Wanneer krijg ik huurtoeslag

Wanneer heb ik recht op huurtoeslag

Als u een woning huurt heeft u mogelijk recht op huurtoeslag. Misschien vraagt u zich af, wanneer heb ik recht op huurtoeslag? In dit artikel nemen we met u door welke voorwaarden daarbij horen en hoe u huursubsidie kunt aanvragen.

Voorwaarden huurtoeslag | Wanneer krijg ik huurtoeslag?

  • U huurt een zelfstandige woonruimte. Huurtoeslag kunt u alleen per adres aanvragen. Als u met meerdere mensen op hetzelfde adres woont moet u met deze mensen huurtoeslag aanvragen. Woont u op nummer 12 en hebben de buren 12A. Dan is er sprake van splitsing en kunt u zelfstandig huursubsidie aanvragen.Een zelfstandige woonruimte heeft in ieder geval een eigen toegangsdeur die op slot kan, keuken en wc.
    Maar niet voor alle zelfstandige woningen kunt u huurtoeslag krijgen. Voor een woonboot of recreatiewoning kunt u bijvoorbeeld geen huurtoeslag krijgen. Ook al zijn het zelfstandige woonruimten. En voor sommige onzelfstandige woningen kunt u juist wél weer huurtoeslag krijgen. Lees meer bij Voor welke woningen kan ik huurtoeslag krijgen?
  • U dient de Nederlandse nationaliteit te bezitten, die van een EER land, of in het bezit te zijn van een verblijfsvergunning.
  • U heeft een huurcontract afgesloten met de verhuurder.
  • U kunt aantonen met bankafschriften dat u huur betaalt

Leeftijdsgrens huurtoeslag

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet u minimaal 18 jaar zijn. Hierop zijn 2 uitzonderingen mogelijk, namelijk:

  • Uw beide ouders zijn overleden
  •  U heeft een kind

Huurgrens Huurtoeslag | Maximale huur huurtoeslag

U krijgt alleen huurtoeslag als de huur niet boven een bepaald bedrag uit komt. Dit is mede afhankelijk van de leeftijd van de huurder. Ben je ouder dan 23 jaar, dan bedraagt de maximale huur €808,06. Ben je jonger dan 23 jaar, dan is de maximale huur waarmee je huursubsidie kunt krijgen €452,20. Wanneer je jonger bent dan 23 jaar, maar samenwoont met een kind geldt toch de maximale huur van €808,06.

Hoeveel huurtoeslag krijg ik

  • Voor alleenstaanden is de maximale huurtoeslag in 2023 €397,- per maand
  • Voor mensen die samenwonen is de maximale huurtoeslag in 2023 € 345,- per maand.

Hoeveel mag ik verdienen om huurtoeslag te krijgen

Dit is afhankelijk van uw situatie, sinds 2020 is er geen harde inkomensgrens voor huurtoeslag.
Of u in aanmerking komt voor huursubsidie hangt af van de huur die u moet betalen, uw leeftijd en de samenstelling van uw huishouden. Op de site van de belastingdienst kan je hiervoor een proefberekening maken.

Hoeveel vermogen mag ik hebben om huurtoeslag te krijgen

U mag ook niet te veel vermogen hebben, zoals spaargeld. Iedere bewoner mag op 1 januari 2023 maximaal € 33.748 hebben. Partners mogen samen op 1 januari 2020 maximaal € 67.496 hebben.

Hebt u een thuiswonende kind die jonger is dan 18 jaar, met vermogen.  Dat vermogen telt dan mee bij uw vermogen.

Mijn huur stijgt, heb ik nog recht op huurtoeslag?

Door een huurverhoging is uw huur te hoog geworden voor huurtoeslag. Maar als u de maand vóór de verhoging al huurtoeslag kreeg voor dezelfde woning, blijft u huurtoeslag krijgen. Dit noemt de belastingdienst ‘verworven recht’.

Voor het deel van de huur dat boven de grens voor huurtoeslag uitkomt, krijgt u geen huurtoeslag.

Als u verworven recht hebt, maar (tijdelijk) niet aan de andere voorwaarden voldoet

Hebt u verworven recht, maar voldoet u niet meer aan de andere voorwaarden voor huurtoeslag? Dan hebt u geen recht meer op huurtoeslag. Bijvoorbeeld als uw (gezamenlijke) inkomen te hoog wordt.

Woont u nog in dezelfde woning met de te hoge huur? En voldoet u weer aan alle andere voorwaarden, bijvoorbeeld omdat uw inkomen daalt? Dan kunt u opnieuw huurtoeslag krijgen.

Bent u in het verleden uw huurtoeslag kwijtgeraakt terwijl u verworven recht had? Misschien was dat onterecht. Neem dan zo snel mogelijk contact op met de BelastingTelefoon. Zij helpen u verder.

Bijzondere situaties huurtoeslag

In de volgende situaties zijn de regels iets anders.

 Huurtoeslag aanvragen

Huurtoeslag krijgt u niet vanzelf als u daar recht op hebt. U kunt huurtoeslag aanvragen via de belastingdienst op Mijntoeslagen.nl

Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten