Wat is technische analyse? | Beleggen met technische analyse

Op de beurs kan je twee verschillende type analisten onderscheiden, we kunnen onderscheid maken tussen de fundamenteel analisten en tussen technisch analisten. In dit artikel nemen we met je door wat en technisch analist doet.

Wat is technische analyse

Met technische analyse kijken beleggers naar patronen in het koersverloop. Met koersbewegingen uit het verleden wordt getracht de richting van een aandeel op korte termijn te bepalen op basis van de gesignaleerde trends. De aanname die hierbij gedaan wordt is dat patronen uit het verleden zich herhalen, waardoor je op den duur als ervaren technisch analist patronen gaat zien.

Dit principe is toepasbaar op alle assets die worden verhandeld op de beurs. Je kan technische analyse los laten op aandelen, maar ook prima op grondstoffen of valuta.

Belangrijkste indicatoren technische analyse

Er zijn tal van indicatoren te gebruiken voor technische analyse. Een ervaren analist zal meerdere indicatoren gebruiken om zijn analyse te valideren. De meest gebruikte indicator is de moving average. Een Moving average geeft de trend van een aandeel weer. Belangrijk zijn daarbij vooral de SMA(50)( The 50-day simple moving average) en de SMA(200) ( The 200-day simple moving average). Beide indicatoren tonen de gemiddelde koers over respectievelijk de laatste 50 & 200 dagen. Het gemiddelde over de laatste 50 dagen wordt als de belangrijkste indicator beschouwd omdat het de eerste lijn van ondersteuning is in een opwaartse trend of de eerste lijn van weerstand in een neerwaartse trend. Anders gezegd, een slot onder de SMA(50) in een bullmarkt is een bearish signaal. Terwijl een slot boven de SMA(50) in een bearmarket een bullish signaal is.
De 200 Simple moving average wordt gebruikt ter ondersteuning om de langere trend van de beurs te beoordelen. De SMA(200) kan handelaren een idee geven of de trend omhoog of omlaag is, terwijl het ook mogelijke steun- of weerstandsgebieden identificeert.
Wanneer de SMA(50) en SMA(200) samenkomen, duidt dit soms op een gebrek aan, terwijl divergentie tussen voortschrijdende gemiddelden op korte termijn en voortschrijdende gemiddelden op langere termijn doorgaans duidt op een toenemende trendsterkte en momentum. Technische analyse en fundamentele analyse

Het grote verschil tussen technisch analisten en fundamenteel analisten is dat met fundamentele analyse wordt gekeken naar de waarde van een aandeel. De basis hiervan is een fundamentele analyse van het bedrijf waarbij wordt gekeken naar de bezittingen van een bedrijf en de verwachte winsten uit de toekomst. Bij technische analyse wordt veronderstelt dat alle beschikbare informatie in de koers is verwerkt en wordt slechts nog naar de richting gekeken. Is er sprake van een patroon, welke trend is gaande, wat zijn de verhandelde volumes etc.

Hoe betrouwbaar is technische analyse

Niemand kan in de toekomst kijken, ook een technisch analist niet. Wel is het vaak zo dat de beurs een trend volgt. Dus in die zin kan TA zeker ondersteuning bieden in het kopen van een onderliggende waarde. Het zegt echter niets over de fundamentele waarde van een asset.

*Je kan met beleggen(een deel van) je inleg verliezen.

Wellicht ook interessant?

Website banner 900 × 450 (Technische Analyse cursus)

Vergelijkbare berichten