Wat is een opstalverzekering? | Waar op letten bij het afsluiten van een opstal verzekering?

Iedereen met een eigen woning zal er een moeten afsluiten, een opstalverzekering. Maar wat is dat nou eigenlijk zo’n opstalverzekering? In dit artikel nemen we met je door wat een opstalverzekering is. Ook bespreken we waar je op moet letten bij het afsluiten van een opstalverzekering.

Een opstalverzekering, wat is dat?

Met een opstalverzekering, verzekert u zich tegen schade aan uw woning. Een opstalverzekering wordt dan ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Een opstal dekt de meest voorkomende zaken aan het hoofdgebouw, bijgebouwen, schuttingen. Alles dat duurzaam verbonden is met de grond kan tot de opstal worden gerekend. Met duurzaam verbonden worden zaken als leidingen, vaste vloeren, de keuken, het toilet etc. bedoelt. Zaken die makkelijk te verwijderen zijn zoals zonwering, antennes etc. vallen soms wel en soms niet onder opstal dit verschilt per polis/verzekeraar.

Waarom opstal verzekering afsluiten?

Een opstalverzekering sluit je af ter dekking van schade aan jouw woonhuis. Bij grote schades kan dit al snel in de papieren lopen. Het is dan ook verstandig om dergelijk grote risico’s af te dekken middels een verzekering. Heeft u een hypotheek heeft afgesloten voor de aankoop van uw woning? Dan zal uw hypotheekverstrekker van u eisen dat u een woonhuisverzekering afsluit.

opstalverzekering betekenis

Wat dekt een opstal verzekering? Wat dekt een woonhuisverzekering?

Een opstalverzekering vergoed schade die ontstaat als gevolg van:

  • Brand
  • Ontploffing
  • Wateroverlast
  • Inbraak en diefstal
  • Stormschade(vanaf windkracht 7)
  • Schade als gevolg van neerslag.
  • Schade ontstaan door blikseminslag

Bovenstaande zijn de meest voorkomende dekkingen, vaak wordt ook gevolgschade gedekt. Is er schade ontstaan door het blussen van een brand, dan zal de gevolgschade worden gedekt.

Toch dekt een verzekeraar niet zomaar alle schaden. Schade die ontstaat als gevolg van montagefouten of achterstallig onderhoud worden bijvoorbeeld niet vergoed. Ook is het zaak goed te kijken wat de polisvoorwaarden zijn. Zo dekt een allrisk verzekering wel schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt. Een basisverzekering dekt dit niet.

Bij schade dekken de meeste verzekeraars de herbouwwaarde. Dit houdt dat bij volledige verlies van de opstal het bedrag wordt vergoed dat nodig is om het huis opnieuw te bouwen. Let wel op dat uw verzekerde waarde aansluit bij de werkelijke waarde. Indien uw verzekerde som te laag is, bent u onderverzekerd en krijgt u in geval van schade minder uitgekeerd dan de daadwerkelijke schade. Gelukkig bieden veel verzekeraars een dekking tegen onderverzekering. Toch is dit zeker een groot aandachtspunt bij het afsluiten van de verzekering.

Waarop letten bij het afsluiten van een opstalverzekering.

  • Fundaties zijn niet altijd meeverzekerd. Dit verschilt per polis/verzekeraar.
  • Iedere polis heeft zijn eigen voorwaarden, let dus goed op wat wel en wat niet wordt gedekt op uw polis.
  • Onderverzekering, is de totale verzekerde waarde lager dan de daadwerkelijke waarde? Dan krijgt u waarschijnlijk minder uitgekeerd dan de schade. Let hier goed op bij het afsluiten van een verzekering. Sommige verzekeraars bieden een garantie tegen onderverzekering.
  • Schade aan ruiten wordt alleen vergoed voor zaken als brand, storm, inbraak etc. Wilt u ook verzekerd zijn voor andere schades aan uw ruiten, dan moet u dit vaak aanvullend bijverzekeren.
  • Eigen risico per gebeurtenis, bij stormschade heeft u vaak een verplicht eigen risico.
  • Gebruik je jouw woning ook deels zakelijk? Geef dit aan bij de verzekeraar, indien je kosten maakt doordat je tijdelijk elders moet werken bij schade kan dit worden vergoed.
  • Ga je flink verbouwen, dan is het slim om de verzekerde waarde te verhogen.

Is een opstalverzekering verplicht?

Feitelijk is een opstalverzekering niet verplicht. Wel hebben veel hypotheekverstrekkers de eis dat u voor uw woning een opstalverzekering afsluit. Met een hypotheek bent u indirect toch verplicht om opstalverzekering af te sluiten.

Is een opstalverzekering nodig bij een huurhuis?

Als u een huurhuis heeft, hoeft u normaal gesproken geen opstalverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een opstalverzekering dient gedaan te worden door de verhuurder/eigenaar van het pand. Wel kunt als huurder een belang hebben bij de opstal van de woning, omdat u verbeteringen in de woning hebt aangebracht. Als u bijvoorbeeld een mooiere keuken heeft geplaatst in uw huurwoning, kunt u dit belang verzekeren op uw inboedelverzekering.

Is een opstalverzekering nodig bij een appartement?

Wettelijk gezien moet er voor appartementencomplex één opstalverzekering worden afgesloten. In de basis dient een verzekering dan ook via de Vereniging van Eigenaren te worden geregeld. Toch zijn er situaties denkbaar waarin het verstandig is om toch zelf een opstal verzekering af te sluiten.

Wanneer er sprake is van een slapende VVE, of wanneer er geen VVE is. U kunt dan een verzekering afsluiten voor uw eigen appartement. Als mede eigenaar van het gehele complex bent u verantwoordelijk voor het gehele appartementencomplex. Een verzekering toegespitst op appartementen vergoed ook schade aan andere delen van het complex waarvoor u deels verantwoordelijk bent. Ook kunt verbetering aanbrengen aan uw appartement, als u bijvoorbeeld een fors duurdere keuken heeft geplaatst kunt u dit aanvullend verzekeren op een eigen verzekering.

Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=MB

Vergelijkbare berichten