Wat vergoed zorgverzekering bij fysiotherapie? | Wat kost fysiotherapie
Een geschikte zorgverzekering vinden waarbij de zorg vergoed wordt die jij nodig hebt is best ingewikkeld. Misschien vraag jij je af, Wat vergoed mijn zorgverzekering bij fysiotherapie?
In dit artikel: Wat vergoed zorgverzekering bij fysiotherapie?
Valt fysiotherapie onder de basisverzekering of aanvullende verzekering?
Het eerste struikelblok qua vergoedingen voor fysiotherapie breekt direct aan. Er zit in beide soorten verzekering een vergoeding voor fysiotherapie.
Over het algemeen geldt, ga je met reguliere klachten naar de fysiotherapeut, dan vallen deze kosten onder je aanvullende verzekering. Met reguliere klachten bedoelen we onder andere nek- en rugklachten, last van je knie tijdens het sporten en bijvoorbeeld een tenniselleboog. Voor deze behandelingen worden de kosten vergoed uit je aanvullende verzekering, mocht je deze hebben afgesloten.
Wanneer valt fysiotherapie onder de basisverzekering?
Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste 18 behandelingen fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan geldt een vergoeding uit de basisverzekering voor de volgende klachten:
- Chronische aandoening, vanaf de 21e*De eerste 20 behandelingen zijn voor eigen rekening dan wel aanvullende verzekering.
- In de Zorgverzekeringswet vindt u alle chronische aandoeningen. Deze chronische lijst bevat veel medische termen. U kunt ook bij uw zorgverzekeraar of fysiotherapeut navragen of u een aandoening heeft die op deze lijst staat. Deze lijst is hier te vinden. https://wetten.overheid.nl/BWBR0018492/2020-01-01#Bijlage1
- Heup- of knieartrose
- De eerste 12 behandelingen worden vergoed
- Etalage benen
- De eerste 37 behandelingen worden vergoed
- COPD
- De vergoeding is afhankelijk van de ernst van de COPD
Vergoedingen voor fysiotherapie vallen onder het eigen risico.
Wat krijg ik vergoed aan fysiotherapie na een operatie?
Fysiotherapie na een operatie om verder te revalideren valt onder een tijdelijke chronische aandoening. Dit houdt in dat er tot maximaal 1 jaar na operatie, mits dit noodzakelijk is, gebruik gemaakt kan worden van fysiotherapie. Ook hier geldt dat de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening zijn, of vergoed worden vanuit je aanvullende zorgverzekering. Sinds 2022 worden bij Anderzorg de eerste 20 behandelingen bij vrijwel alle operaties aan het bewegingsapparaat, vergoedt vanuit de aanvullende module Fysiotherapie. De lijst met vergoedingen vindt u hier.
Als voorbeeld nemen we een operatie voor een nieuwe knie:
Je wordt in maart geopereerd en krijgt een nieuwe knie. Je gaat hiervoor revalideren bij een fysiotherapeut bij jou in de buurt. Aan het eind van de revalidatie heb je totaal 28 behandelingen gehad. Je hebt een aanvullende verzekering, waarbij 15 behandelingen voor fysiotherapie worden vergoed. Omdat je bij een tijdelijke chronische indicatie de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen krijg je in dit voorbeeld een rekening voor de 5 resterende behandelingen.
De eerste 15 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering, 5 behandelingen moet jezelf betalen . De andere 8 behandelingen worden hierbij vergoed door de basisverzekering.
Wat kost fysiotherapie | wat kost een behandeling fysiotherapie
Over het algemeen zijn de operaties voor een nieuwe knie en heup wel te voorzien. Mocht je zo’n operatie gaan krijgen dan is het verstandig om te berekenen of het voor jou kosten besparend is om je aanvullende verzekering te verhogen zodat je de eerste 20 behandelingen niet zelf hoeft te betalen. Een behandeling voor fysiotherapie kost vaak rond de €40 tot €45,-.
Natuurlijk is het niet altijd te voorspellen wat voor zorg je nodig hebt, maar mocht je een operatie in het vooruitzicht hebben kan het geen kwaad om te checken wat jouw huidige verzekering vergoed. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Heb je hierover twijfels kun je altijd contact opnemen met jouw fysiotherapeut of verzekeraar voor meer informatie.