Houten kozijnen onderhouden | Houten Kozijnen schilderen

Houten kozijnen geven een woning vaak een mooie uitstraling, echter hebben houten kozijnen wel periodiek onderhoud nodig. Door kozijnen goed te onderhouden verleng je de levensduur van de kozijnen aanzienlijk en ziet het geheel een stuk netter uit.

Waarom kozijnen onderhouden

Houten kozijnen worden beschermd door een mooie verflaag om het hout heen. Door de verflaag is het hout afgesloten en kan er geen vocht en vuil in het hout dringen. Door invloeden van het weer, zoals neerslag, zonlicht, temperatuurverschillen etc. en mechanische beschadigingen slijt de verflaag na verloop van tijd. Er ontstaan barstjes en scheurtjes in het schilderwerk, wanneer deze ontstaan krijgt vuil en vocht de ruimte en kan houtrot ontstaan. Het is dus zaak om grote beschadigingen direct te herstellen. En onderhoud tijdig uit te voeren.

Tip: Mocht je vogelpoep op het kozijn zien zitten, verwijder dit dan zo snel mogelijk. Vogelpoep is agressief en kan de verf aantasten.

Houten kozijnen schoonmaken

Door periodiek de kozijnen te reinigen krijgt vuil geen kans om in het hout te trekken, op gladde schone kozijnen loopt ook het regenwater beter weg.  Dit kunt u direct meenemen tijdens het wassen van de ramen

U kunt uw kozijnen heel eenvoudig schoonmaken met een vochtige doek of zachte spons en een niet agressief schoonmaakmiddel zoals een milde allesreiniger. Een schuurspons kan krassen maken aan het oppervlak en is daardoor niet geschikt. Voorkom ook het gebruik van agressieve middelen zoals Chloor.

Tip: Als je bezig met bent met de grote schoonmaakbeurt van de kozijnen, neem dan meteen de draaiende delen van het kozijn mee, zoals de scharnieren of delen die over elkaar heen lopen. Hier kunt u een teflonspray voor gebruiken. Zo blijven ook de bewegende delen mooi soepel.

Houten kozijnen onderhouden

Houten kozijnen repareren | Houten kozijnen herstellen

De jaarlijkse schoonmaak is tevens een mooie gelegenheid om de staat van het schilderwerk en de kwaliteit van het hout te controleren. Wanneer er zachte plekken in het houtwerk zitten is er waarschijnlijk sprake van houtrot. Wanneer je houtrot ontdekt is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te repareren. Hoelang je wacht met het herstel, hoe meer je ook daadwerkelijk zult moeten herstellen. Dit komt omdat de schimmels die houtrot veroorzaken, het hout ‘’ opeten’’.

Wil je meer weten over het herstel van houtrot? In dit artikel lees je er alles over.

Houten kozijnen verven | Hoe vaak houten kozijnen schilderen?

Veel mensen geven de voorkeur aan kunstof kozijnen in plaats van houten kozijnen vanwege het vele onderhoud. Dit is echter vooral een probleem van vroeger, al hebben houten kozijnen net als kunstof kozijnen van tijd tot tijd onderhoud nodig. Tegenwoordig zijn de hardhouten kozijnen vaak van betere kwaliteit dan vroeger. Ook zijn er betere verfsystemen op markt. Een goed aangebrachte verfsysteem heeft normaliter zeker een levensduur van 5 tot 10 jaar. Een donkersysteem zal echter snel vervagen dan een licht systeem.

Stappenplan houten kozijn schilderen

   1. Herstel slechte kitranden vooraf gaan aan het schilderwerk.
   2. Herstel eventueel aanwezige houtrot.
   3. Verwijder losse en slecht zittende verfdelen, dit kan met bijvoorbeeld een verfkrabber.
   4. Ontvet het kozijn, dit kan met een allesreiniger. Mocht het vuil hardnekkig zijn kunt u ammoniak gebruiken. Draag tijdens het reinigen altijd handschoenen.
   5. Schuur het kozijn op, u kunt hiervoor korrel 120 gebruiken. U hoeft het hout niet blank te schuren als het oude systeem blijft zitten, en het hout in goede conditie verkeert. Goed opschuren zodat de nieuwe verf kan hechten is voldoende.
   6. Verwijder de resten van het schuren.
   7. Grote oneffenheden kan je het beste opvullen met een vulmiddel. Kleine oneffenheden kan je wegwerken met verf.
   8. Plak het glas en overige delen die niet geschilderd moeten worden af. Dit doet u bij voorkeur met schilderstape.
   9. Breng een primer laag aan, een geschikt product hiervoor is bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol primer of de Sigma s2u Primer. Laat deze lagen vervolgens 24-uur drogen voor u de volgende afwerklagen aanbrengt. Schilder altijd mee in de richting van het hout voor het beste resultaat.
   10. Schuur het geheel licht op. U kunt hiervoor een korrel 180 gebruiken. Wilt u een heel fijn resultaat kunt een hele fijne korrel zoals bijvoorbeeld korrel 400 gebruiken.
   11. Stof het geheel af zodat het schuursel wordt verwijderd.
   12. Breng een eindlaag aan. U kunt er voor kiezen om 1 of 2 afwerklagen aan te brengen. 1 laag is voldoende, maar met een 3-laags verfsysteem is uw hout wel beter beschermd. U kunt als aflaklaag kiezen voor bijvoorbeeld Sikkens Rubbol High Glossof voor de Sigma S2U Nova of de S2U Satin.

Tip: Voor binnen kunt het best een verfsysteem op waterbasis gebruiken.

Wat kost het laten schilderen van kozijnen

Als u het schilderen van de kozijnen wilt uitbesteden, heeft u en het gedoe niet en mag u een kwalitatief goed aangebracht verfsysteem verwachten. Een vakman zal u garantie geven op het aangebrachte werk.

Wilt u een vakman inhuren om het schilderwerk uit te voeren, dan kunt u uitgaan van een tarief van €35,- tot €50,- per uur. Het is echter verstandig een all-in tarief af te spreken, u wordt dan niet verrast voor bijkomende kosten voor verf of een eventuele steiger. Voor een tussenwoning kunt u gemiddeld uitgaan van €1500, het schilderen van een 2 onder 1 kap zal ongeveer €3000,- kosten.

Via Slimster kunt u  gratis offertes van meerdere vakmannen vergelijken. 

Hoelang gaan houten kozijnen mee?

Hoelang houten kozijnen meegaan is afhankelijk van de kwaliteit van het hout en de kwaliteit van het uitgevoerde onderhoud. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van klasse 1 hardhout, en het onderhoud tijdig wordt uitgevoerd gaan hardhouten kozijnen 50 tot 75 jaar mee. Goedkopere soorten zoals grenen of vuren hebben een verwachte levensduur van 15 tot 25 jaar.

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten