Welke internet snelheid heb ik nodig

Welke internet snelheid moet ik kiezen | Welke internetsnelheid heb ik nodig

Wil je een abonnement afsluiten of overstappen van internet aanbieder? Maar vraag jij je af, Welke internet snelheid moet ik kiezen? In dit artikel nemen we met je door waar je op moet letten bij het kiezen van een goede internetsnelheid.

Internetsnelheid afhankelijk van verbinding

Allereerst is de internetsnelheid die je maximaal kunt ontvangen afhankelijk van de verbinding waarmee het internet bij jou binnenkomt. Je hebt de keuze tussen een ADSL, kabel of glasvezel verbinding.

Wat is ADSL

ADSL is een internetverbinding via het telefoonnetwerk. Als je gebruik wilt maken van ADSL heb je dus een telefoonaansluiting nodig. ADSL is een al langer bestaande techniek, hierdoor is het goedkoper dan internet via de kabel of glasvezel. De keerzijde is echter dat de snelheid afhankelijk is van jouw afstand tot de netwerkkast. Hoe verder je van dit punt vandaan bent hoe trager de verbinding. Met ADSL is ongeveer een maximale downloadsnelheid van 40Mb/seconde mogelijk een uploadsnelheid van 2 Mb/seconde. Een variant op ADSL is VDSL met deze verbinding gaat alleen het laatste stuk van de verbinding via het koperen telefoonnetwerk, de rest gaat via een glasvezel verbinding. Met dit type verbinding kan je ruim het dubbele aan internetsnelheid behalen.

Wat is internet via de kabel

Internet over de kabel, komt binnen via de zogenoemde coaxkabel. Je hebt dus een coax aansluiting nodig als je gebruik wilt maken via internet over de kabel. Internet via de kabel is een stuk sneller dan ADSL. Je kan op dit moment bij Ziggo, op dit moment de enige aanbieder van internet via de kabel, kiezen tussen 4 verschillende pakketten voor internet via de kabel. Je hebt de keuze uit, internet start, met 50 Mb/seconde, internetstart met 250 Mb/seconde en internet max met 500 Mb/seconde op sommige locaties is zelfs internet giga beschikbaar met een snelheid van 1000 Mb/seconde.

De snelheid van de verbinding is voor iedereen gelijk, de afstand tot een internetcentrale heeft bij kabelinternet geen invloed op de snelheid van de verbinding. Bovendien is kabelinternet voor vrijwel iedere Nederlander beschikbaar. Wel is kabelinternet duurder dan ADSL.

Welke internet snelheid moet ik kiezen

Wat is internet via glasvezel

Glasvezel is het nieuwste netwerk van de 3 technieken, met glasvezel heb je een snellere verbinding dan via ADSL en vaak is glasvezel ook sneller dan internet via de kabel. Op dit moment kan je via glasvezel snelheden bereiken van maximaal 1000 Mb/seconde. De basispakketten voor internet via glasvezel beginnen met snelheden van 50 Mb/seconde. Met glasvezel heb je in tegenstelling tot bij ADSL en Kabelinternet dezelfde download en uploadsnelheid. Wel is glasvezel vaak duurder dan internet via ADSL, mocht je snel internet niet zo belangrijk vinden is ADSL al snel een goedkoper alternatief.

Welke internet snelheid moet ik kiezen

Wat is download snelheid

Alle aanbieders hanteren een maximale downloadsnelheid. Dit is de zogenaamde Mb/s oftewel het aantal MB’s dat je per seconde binnen kunt halen. Hoe hoger deze snelheid hoe sneller je data zoals, foto’s, muziek maar ook films binnenhaalt. Bij ADSL en bij een kabelverbinding is de downloadsnelheid hoger dan de uploadsnelheid.

Wat is upload snelheid

De uploadsnelheid is de snelheid waarmee jij gegevens verstuurt, denk bijvoorbeeld aan een mail met flink wat bijlagen. De downloadsnelheid is bij ADSL en kabel flink lager dan de downloadsnelheid. Bij een glasvezel verbinding zijn de downloadsnelheid en de uploadsnelheid gelijk.

Hoeveel mb per seconde moet ik kiezen | Welke internet snelheid moet ik kiezen

Er valt veel te kiezen in soorten verbinding en tussen allerlei verschillende aanbieders. Zo is een ADSL verbinding goedkoper dan glasvezel of kabel, maar ook minder snel. Hoe hoger jouw eisen hoe meer je dus betaalt voor jouw verbinding. Welke verbinding je het best kan kiezen hangt vooral af van de mate waarin jij internet gebruikt.

Als je het internet gebruikt om alleen wat te surfen over het internet en af en toe een mail verstuurt heb je voldoende aan een basis pakket. Met een verbinding van 20 Mb/seconde kun jij waarschijnlijk prima uit de voeten.

Ben je een iets fanatiekere gebruiker, ben je fanatiek gebruiker van socialmedia en kijk je bijvoorbeeld veel filmpjes via YouTube of gebruik je Netflix dan heb je een iets zwaardere verbinding nodig. Netflix zelf geeft aan dat je aan 25 Mb/seconde nodig hebt om Netflix in HD te kunnen kijken. Kies bij dit gebruik dan ook een pakket van 30 Mb/s tot 50 Mb/s.

Wil je met meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen streamen past 100 Mb/s wellicht beter bij jou gebruik. Ook als je online wilt gamen is het handig om een hogere snelheid te hebben, je hoeft je dan niet druk te maken over een vertraagde verbinding.

Internetsnelheid vergelijken tussen aanbieders

De verschillende internet aanbieders bieden allemaal verschillende pakketten aan met verschillende snelheden. Op zich maakt het niet zoveel uit welke aanbieder je kiest. De snelheid is vooral afhankelijk van het type aansluiting en de maximale data die je kiest. Ook is de apparatuur zoals een modem, maar ook jouw computer en telefoon van invloed op de internet snelheid.

Wat is mijn internetsnelheid | internetsnelheid testen

Wil je testen hoe snel jouw huidige internet verbinding is? Je kunt op https://www.speedtest.net/ jouw snelheid meten. Ook kan je jouw snelheid meten via Google.

Wil je de werkelijke snelheid meten die bij jou binnenkomt, gebruik dan een verbinding die is aangesloten op een internetkabel. Anders kan een vertraagd/verstoord wifi kanaal de oorzaak zijn van de lagere snelheid. Bij een slechte verbinding via wifi kan er namelijk ook een storing in jouw modem of router zitten.

 internet snelheid kiezen

Wellicht ook interessant?

cshow

Vergelijkbare berichten