Houtrot herstellen | Houtrot repareren

Als je houten onderdelen hebt kan het voorkomen dat er rotte delen in het hout ontstaan. Indien je de houtrot niet aanpakt zal de aantasting van het hout doorgaan, op termijn zullen de houten onderdelen volledig zijn weggerot. Wanneer je houtrot tijdig aanpakt en herstelwerkzaamheden uitvoert kan je de houtrot stoppen. Door het tijdig herstellen van de houtrot kan je, je veel ellende en geld besparen. Mochten er enkele delen in het hout rot zijn is herstel vaak mogelijk, mochten hele delen rot zijn is herstel misschien niet zinvol en is het verstandiger om het hout of delen daarvan te vervangen.

Houtrot komt vaak voor op plaatsen waar het hout onvoldoende is beschermd door verf en op plaatsen waar vocht niet makkelijk weg kan lopen. Vaak zijn dit boven- of onderkanten van het houtwerk. Je moet houtrot behandelen voordat je het hout gaat schilderen. Door het schilderen voorkom je wel dat er nieuw vocht binnendringt, echter zodat het hout van binnen is aangetast zal dit blijven werken.

Sommige delen die minder goed te bereiken zijn tijdens het schilderen, zoals onderkanten van kozijnen, zeker als zich in deze omgeving ook nog vocht kan ophopen geven een verhoogd risico op houtrot. Ook delen waar het water na een regenbui blijft staan geven een sterk verhoogd risico op houtrot, een goede afwatering is dus van levensbelang voor het houtwerk.

Houtrot herkennen | Wat is houtrot

Houtrot ontstaat doordat hout door invloeden van buitenaf wordt aangetast. Vooral de werking van vocht heeft een groot aandeel in het ontstaan van houtrot. Door de combinatie van hout en vocht krijgen schimmels de kans zicht te ontwikkelen. De schimmel ‘’eet’’ daarbij het hout op waardoor er schade aan het houtwerk ontstaat.

Wanneer er houtrot in het object zit is dit het makkelijkst te herkennen in zachte delen in het hout. Mocht u twijfelen kunt u een klein deel van het hout wegsnijden. Als dit hout er van binnen goed uitziet is er niets aan de hand. Mocht het hout er grijsachtig uitzien is het hout nog in orde, maar bevat het wel te veel vocht. Wanneer het hout een roest kleur heeft is er sprake van houtrot. De slechte delen moeten dan worden verwijderd om verdere schade te voorkomen.

Houtrotvuller

Houtrot repareren | Houtrot herstellen

De belangrijkste stap in het repareren van houtrot is het volledig saneren van de rotte delen.

Op de plaatsen waar het houtrot aanwezig is moet u alle aanwezige verf verwijderen, dit kan doormiddel van schuren, afbijt of bijvoorbeeld door een verfföhn. Door het hout bloot te leggen kunt u aan de kleur van het hout zien wat de toestand van het hout is. Alle slechte delen moeten worden verwijderd. U kunt grote rotte delen verwijderen met een beitel, dit kunt u afwerken doormiddel van een houtvrees zodat een gladde ondergrond ontstaat. Ook kleine delen zijn met een houtvrees vaak prima te verwijderen.

Voordat u het hout gaat behandelen moet het hout een vochtpercentage hebbend die lager is dan 20%(dit kunt u controleren met een vochtmeter).
Mocht het hout nog te vochtig zijn, laat het hout dan eerst drogen. Wanneer de rotte delen zijn verwijderd gaat dit vaak relatief snel. Ook kunt u het hout afschermen met bijvoorbeeld een vuilniszak zodat regen niet op het hout terecht komt.

Breng een houtrot impregneer aan op het hout waar de rotte delen zijn verwijderd. Impregneer beschermt het hout tegen verdere aantasting, je kan de impregneer heel eenvoudig met een kwast aanbrengen. De impregneer moet minimaal 6 uur drogen voordat u de houtvuller aanbrengt. De impregneer hoeft u niet per se aan te brengen als de houtrot goed is verwijderd, maar door de impregneer is de reparatie wel van betere kwaliteit waardoor het wel aan te raden is.

Breng een 2-componenten houtrotvuller aan op de plaatsen waar het rotte hout is verwijderd. Het voordeel van een 2-componenten product is dat het kwalitatief vaak veel sterker is dan een een-componenten product. Het grote nadeel aan een 2-component product is dat het snel uithard. Maak dus niet meer van het product aan dan u in 20 tot 30 minuten kunt verwerken. U kunt de houtrotvuller aanbrengen met een plamuurmes. Een 2-componenten houtrot vuller kunt u na een droogtijd van 6 uur opschuren zodat u een goede ondergrond creëert om het hout te kunnen schilderen. Het belangrijkste is dat u een goede, gladde overgang krijgt tussen het nog aanwezige hout en de houtvuller.

Schilderen van het hout na houtrot

Nadat de rotte delen zijn verwijderd en hout is hersteld kunt u het houtwerk voorzien van een goede conserveringslaag.

Reinig het gehele oppervlak met een allesreiniger, verwijder de aanwezige vervuiling. Schuur vervolgens het gehele oppervlak zodat er een goede ondergrond ontstaat waar een primer zich aan kan hechten.

Breng vervolgens een goede grondverf aan, een geschikt product hiervoor is bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol primer of de Sigma s2u Primer. Laat deze lagen vervolgens 24-uur drogen voor u de volgende afwerklagen aanbrengt. U kunt er voor kiezen om 1 of 2 afwerklagen aan te brengen. 1 laag is voldoende, maar met een 3-laags verfsysteem is uw hout wel beter beschermd. U kunt als aflaklaag kiezen voor bijvoorbeeld Sikkens rubbol High Gloss of voor de Sigma S2U Nova of de S2U Satin.

Na het aanbrengen van een goed verfsysteem is uw houtwerk weer 5 tot 10 jaar goed beschermd.

Wilt u meer lezen over het schilderen van houten kozijnen? In dit artikel lees je er alles over.

Houtrot voorkomen

Kan je houtrot voorkomen? Zoals met heel veel zaken is onderhoud de basis om verdere ellende te voorkomen. Wil je de kans op houtrot flink beperken, reinig de kozijnen dan regelmatig. Door het reinigen kan vuil zich niet ophopen op het oppervlak, gevolg is dat vocht vaak makkelijker van het hout afglijdt.

Daarnaast is het belangrijk dat het hout goed is beschermd, als het hout goed is geschilderd is dit een bescherming laag om het hout heen die voorkomt dat het vocht in het hout kan trekken. Echter na verloop van tijd zal de verflaag slijten, ontstaan er barstjes in het schilderwerk door weerinvloeden of door mechanische schade. Het is dan ook belangrijk tijdig opnieuw het hout te schilderen.

Ook het herstellen van slechte kitranden kan helpen bij het voorkomen van houtrot, als een kitnaad aan het eind van zijn levensduur is sluit het mogelijk niet meer goed af waardoor vocht in kan dringen.

?wi=352562&ws=
Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten