Wat verandert er aan de basisverzekering

Wijzigingen basisverzekering 2021 | Wat verandert er aan de basisverzekering in 2021

Ieder jaar houdt de overheid de basiszorgverzekering tegen het licht, er zijn dan ook ieder jaar enkele aanpassingen aan de basisverzekering. In dit artikel de Wijzigingen basisverzekering 2021.

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat de verwachting is dat de zorgpremie voor de basisverzekering in 2021 met €5,00 per maand gaat stijgen, op moment van schrijven is de premie van DSW bekend, de premie voor de basisverzekering bij DSW gaat in 2021 met €6,50 omhoog.

Vergoeding zorgverzekering na corona

Vanaf 2021 maakt herstelzorg na corona onderdeel uit van de basisverzekering. Deze vergoedingen gelden al sinds de zomer van 2020 maar worden nu verlengd tot 1 augustus 2021.

Mensen die ernstige corona hebben gehad, hebben na doorverwijzing van hun huisarts gedurende 6 maanden recht op:

  • 50 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie,
  • 10 uur ergotherapie
  • 7 uur diëtetiek

Voor deze zorg geldt wel het eigen risico

Eigen risico bij orgaandonatie

Vanaf 1 januari 2021 betaal je geen eigen risico meer voor zorg die betrekking heeft op een orgaandonatie.

Eigen risico bij seksueel geweld

Ook voor slachtoffers van seksueel geweld geldt dat zij zijn vrijgesteld van het eigen risico voor medische kosten met betrekking op het seksuele geweld. Deze regeling is ingegaan per september 2020 en geldt voorlopig tot eind augustus 2021. Om in aanmerking te komen voor deze regeling dienen slachtoffers binnen 7 dagen na het incident hulp te zoeken bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG).

Vergoeding fysiotherapie en oefentherapie voor mensen met COPD

Het aantal behandelingen voor mensen met COPD in klasse B met een hoge ziektelast gaan volgend jaar omhoog. Vanaf 2021 geldt:

  • 70 behandelingen in het eerste jaar
  • In de daarop volgende jaar 52 behandelingen

Wijzigingen basisverzekering 2021

13 weken echo in basisverzekering

In aanvulling op de 20 weken echo zal in de loop van 2021, de 13 weken echo worden toegevoegd aan de basisverzekering. De toevoeging gebeurt in eerste instantie om de effectiviteit van de 13 weken echo te onderzoeken.

Uitbreiding van het vervoer naar de dagbehandeling

Ziekenvervoer die verband houdt met dagbehandeling voor mensen met een chronisch progressieve degeneratieve aandoening, niet-aangeboren hersenletsel of met een verstandelijke beperking wordt toegevoegd aan de basisverzekering.

Eigen risico in 2021

In het regeerakkoord is afgesproken dat in deze kabinetsperiode het eigen risico niet omhoog gaat, voor 2021 geldt dan ook dat het verplichte eigen risico op €385,- blijft staan.

Zorgtoeslag 2021

De maximale zorgtoeslag gaat volgend jaar iets omhoog.

  • Voor eenpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag met €3,67 per maand, naar €294 per jaar
  • Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag met €8,25 per naar
    € 2.496 per jaar

Tip: Vanaf 12 november kan je jouw zorgvergelijking vergelijken met andere aanbieders. Het is slim om dit even te doen, het kost je een paar minuten en vaak kan je nog best iets op jouw premie besparen. Is jouw huidige verzekering de beste keus? Dan weet je in ieder geval dat je weer een jaar goed zit.

Zorgverzekering 2021

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten