Wat is bijzonder tarief

Wat is bijzonder tarief | Bijzonder tarief loonheffing

U hebt het vast eens zien staan op de loonstrook ‘Bijzonder tarief’ en toen heeft u zich misschien wel eens afgevraagd wat is nou bijzonder tarief? En hoe is het bijzonder tarief opgebouwd? In dit artikel gaan we hier nader op in.

Waarom bijzonder tarief? Wat is bijzonder tarief

Bijzonder tarief is een bijzondere belastingtabel in de inkomstenbelasting. Normaal betaal je 36,93% over je inkomen tot €73.032 en over het meerdere betaal je 49.50%. Bijzonder tarief is in dit kader een vreemde eend in de bijt en daarom is het ook voor te stellen dat dit verwarrend kan zijn.

Omdat de werkgever normaal gesproken rekening houdt met de algemene heffingskorting en de arbeidskorting is er voor bijzondere beloningen een extra tabel, formeel heet dit verrekeningspercentageloonheffingskorting. Deze is van toepassing wanneer je naast het gebruikelijke salaris een aanvullende betaling krijgt. Het verrekeningspercentage loonheffingskorting bestaat om te voorkomen dat je als medewerker een te hoog nettoloon ontvangt en dan achteraf een deel van dit geld weer terug moet betalen aan de belastingdienst.

In onderstaande tabel staan de genoemde percentages. De genoemde percentages moet je bij je normale percentage inkomstenbelasting optellen.
Voor iemand met bijvoorbeeld een salaris tot €37.150 bedraagt het bijzonder tarief 39,94% dit is opgebouwd uit het normale percentage IB van 36,93% + 3,01% die voortkomt uit het verrekeningspercentage.

Wat is bijzonder tarief
Bijzonder tarief 2023

Wanneer betaal je bijzonder tarief? | Wanneer bijzonder tarief

Zoals eerder genoemd is bijzonder tarief van toepassing wanneer je een betaling krijgt van je werkgever die anders is dan het gebruikelijke salaris. Denk hierbij aan:

  • Vakantiegeld
  • Een eindejaarsuitkering / tantième / 13e maand
  • Bonussen
  • Overuren
  • Een loonsverhoging die met terugwerkende kracht in gaat
  • Een nabetaling van salaris over een eerdere periode
  • Uitbetaling van vakantiedagen/ Atv-Dagen etc

Hieronder ziet u een tabel met daarin het verrekeningspercentage loonheffingskorting, u moet dit percentage bij het standaardtarief optellen om het bijzondere tarief te berekenen.

In de tabel zijn 2 situaties uitgewerkt. In situatie A, ontvangt iemand €2000,- bruto en in situatie B krijgt iemand €3000,- bruto.Bijzonder tarief 2023

cshow

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten