Besparen met radiatorfolie

Besparen met radiatorfolie

Radiatorfolie is bedoeld om warmteverlies via de buitenmuur te verminderen door de reflectie van warmtestraling terug in de kamer te brengen. Dit zorgt ervoor dat de warmte die door de radiator wordt uitgestraald meer in de kamer blijft in plaats van te worden geabsorbeerd door de muur. Hierdoor hoeft de radiator minder hard te werken om de kamer op temperatuur te houden, en ben je aan het besparen met radiatorfolie.

Hoeveel bespaar je met radiatorfolie | Besparen met radiatorfolie

Met het gebruik van radiatorfolie kun je gemiddeld tussen de 5% en 10% besparen op je energierekening, afhankelijk van de isolatie van je huis en de manier waarop je de folie aanbrengt.

Voordelen radiatorfolie

  • De warmte die de cv installatie produceert trekt niet in de koude buitenmuur.
  • Lagere energiekosten
  • Eenvoudig aan te brengen

Nadelen radiatorfolie

  • Sommige mensen vinden radiatorfolie niet erg mooi om naar te kijken. Het kan er een beetje “goedkoop” uitzien en afbreuk doen aan het interieur van de kamer.
  • Ondanks dat de folie goedkoop is, moet je nog wel een investering doen in het materiaal. Bij veel radiatoren is het snel weer een aardig bedrag.
  • Het kan lastig zijn om het materiaal goed op juiste plek te krijgen. Afhankelijk van welke materialen u gebruikt.

Hoe moet je radiatorfolie aanbrengen?

Het aanbrengen van radiatorfolie is een eenvoudige klus die je zelf kunt doen. Volg de onderstaande stappen om het materiaal op de juiste manier aan te brengen:

  1. Meet de afmetingen van de radiator op en snijd het folie op maat. Zorg ervoor dat het folie iets groter is dan de radiator, zodat het goed blijft zitten en niet gaat verschuiven.
  2. Maak de achterkant van de radiator schoon. De folie blijft minder goed plakken op een vuile laag.
  3. Breng dubbelzijdig tape aan op de achterkant van het folie. Plak de tape in verticale stroken op het folie en zorg ervoor dat de stroken ongeveer 10 centimeter uit elkaar liggen. Als je de folie op de radiator aanbrengt, breng dan het dubbelzijdig tape aan op d glanzende kant van de folie. Breng je de folie aan op de muur? Dan breng je de tape aan op de niet glanzende zijde.
  4. Plak het folie tegen de achterkant van de radiator en druk het stevig aan. Zorg ervoor dat het folie goed aansluit op de radiator. Dit geldt ook als je de folie tegen de muur plakt.

Tip: Radiatorfolie met magneten
Er is ook radiatorfolie verkrijgbaar met magneten. Je kan dan de folie met de magneten aan de radiator bevestigen. Scheelt een hoop gedoe met tape:)

Radiatorfolie aanbrengen op muur of radiator zelf?

Radiatorfolie kan je beter direct op de radiator zelf aanbrengen. Dit zorgt voor het grootste effect, en dus de grootste besparing. Mocht dit om wat voor reden dan ook niet lukken. Dan kan je er natuurlijk voor kiezen om de folie op de muur aan te brengen. Ook dan zal je nog energie besparen.

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten