Verkoeling op warme dag

Tips voor verkoeling op een warme dag

De laatste dagen is het weer lekker warm in Nederland. Veel mensen zullen dan ook op zoek zijn naar verkoeling.
In dit artikel een aantal tips voor verkoeling op een warme dag.

Blijf voldoende drinken

Ook al heb je misschien niet zoveel zin in drinken, blijf het lichaam goed hydrateren door minimaal 2 liter water te drinken. Als je flink actief bent of buiten in de hitte werkt mag dit best iets meer zijn.

Mocht je water niet zo lekker vinden kan je dit op smaak brengen door er bijvoorbeeld wat citroen, limoen, munt of stukjes fruit als appel of aardbeien aan toe te voegen.

Het water dat je drinkt moet niet ijs en ijskoud zijn. Dit is verleidelijk maar niet goed voor het lichaam. Je lichaam koelt snel af en gaat zichzelf daarna opwarmen waardoor je het nog warmer krijgt.

Ook koffie(maar met mate) en (kruiden)thee werken goed tegen de hitte. Wel is het beter dat deze niet te heet zijn.

Een lauwe kop is beter tegen de hitte, het lichaam wordt door het warme drankje iets warmer waardoor het zichzelf daarna iets afkoelt en jij het iets koeler hebt.

Alcohol en warm weer

Flinke hoeveelheden alcohol drogen het lichaam uit, het is dan ook niet verstandig om (veel) te drinken tijdens warme dagen. Als je de verleiding van een lekker biertje of wijntje niet kan weerstaan is het verstandig om bij elk glas, ook een glas water te drinken om het lichaam te hydrateren.

Eet meerdere kleine porties verdeeld over de dag

Als je lichaam eten moet verteren kost dat energie waardoor je het warmer krijgt. Het is dan tijdens warme dagen ook niet aan te raden om zware maaltijden te eten. Een salade of wat fruit zijn prima maaltijden om meerdere keren per dag te eten. Ook is het verstandig om pittig eten te mijden.

Je kan ook een lekkere smoothie maken als je veel fruit of groente niet makkelijk op eet.

Koel je voeten tegen de warmte

Als je het koud hebt is de kans groot dat je ook koude voeten hebt, andersom werkt dat net zo. Als je het bovengemiddeld warm hebt is de kans groot dat je warme voeten hebt. Door je voeten te koelen, koel je meteen hele lichaam het is beter om dit met lauw water te doen dan met ijskoud water. Een alternatief voor het voetenbadje is een nat washandje in je nek.

Tips tegen warmte

Douchen tijdens de warmte

Het kan erg verleidelijk zijn om tijdens de hitte een ijskoude douche te nemen. Ook hier geldt dat het verstandiger is om een lauwe douchen. Als je koud bent gaan je poriën dicht waardoor je lichaam geen kans meer heeft om de hitte af te voeren. Voor het slapen gaan kan een warme douche zelfs werken. Door de warmte gaan je poriën openstaan en kan je lichaam de warmte afvoeren.

Draag geen donkere kleding

Donkere kleding absorbeert de warmte van de zon terwijl wit dit juist afstoot. Op warme dagen is het dus verstandig om lichte kleding te dragen.

Deel je dag in volgens een tropenrooster

In de mediterrane landen houden ze in de middag vaak een Siësta. Niet geheel toevallig op het warmste punt van de dag tussen 1 en 4 uur s ’middags. Als je de mogelijkheid hebt is het handig om op tropische dagen je inspanning zoveel mogelijk te verplaatsen naar de koelere ochtend of avond.

Bevroren water voor je ventilator

Als je een ventilator hebt kan je deze eenvoudig upgraden. Je vult een aantal lege statiegeld flessen met water en vriest deze in. Als het water (bijna) bevroren is plaats je de flessen voor de ventilator.

De ventilator blaast de lucht langs de koude flessen waardoor de lucht aangenamer aanvoelt. Je hebt nu je eigen aircooler  gemaakt. Vergeet niet om een handdoek of teiltje onder de flessen te plaatsen.

Houd het binnen koel

Je kan het binnen koel houden door de ramen af te sluiten voor zonlicht, het best is natuurlijk aan de buitenkant middels zonwering. Maar ook  dichte gordijnen of luxaflex houden al warmte buiten.

Is het buiten weer wat afgekoeld? Zet dan deuren en ramen open. Zeker als het een beetje waait trekt de warmte weer redelijk snel uit huis. Als het niet zoveel waait kan je een handje helpen door middels een ventilator de lucht te verplaatsen. Je kan het best de ventilator in de deuropening zetten van de kamer die je wilt verkoelen. Zet vervolgens deze ventilator aan in de richting van de gang of overloop. Als je dan vervolgens een raam openzet in de kamer die je wilt afkoelen zuigt de ventilator als het ware de koelere lucht naar binnen.

Warmte verplaatsen naar zolder

Als je een zolder hebt kan je hier de warmte naartoe laten stromen. Warmte heeft de neiging om op te stijgen. Door de deuren naar zolder open te zetten ontsnapt er warmte van de verdieping naar zolder. Vergeet niet hier een raampje open te zetten zodat de warmte het huis kan verlaten.

Zet warmte bronnen uit

Elektrische apparaten producten produceren warmte, als deze niet per se noodzakelijk zijn laat ze tijden de hitte dan uit het strijkwerk kan vast wel een weekje wachten en stofzuigen kan ook als het nog niet heel warm is.

Het zelfde geldt voor het fornuis. Probeer tijdens de hitte het fornuis zo min mogelijk te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld een salade maken, of snel een pasta die maar een paar minuten hoeft te koken. En het is natuurlijk ook nooit vervelend om de BBQ aan te steken.

Mocht je het nog steeds warm hebben kan je altijd nog overwegen om een airco aan te schaffen.


Wellicht ook interessantBooking.com

Vergelijkbare berichten