeker als de prijzen gaan dalen betaal je dus teveel. Andersom zit je bij stijgende prijzen een aantal jaar goed.

Wanneer je kiest voor een contract van 1 jaar kan je jaarlijks opzoek naar het beste aanbod in jouw situatie, ook kan je jaarlijks genieten van een overstapbonus als je er voor kiest om over te stappen. Als je niets doet na afloop van jouw contract wordt dit meestal omgezet in een contract voor onbepaalde tijd, je kan dan overstappen met inachtneming van een opzegtermijn van 1 maand.

Variabel of vast energietarief

De meeste energietarieven zijn vast als u een contract voor bepaalde tijd afsluit. Toch zijn er ook aanbieders die een variabel tarief hanteren. Bij een vast tarief weet u voor een lange termijn waar u aan toe bent. Met een variabel tarief profiteert u als de energietarieven dalen, als de energietarieven stijgen zult u meer moeten betalen.  De variabele tarieven worden doorgaans twee keer per jaar vastgesteld.

Duurzame energie kiezen

Energie leveranciers zijn verplicht om aan te geven of zij duurzame energie leveren of grijze energie. Naast dat u voor groene energie kunt kiezen, kunt u ook kiezen voor groen gas, dat is gas waarbij de co2 uitstoot wordt gecompenseerd.

Energie tarieven vergelijken

Als u energietarieven wilt vergelijken, dan hebben energie vergelijkers de optie om uw verbruik te schatten op basis van uw postcode + huisnummer en uw gezinssamenstelling. Als u, uw verbruik niet weet is dit een redelijke indicatie van uw termijnbedrag.

Maar het is veel beter als u weet wat uw verbruik van het afgelopen jaar is geweest en deze gegevens invult in de energie vergelijker. De vergelijker houdt dan direct rekening met uw werkelijke verbruik waardoor het termijnbedrag dichter bij de werkelijke kosten komt te liggen. De vergelijker houdt ook direct rekening met alle bijkomende kosten zoals belasting en netwerkkosten.

U kunt hier energie tarieven vergelijken

Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten