Besparen verse booschappen

Goedkoper verse boodschappen doen | Besparen verse boodschappen

Boodschappen doen kost bij veel mensen een flink deel van het geld dat ze overhouden nadat alle vaste lasten zijn betaald. De verschillen tussen mensen hierin zijn onderling natuurlijk enorm. In dit artikel zullen we uit gaan van de ‘gemiddelde’ Nederlander. We geven in dit artikel 10 tips waarmee u  Goedkoper verse boodschappen doen kunt.

Hoeveel geld geven we uit aan boodschappen?

Als we een gemiddelde Nederlands volwassen persoon als voorbeeld nemen, blijkt uit onderzoek van het Nibud dat we per persoon ongeveer €200 euro per maand uitgeven aan boodschappen. Dat zijn 5 á 6 tientjes per week per persoon. Dat lijkt misschien niet eens veel. Maar stel je eens voor je woont met zijn tweeën, dan geef je op jaarbasis dus bijna €5000 uit aan boodschappen. Als je iedere week per persoon 5 euro weet te besparen heb je aan het eind van het jaar ongeveer €1000 minder uitgegeven aan de boodschappen.

Hieronder zal ik een aantal tips geven waarmee je op jaarbasis een leuke besparing kunt realiseren op boodschappen.

10 tips om te besparen op verse boodschappen | Goedkoper verse boodschappen doen

 1. Koop grotere verpakkingen van bijvoorbeeld vlees, een pak met 900 gram kipfilet kost bij Coop bijvoorbeeld €6.75, een verpakking van 360 gram kost €3,90. De eerste kost per kilo €7,50 de 360 gram kost per kilo €10.83. Dit scheelt 30% per kilo. Het vlees dat je niet meteen nodig hebt kan je prima invriezen.
 2. Koop bij voorkeur geen kant-en-klare maaltijden, je betaalt behoorlijk voor het gemak. Voor 4 personen ben je al snel €15,- tot €20,- kwijt. Voor de helft van dit geld kan je ook een lekkere pasta maken.
 3. Voor de momenten dat je toch echt geen tijd hebt om te koken, omdat je bijvoorbeeld eten mee moet nemen naar een afspraak of je werk. Voor deze momenten doe je er goed aan om het eten dat je over hebt te bewaren. Door deze kliekjes in de vriezer te bewaren, blijven ze nog lange tijd behoorlijk smaakvol. Mocht je structureel eten mee moeten nemen, is het aan te raden om dit van te voren te bereiden en in te vriezen zo heb je altijd een smakelijke en voordelige maaltijd klaar.
 4. Koop groenten uit de vriezer. Diepvries groenten zijn behoorlijk goedkoper dan verse groenten en groente uit blik, daarnaast zijn deze groenten net zo smaakvol en zeker net zo gezond als verse groenten. Diepvries groenten worden zo snel als kan ingevroren nadat ze zijn geoogst. De verse groenten hebben zeker een aantal dagen nodig om de supermarkt te bereiken.
  Goedkoper verse boodschappen doen
 5. Verse groenten zijn goedkoper dan de makkelijke zakjes waar alles al voorgesneden in zit. Door zelf de groenten los te kopen en zelf te versnijden, kan je makkelijk 30 tot 50 procent besparen. Een  alternatief zijn de zakken met gemixte groenten uit de vriezer deze zijn vaak nog goedkoper en net zo gezond.
 6. Koop groenten en fruit uit het seizoen, de meeste groenten en fruit soorten zijn prima het hele jaar verkrijgbaar. Maar er kan een behoorlijk verschil in de prijs zitten. Zo kan een meloen in de winterperiode prima 5 euro kosten en betaal je in juni tot augustus misschien nog geen 2 euro. Daarnaast zijn de producten in het seizoen doorgaans ook smaakvoller.
 7. Bepaal in de winkel wat je gaat eten, door pas in de winkel je gerecht samen te stellen kan je kiezen wat voor wat op dat moment in de aanbieding is of wat er ligt met een korting sticker.
  Belangrijk is dan wel om van te voren te bepalen hoeveel je maximaal wilt uitgeven, als de asperges en biefstukken in de aanbieding zijn, bespaar je misschien wel leuk op de originele prijs maar je hebt wel een relatief dure maaltijd.
 8. Zie je vlees dat je de komende weken vast wel een keer gaat gebruiken voor een goede prijs in de aanbieding of voorzien van een korting sticker neem deze dan mee. Het vlees dat op maandag in de aanbieding is, is vaak recent aangevoerd en heeft vaak zeker nog een week houdbaarheid in de koelkast. In de loop van de week wordt dit aangevuld op basis van de verkopen dus is het verstandig om te checken hoelang dit in de koelkast houdbaar is. Mocht dit niet lang genoeg zijn is het altijd in te vriezen, dit zou ik met vlees met kortingssticker altijd doen als je het niet binnen 1 á 2 dagen gaat gebruiken. Vlees blijft in de vriezer nog wel enige tijd houdbaar, wacht echter niet te lang want dan is het uitgedroogd en minder smaakvol.
 9. Gooi een product waarvan de T.H.T datum is verstreken niet zomaar weg. T.H.T betekent ten minste houdbaar tot. In de praktijk zijn deze producten vaak ook daarna nog goed te eten. Uiteraard zijn er gevoelige producten zoals Filet American en Rosbief die snel kunnen bederven, maar kwark bijvoorbeeld is mogelijk zelfs na 30 dagen nog prima te eten mits de verpakking nog dicht zit. Door te kijken hoe een product er nog uit ziet, even te ruiken als dit allemaal prima lijkt een klein stukje te proeven is vaak prima te beoordelen of een product nog houdbaar is. Bij twijfel is het verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen en het product niet te gebruiken.
 10. Koop je verse producten op de markt. Op de markt zijn veel producten als groente, fruit, kaas, eieren en noten vaak goedkoper dan in de supermarkt. Al wordt dat verschil de laatste jaren wel kleiner en kan je ook bij ketens als Lidl en Aldi ook voor een prima prijs kwalitatief goede groenten en fruit kopen. Mocht je echt willen besparen moet je net voor het eind van de markt gaan. De kooplui willen dan vaak van hun voorraden af en zeker de snel bederfelijke producten kunnen dan voor een hoge korting weg. Zo heb ik laatst nog een zak avocado’s gekocht voor €1.50, dit kosten ze in de supermarkt ongeveer per stuk. Dat ik er één moest weggooien deed dan ook veel minder pijn in de portemonnee.


Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten