Airco koelt niet

Mijn airco koelt niet, 10 tips om meer uit je airco te halen

Heb je op een warme dag de airco aanstaan maar heb je het idee dat deze niet optimaal werkt?
In dit artikel nemen we een aantal punten met je door waardoor je airco het maximaal zou moeten doen.

Koelcapaciteit airco

Allereerst is het belangrijk dat de airco genoeg capaciteit heeft om de ruimte te koelen. Als de airco voldoende capaciteit heeft kan hij de ruimte zo’n 4 tot 7 graden Celsius koeler maken op extreem warme dagen kan dit verschil nog groter zijn. Mocht de airco een te kleine capaciteit hebben dan is dit minder. Mijn airco die geschikt is voor de slaapkamer krijgt echter mijn woonkamer nog steeds zo’n 2 tot 3 graden koeler wat het al een stukje aangenamer maakt. Voor een grote ruimte heb je waarschijnlijk aan 1 mobiele airco niet genoeg. Niet gek als je bedenkt dat niemand zijn woonkamer in de winter verwarmt met 1 radiator.

Wanneer zet je de airco aan?

Het is verstandig om de airco aan te zetten voordat het echt te warm is. Het is voor een airco makkelijker om een ruimte op een bepaalde temperatuur te houden dan deze snel te laten dalen. Daarnaast verbruikt een airco minder energie tijdens het op temperatuur houden van een ruimte dan wanneer de airco flink moet werken om de temperatuur omlaag te krijgen.

Mijn airco wordt niet koud

Blokkeer de achterkant van een airco niet

Een airco onttrekt warme lucht aan de ruimte, deze zuigt hij aan uit de omgeving. Het aanzuigen van warme lucht gaat een stuk lastiger als de achterkant wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld een muur of een ander object.

Houd deuren en ramen gesloten

Als er vanuit een andere ruimte steeds nieuwe warme lucht wordt aangevoerd, is het voor een airco een stuk lastiger om de gewenste ruimte te koelen. Gebruik een deurafdichting of een raamafdichting voor de deur of het raam waar de slang naar buiten gaat. Door dit af te dichten stroomt er minder warme lucht terug naar binnen. De handige klusser kan ook zelf iets maken waar de slang door past. Wel is enige ventilatie belangrijk, de airco zuigt lucht naar buiten. Deze lucht moet worden aangevuld om de luchtbalans goed te houden.

Houd de zon buiten

Het grootste gedeelte van de warmte in een kamer( zo’n 30%) komt binnen doordat de zon via het raam naar binnen schijnt. Als je de mogelijkheid hebt gebruik dan zonwering, als je dit niet hebt helpt het nog steeds om aan de binnenzijde lamellen of gordijnen te sluiten.

Zet apparaten uit

Elektrische apparaten genereren warmte wanneer ze aanstaan. Als deze apparaten niet per se noodzakelijk zijn schakel ze dan uit. Ook stofzuigen, strijken en koken etc.  generen warmte stel dit soort activiteiten uit tot het koeler is of beperk ze tot het minimum.

Warmte in de omgeving

Warmte hoopt zich op in de muren, spouw, het dak, meubels en andere voorwerpen. Deze warmte moet er ook weer uit. Als het al dagen warm is en deze warmte zicht heeft opgehoopt in de omgeving gaat het de airco niet lukken om in no-time een koele omgeving te creëren.

Isoleer de afvoerslang

Door de afvoerslang van de airco stroomt de warme lucht naar buiten. De slang wordt hierdoor warm en geeft warmte af aan de omgeving. Door de afvoerslang te voorzien van isolatie beperk je de afgifte van warmte aan de omgeving. Je kan dit doen door bijvoorbeeld een buis met een grotere diameter om de afvoer te doen. Maak vervolgens wel de uiteinden dicht. Ook helpt het dat de afvoerslang zo dik mogelijk is, deze wordt minder warm dan een dunne variant.

Beperk de afstand van de afvoerslang

Hoe sneller de afvoerslang de warme lucht naar buiten kan afvoeren hoe beter. Hoe korter de slang is hoe minder weerstand de airco ondervindt om de warme lucht uit de ruimte te krijgen. Bijkomend voordeel is meteen dat de slang minder oppervlak heeft om weer warmte af te geven aan de omgeving.

Onderhoud de airco

Als je de airco intensief gebruikt is het slim om iedere week even de filter van de airco na te lopen en te ontdoen van stof. Dit kan je doen met behulp van de stofzuiger of bij veel vuil door het filter even uit te spoelen. Verder is het belangrijk om de airco zoveel mogelijk stofvrij te maken. Dit kan je doen door de airco met een zeer lichtvochtige doek af te nemen. Gebruikt absoluut niet te veel water. Ook dien je periodiek de condens bak te legen.  Als je de airco enige jaren hebt kan het ook helpen om de filters te vervangen.

Levensduur airco

Bij goed gebruik & onderhoud zou een airco toch wel een jaar of 10 moeten meegaan. Sowieso heb je bij aankoop van een nieuwe airco 2 jaar fabrieksgarantie. Mocht een airco binnen 2 jaar gebreken vertonen neem dan ook zeker contact op met de verkoper.



Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten