Kunststof kozijnen onderhouden

Kunststof kozijnen onderhouden | Moet je Kunststof kozijnen onderhouden?

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm, het grootste voordeel van kunststof kozijnen is dat je niet zoals bij houten kozijnen om de 5 tot 7 jaar de kozijnen moet (laten) schilderen. Dit scheelt dus veel onderhoud gedurende de levensduur van de kozijnen. Toch hebben kunststof kozijnen wel enig onderhoud nodig.

Kunststof kozijnen schoonmaken | Kunststof kozijnen onderhouden

U kunt tijdens het wassen van de ramen meteen even een doekje over de kozijnen halen. De kozijnen blijven zo mooi schoon en vuil krijgt geen kans om in het materiaal te trekken. Het is verstandig om één a twee keer per jaar de kozijnen wat intensiever te reinigen. Door het goed te reinigen van kozijnen voorkomt u dat vuil en schadelijke stoffen zich aan het oppervlak kunnen hechten en uw kozijnen aantasten.

U kunt uw kozijnen heel eenvoudig schoonmaken met een vochtige doek of zachte spons en een niet agressief schoonmaakmiddel. Mochten uw kozijnen ernstig vervuild zijn kunt u hiervoor het best een geëigend middel gebruiken zoals de kunststof reiniger van HG. Middelen als chloor of azijn kunnen het kunststof aantasten en moet u dan ook vermijden. Ook een schuurspons kan krassen maken aan het oppervlak en is daardoor niet geschikt.

Mocht er veel grove vervuiling zoals zand aanwezig zijn, verwijder dit dan eerst. Dit kan door het weg te spoelen of met een vochtige doek. Zorg dat u het zand en andere grove delen goed van de doek/spons verwijderd, deze vervuiling kan krassen veroorzaken in het oppervlak.

Tip: Mocht je vogelpoep op het kunststof zien zitten, verwijder dit dan zo snel mogelijk. Vogelpoep is agressief en kan het materiaal aantasten.

Kunststof kozijnen onderhouden

Kozijnen in de was zetten

Na het reinigen van de kozijnen kunt u deze in de was zetten. Door kozijnen in de was te zetten krijgt u een beschermende laag over uw kozijnen en wordt het oppervlak mooi glad. Hierdoor glijdt vuil makkelijker van uw kozijnen en krijgt het geen kans zich te hechten. Ook zorgt was ervoor dat uw kozijnen zijn kleur en glans behoudt. U kunt hiervoor een kleurloze autowas of bijenwas gebruiken. Ook zijn er speciale kozijnenwaxen beschikbaar.

Tip: Als je bezig met bent met de grote schoonmaakbeurt van de kozijnen, neem dan meteen de draaiende delen van het kozijn mee, zoals de scharnieren of delen die over elkaar heen lopen. Hier kunt u een teflonspray voor gebruiken.

Kunststof kozijnen schilderen

Je kunt kunststof kozijnen schilderen, voor het onderhoud van het kunststof is dit niet nodig. Maar ben je uitgekeken op de kleur van je kozijnen. Of zijn de kozijnen dusdanig aangetast dat dit niet meer te herstellen is, dan kan je overwegen de kozijnen te (laten) schilderen. Als je kunststof wil schilderen heb je dezelfde voorbereiding nodig als bij normaal schilderwerk.

Dat houdt in: Reinigen en vetvrij maken van het oppervlak. Daarna moet het oppervlak goed worden opgeruwd met een fijn schuurpapier. Door het opruwen van het oppervlak creëert u een draagkrachtige ondergrond voor de verf. Schuurt u het oppervlak niet of onvoldoende zal binnen afzienbare tijd de verf afbladderen omdat deze niet hecht aan de ondergrond. Mocht u het oppervlak voldoende opgeschuurd hebben moet u een goede hechtprimer voor kunststof aanbrengen, primers die geschikt zijn voor kunststof zijn de Sigma Multiprimer Rapid of Sikkens Rubbol primer. De aflak die u kiest moet afgestemd zijn op de primer, in dit geval zijn dat bijvoorbeeld Sigma S2U Gloss of Sikkens Rubbol SB Hoogglans. Met deze systemen heeft u een prima laag aangebracht op het kunststof. Delen die mechanisch over elkaar heen bewegen kunt u eigenlijk niet schilderen. Door de bewegende delen zal  naar verloop van tijd slijtage aan de verflaag optreden.

Let op: Veel leveranciers geven aan dat het niet wenselijk is om kozijnen te schilderen, mogelijk vervalt uw garantie. Heeft u geen garantie meer, dan is een schilderbeurt een goedkopere optie dan vervangen als u een andere kleur wilt of de kozijnen er visueel niet meer uitzien zoals gewenst.

Hoelang gaan kunststof kozijnen mee?

Kozijnen staan er om bekend dat ze erg lang mee gaan, in de regel geven aanbieders aan dat kunststofkozijnen zo’n 50 tot 80 jaar meegaan. Dit hangt natuurlijk wel af van een aantal factoren. Kunststofkozijnen zijn beschikbaar van allerlei kwaliteitsniveaus dit bepaalt natuurlijk voor een deel de levensduurverwachting van kozijnen.

Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten