All risk autoverzekering | Wat is een all risk auto verzekering

Als je jouw auto wilt verzekeren heb je de keuze uit meerdere soorten verzekeringen. Kies je voor een WA verzekering, een beperkte casco verzekering of kies je voor een all risk autoverzekering? Wat is een all risk auto verzekering? In dit artikel nemen we het met je door.

All risk Autoverzekering| Wat is een all risk auto verzekering

Wilt u voor uw auto een verzekering afsluiten dan kunt u ook kiezen voor de aanvullende Volledig Casco verzekering. Uw verzekering dekt u in bijna elke situatie in voor schade aan uw of iemand anders eigendommen, ook als u verantwoordelijk bent voor de schade. WA Volledig Casco Verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering en staat ook wel bekend als Allriskverzekering.

Wanneer is het verstandig een auto All risk te verzekeren?

Wanneer je een nieuwe of jonge auto hebt is het verstandig om deze All Risk te verzekeren.  In de regel wordt gesteld dat het verstandig is om auto’s tot een leeftijd van 6 tot 8 jaar All Risk te verzekeren. De auto heeft dan dusdanig veel waarde, dat de kosten van de verzekering opwegen tegen het risico dat u loopt.

Voor oudere auto’s is de premie die je voor een All Risk verzekering betaalt vaak niet in verhouding tot het bedrag dat je krijgt uitgekeerd bij schade. Een All Risk verzekering keert in principe maximaal de dagwaarde uit van uw voertuig. Het is dan verstandiger om te kiezen voor een beperkt casco, of beperkt casco extra verzekering bij auto’s met een leeftijd van 6 tot 10-12 jaar. Voor nog oudere auto’s is het vaak verstandig om te kiezen voor alleen een WA verzekering.

Wat wordt er gedekt door de WA Volledig Casco verzekering?

De volledige Casco verzekering is een aanvulling op de verplichte WA verzekering en is uitgebreider dan de beperkte Casco aanvullende verzekering. Als gevolg hiervan betaalt de WA Volledig Casco verzekering het volgende:

  • Als u schade berokkent bij een ander met een (motor)voertuig;
  • Als u schade oploopt waarbij er geen tegen partij is, dus als u er niemand anders voor aansprakelijk kunt stellen;
  • Als u zelf schade veroorzaakt aan uw auto.

Situaties waarin een WA Volledig Casco verzekering nuttig is

Een All risk verzekering zal in de meeste situaties schade vergoeden, ongeacht wiens schuld de oorzaak van de schade is. Toch wordt niet alles vergoed, schade aan banden bijvoorbeeld zal niet gedekt zijn. Ook slijtage aan onderdelen is niet verzekerd.

Om een goed beeld te krijgen van de soorten schade die door de WA Volledig Casco verzekering zijn verzekerd, zijn onderstaand een aantal voorbeelden gegeven van situaties, die onder deze verzekering zouden vallen.

Wat wordt er wel gedekt door WA Volledig Casco Verzekering?

Het is winter, er ligt sneeuw en ijs op de weg, sneeuwschuivers maken de weg sneeuwvrij. De auto gaat slippen tijdens het rijden en komt hard op een berm terecht. Bekapping en bumpers van de auto zijn kapot en U heeft veel schade rondom de hele auto.

Ja, dit is onder de WA Volledig Casco Verzekering wel gedekt, maar niet onder de WA verzekering.

U rijdt ’s avonds in het donker over een verlaten weg zonder verlichting en U ziet een bocht over het hoofd. Voor U het weet rijdt u met de auto in een greppel. De totale autoschade is wel minimaal, maar een takelbedrijf moet de auto uit de sloot halen.

Ja, dit is onder de WA Volledig Casco Verzekering wel gedekt, maar niet onder de WA verzekering.

U rijdt over een natte rotonde en de auto glijdt een beetje weg. Hierdoor geeft u geen voorrang aan een andere auto en klapt er boven op. Door de klap en de snelheid raakt u nog drie andere auto’s die aan de weg staan.

Ja, dit is onder de WA Volledig Casco Verzekering wel gedekt, maar niet onder de WA verzekering.

De bovenstaande situaties zijn expliciet bruikbaar als perfect voorbeeld van het verschil tussen de Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en de WA Volledig Casco verzekering. Uw verzekeringsmaatschappij beslist zelf per situatie en per ongeval of uw schade wordt vergoed.

Wanneer all risk verzekering

Is een WA Volledig Casco Verzekering vereist? Moet ik mijn auto all risk verzekeren?

Een Volledig Casco Verzekering is een aanvullende, dus extra, verzekering bovenop de verplichte WA-verzekering. Daarom is er ook geen wettelijke verplichting om deze af te sluiten.

Als u alleen de wettelijke  aansprakelijkheid van uw voertuig verzekerd, zijn de kosten van schade die u veroorzaakt aan andere weggebruikers altijd gedekt. Schade waarbij u zelf schuldig bent worden niet gedekt door alleen een WA verzekering.

Waarop letten bij het afsluiten van een All risk verzekering?

Iedere verzekering hanteert zijn eigen voorwaarden, lees voor je een verzekering afsluit dan ook goed de polis door.
Een belangrijke voorwaarde is de vergoeding bij diefstal of total loss. Er zijn verzekeraars die alleen de dagwaarde van jouw auto vergoeden, er zijn echter ook verzekeraas die 2 tot 3 jaar na aankoop de aankoopwaarde vergoeden. Een groot verschil.

Aanvullende auto verzekeringen

Als u een auto verzekering heeft u ook de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Dit zijn de ongevallen inzittende verzekering, schadeverzekering voor inzittenden & rechtsbijstand voor in het verkeer.

Ongevallen inzittenden verzekering:

Een ongevallen inzittenden verzekering keert eenmalig een bedrag uit overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeluk.

Schade verzekering inzittenden

Een schade verzekering inzittenden vergoedt letselschade aan de bestuurder en inzittenden. Bij overlijden als gevolg van een ongeluk wordt er ook een bedrag uitbetaald aan nabestaanden. Ook schade aan aanwezige spullen zijn op deze verzekering gedekt.

Rechtsbijstandsverzekering voor het verkeer

Een rechtsbijstandsverzekering biedt juridische hulp bij conflicten rond zaken in het verkeer. Deze post wordt normaliter op een gewone rechtsbijstandsverzekering uitgesloten.

Autoverzekering vergelijken

Wilt u alleen de wettelijke aansprakelijkheid of ook de aanvullende aansprakelijkheid verzekeren? Op onze website vindt u snel welke autoverzekering en welke verzekeringsmaatschappij het beste bij uw wensen en omstandigheden past.  Lees ook de voorwaarden en verschillen in dekking goed door voordat u een verzekering afsluit. En vergelijk altijd de verschillende verzekeraars goed, want dit kan u honderden euro’s per jaar schelen.

Wellicht ook interessant?

cshow

Vergelijkbare berichten