Waarom is champagne duurder dan prosecco

Wat is het verschil tussen Champagne en prosecco | Waarom is prosecco goedkoper dan Champagne

Zeker met de kerst periode en rond oud en nieuw zal bij veel mensen een fles goede bubbels niet ontbreken. Zowel Champagne als prosecco zijn net als cava mousserende wijnen. Toch zijn er verschillen zowel in het product als in de prijs. In dit artikel nemen we de verschillen met je door en leggen we uit waarom een fles prosecco goedkoper is dan een fles Champagne.

Herkomst Champagne

Champagne komt uit de streek Champagne in Frankrijk. Hier wordt Champagne gemaakt van 3 soorten druiven, namelijk Chardonnay, Pinot Noir & Pinot Meunier. Deze druiven worden veelal met de hand geplukt.

Productie Champagne

Champagne wordt gemaakt volgens een techniek die ”méthode Champenoise” heet. Bij deze methode wordt gist en suiker met wijn vermengd, vervolgens wordt deze wijn gebotteld. Om deze op de fles opnieuw te laten gisten. Dit proces vindt plaats in koude kelders en duurt zo’n 2 maanden. Na dit proces worden de flessen enige tijd met de hals naar beneden gelegd zodat de restanten van het gisten in de hals kunnen zakken. Vervolgens wordt de hals bevroren om dit bezinksel uit de fles te kunnen verwijderen. Vervolgens wordt afhankelijk van gewenste zoetheid opnieuw suiker toegevoegd en komt de definitieve kurk in de fles. Vervolgens wordt de wijn voor minimaal 15 maanden opgelegd.

Verschillende soorten Champagne

Er zijn verschillende soorten Champagne, dit heeft te maken met de hoeveelheid suiker die is toegevoegd aan de fles.

  • Brut, Zeer droog met minder dan 15 gram toegevoegde suiker per liter.
  • Extra Sec, met minder dan 20 en meer dan 12 gram toegevoegde suiker per liter.
  • Sec, met minder dan 35 en meer dan 17 gram toegevoegde suiker per liter.
  • Demi-Sec, met minder dan 50 en meer dan 35 gram toegevoegde suiker per liter.
  • Doux, de zoetste Champagne met meer dan 50 gram toevoegde suiker per liter.

Wat is het verschil tussen Champagne en prosecco

Herkomst prosecco

Prosecco komt uit Italië, uit de streek Veneto. Het product wordt gemaakt van de Glera druif.

Productie prosecco

De productie van prosecco verloopt anders dan die van Champagne.
Waarbij Champagne en ook bij cava de 2e vergisting op de fles plaatsvindt, wordt dit bij prosecco vaak gedaan in een grote tank. Na het bottelen hoeft de wijn ook niet enige tijd opgelegd worden zoals bij Champagne. Prosecco is direct drinkbaar, sterker nog prosecco moet je niet te lang bewaren, na enkele maanden is de wijn al niet meer erg lekker.

Verschillende soorten prosecco

  • Frizzante, dit is de meest voorkomende prosecco, deze prosecco wordt niet opnieuw gegist en heeft hierdoor minder koolzuur, en dus ook minder bubbels.
  • Spumante, deze prosecco wordt wel opnieuw gegist. Deze prosecco heeft dan ook meer koolzuur. Qua bubbels komt deze meer in de buurt van Champagne.

Wat is het verschil tussen Champagne en prosecco

Champagne en prosecco kennen een ander productieproces, ook worden beide mousserende wijnen van andere druivensoorten gemaakt. Ondanks dat er ook bij prosecco verschillende varianten zijn, is prosecco voor veel mensen toegankelijker dan Champagne maar ook toegankelijker dan cava. Prosecco is wat zoeter/frisser van smaak dan Champagne.

Waarom is prosecco goedkoper dan champagne | Waarom is champagne duurder dan prosecco

Een fles Champagne kost al snel twintig euro. Een fles prosecco kan je kopen voor zo’n 5 euro.
Dit is best een prijsverschil voor een fles lekkere bubbels. Het prijsverschil heeft meerdere redenen.
Allereerst zijn de druiven die gebruikt worden voor Champagne duurder dan de druiven waarvan prosecco wordt gemaakt. Ook in het productieproces zitten duidelijke verschillen het proces van Champagne maken is intensiever en daarnaast moet het eind product maanden worden opgeslagen waardoor de productieprijs hoger ligt. Daarnaast is Champagne ook exclusiever, wat ook prijsverhogend werkt.

Wellicht ook interessant?

Topdrinks - Champagnes voor elke gelegenheid, 
snel en voordelig thuisbezorgd

Vergelijkbare berichten