Mobiele airco onderhouden

Hoe moet je een mobiele airco onderhouden | Airco onderhouden

Door apparaten te onderhouden verleng je de levensduur van een apparaat. Dit geldt ook voor mobiele airco’s met normaal gebruik en enig onderhoud moeten ze gemiddeld toch minimaal een jaar of 10 meegaan. Toch is het onderhoud van een mobiele airco zeer eenvoudig. In dit artikel nemen we de stappen met je door.

Ben je opzoek naar airco onderhoud voor je auto? Daar schreven we dit artikel over. 

Vocht uit de airco

De airco koelt de warme lucht af, hierbij ontstaat condens. Voor zover de airco dit niet af kan voeren naar buiten komt dit terecht in de condens bak. Leeg deze bak dan ook wekelijks bij intensief gebruik. Mocht je water onder de airco hebben liggen is de kans groot dat de condens bak vol is.

Schoonmaken airco

Neem de airco als je hem gebruikt iedere week af met een lichtvochtige net niet droge doek, zodat de airco stofvrij is. Je mag de airco absoluut niet met water reinigen. Kijk ook goed naar randen en klepjes hier wil ook nog wel eens stof tussen kruipen. De klepjes kan je eventueel wel afwassen met water, wacht dan wel met het terugplaatsen tot ze 100% droog zijn.

Filters van de airco reinigen

Als je de airco intensief gebruikt is het raadzaam om wekelijks de filters van de airco te reinigen, dit kan je doen door het vuil te verwijderen met een stofzuiger. Als er veel vuil aanwezig is kan je er voor kiezen om het filter uit te spoelen met water. Wacht met het terugplaatsen tot deze droog is.

Wanneer het filter niet meer goed is of niet meer schoon wordt is het raadzaam een nieuw filter aan te schaffen.

Koelvloeistof mobiele airco bijvullen

Het koelsysteem van een mobiele airco werkt met een gesloten systeem, de koelvloeistof die hierin aanwezig is moet genoeg zijn voor de gehele levensduur van de airco. Wel kan het zijn dat het koelvermogen na verloop van tijd iets afneemt. Het is niet mogelijk om dit zelf bij te vullen.

Mobiele airco bijvullen

Reinigen airco aan het eind van het seizoen

Als de warme dagen geweest zijn en de airco opgeborgen kan worden is het verstandig om de airco schoon weg te zetten. Ook heeft u dan  de tijd om eventuele filters te bestellen, als deze nog goed zijn spoel ze uit en laat ze goed drogen voor u ze terug plaatst in de airco.

Zet de airco droog weg, dit betekent de condens bak tot aan de laatste druppel leeg laten lopen. Je kan hem prima enige uren open laten staan met een opvang bakje eronder. Ook kan je de airco van binnen droog blazen door de ventilatiestand enige tijd aan te zetten. Zo voorkom je dat schimmels en bacteriën zich kunnen ophopen in de airco.

Defect aan de airco

Het kan natuurlijk voorkomen dat het apparaat stuk gaat. Als dit binnen de garantieperiode van 2 jaar is neem dan contact op met de verkoper. Als de garantieperiode net verlopen is kunt u nog altijd contact opnemen met de verkoper, mogelijk zit een coulanceregeling er in. Vaak wordt er minimaal een korting geboden op een volgende aankoop.

Is de garantie ruim verlopen schakel dan een expert in om de airco te laten repareren. U kunt deze vinden op stek.nl. Wel is het verstandig om een goede kostenindicatie te vragen. Mochten de kosten bijna net zo hoog zijn als de aanschaf van een nieuw apparaat kan ook dit een overweging zijn. U heeft dan weer een volledig nieuw apparaat met garantie, en waarschijnlijk is het nieuwe apparaaat zuiniger in energieverbruik.


Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten