Wat is een kleine beurt | Kleine beurt auto

Een auto heeft periodiek onderhoud nodig om goed te blijven werken. Door de auto preventief te onderhouden verklein je de kans op onverwachte gebreken aan de auto die voor nog meer ellende kunnen zorgen. In dit artikel nemen we met je door waar tijdens een kleine beurt op gecontroleerd wordt.

Wanneer een kleine beurt

In het onderhoudsboekje van uw auto kunt u lezen wanneer uw auto onderhoud nodig heeft. Bij een nieuwere auto zal een melding in het dashboard aangeven dat de auto conform de fabrieksvoorschriften onderhoud nodig heeft. Bij een iets oudere auto is de stelregel dat de auto jaarlijks, of na 15.000 tot 30.000 kilometer klein onderhoud nodig heeft. Een grote onderhoudsbeurt moet in de regel om de 2 jaar worden uitgevoerd of bij een bepaalt aantal kilometers.

kleine beurt auto wanneer

Wat doen ze bij een kleine beurt | is een kleine beurt noodzakelijk?

Bij een kleine onderhoudsbeurt zal de garage uw auto op meerdere punten worden gecontroleerd. Er wordt gekeken naar de technische staat/slijtage van diverse onderdelen. Door deze tijdig te vervangen kan je in de toekomst duurdere reparaties voorkomen. Ook komt tijdig onderhoud de veiligheid van de auto ten goede. Tijdens een kleine onderhoudsbeurt zal de auto op zo’n 30 punten worden nagezien.

Op onderstaande punten wordt gecontroleerd tijdens een kleine onderhoudsbeurt.

Banden: Alle banden worden gecontroleerd op slijtage, het resterende profiel. Indien noodzakelijk wordt ook de bandenspanning weer op het noodzakelijke niveau gebracht. Ook de wiellagers zullen worden geïnspecteerd, evenals de uitlijning van een voertuig.

Remmen: De remmen worden gecontroleerd op slijtage. Ook worden de remslangen en leidingen nagezien.

Olie: Tijdens de kleine beurt wordt de olie ververst, tevens wordt ook het oliefilter vervangen. Ook zal de olie voor de stuurbekrachtiging worden gecontroleerd. Ook wordt er gekeken of er geen olielekkages zijn.

Vloeistoffen: Ruitenwisservloeisof wordt bijgevuld. De remvloeistof en koelvloeistof zal worden nagezien.

Verlichting: Tijdens een kleine beurt zal de werking van de aanwezige verlichting worden gecontroleerd.

Schokbrekers: De schokbrekers worden gecontroleerd op werking en slijtage.

Distributieriem: De distributieriem of V-riem wordt nagekeken op slijtage.

Accu: De staat van de accu zal worden gecontroleerd.

Uitlaat: De uitlaat wordt gecontroleerd op slijtage. Ook zal worden gekeken naar de ophanging van het uitlaatsysteem

Verschil kleine beurt en grote beurt

Het verschil tussen een kleineonderhoudsbeurten een grote beurt is het aantal punten waarop de auto wordt nagekeken. Bij een kleine onderhoudsbeurt wordt een auto op zo’n 30 punten gecontroleerd. Tijdens een grote onderhoudsbeurt wordt een auto op ruim 90 punten gecontroleerd.

Kosten voor kleine beurt auto

Een kleine beurt zal gemiddeld €125,- tot €175,- kosten. Mede afhankelijk van het type en merk auto. Mogelijk komen daar dan nog wel de kosten bij voor het vervangen van een lampje of vloeistoffen. Het is verstandig om met uw garage af te spreken dat zij u bellen, wanneer er reparaties nodig zijn.

Voordelen kleine beurt

  • Goedkoper dan een grote beurt
  • Belangrijkste punten worden gecheckt, slijtage wordt snel opgemerkt
  • Veiligere en mogelijk zuinigere auto
  • Een goed onderhouden auto is makkelijker te verkopen

Wellicht ook interessant?


cshow

Vergelijkbare berichten