Goedkoper tanken

Besparen op autokosten? Goedkoper autorijden

Na kosten voor wonen, zijn voor veel mensen de autokosten de grootste kostenpost. Je betaald maandelijks verzekeringskosten, belasting, brandstof kosten. Zo nu en dan moet de auto naar de garage voor een APK of onderhoud. En dan hebben we ook nog de afschrijving van de auto. Al met al een fikse kostenpost. In dit artikel nemen we manieren met je door om te besparen op de autokosten.

Nieuwe of tweede hands auto kopen?

Je kan zowel een nieuwe als een tweede hands auto kopen. Bij een nieuwe auto heb je het voordeel dat je een aantal jaren garantie hebt. Ook mag je bij een nieuwe auto verwachtend at je de eerste jaren relatief weinig onderhoudskosten hebt. Ook zal een nieuwe auto voordeliger zijn in verbruik dan een soort gelijke tweedehands exemplaar. Daar tegenover staat dat je met een nieuwe auto in de eerste jaren een forse afschrijving kunt verwachten. Bij het kopen van een 2e hands is onzeker hoeveel onderhoudskosten je gaat maken. Daar tegenover staat dat de afschrijving stukken lager is dan wanneer je een nieuwe auto koopt. Volgens het Nibud is na 5 jaar, 50% van de aanschafwaarde afgeschreven.

Ook kan je bij de aankoop van je auto vaak nog onderhandelen met de verkoper.

Let bij de aankoop van een auto op de brandstofsoort van de auto en het gewicht.
Als je weinig kilometers maakt is een benzine auto goedkoper dan een auto op diesel. Het gewicht van de auto bepaalt het bedrag dat je aan wegenbelasting moet betalen.

Jonge zuinige auto’s zijn zeer gewild, als je echt weinig kilometers rijdt. Denk er dan eens over of een iets oudere en/of minder zuinige auto voor jou een optie is. Je betaalt dan meer aan brandstofkosten en mogelijk aan wegenbelasting. Maar mogelijk weegt dit op tegen de forse besparing die je doet bij aanschaf.

Auto leasen in plaats van aanschaffen

De laatste jaren is het private leasen van een auto steeds populairder, dit is niet per se goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe/2e hands auto. Wel weet u van te voren wat u maandelijks kwijt bent. Vaak gaat het bij private lease om een nieuwe auto,

Auto minder gebruiken | Besparen op auto kosten

De auto niet of minder gebruiken is natuurlijk een goede besparing. Naast minder brandstofkosten heb je ook minder afschrijving en slijtage van onderdelen. Kleine ritjes kan je vervangen door de fiets. Als je voor woon-werk verkeer (deels) kan carpoolen scheelt dat ook weer. Als je de auto echt sporadisch nodig hebt, is het misschien zelfs goedkoper om voor deze momenten een auto te huren of te kiezen voor een deelauto. Ennnn, als het echt moet, kan je vast wel van iemand een auto lenen.

Goedkopere autoverzekering afsluiten | Auto goedkoper verzekeren

De autoverzekering, ook hier ben je maandelijks tientallen euro’s aan kwijt. Veel factoren bepalen de premie van de verzekering. Jouw no-claim, de soort verzekering, de waarde van de auto, het aantal kilometers jij rijdt et cetera, et cetera. Ook zit er verschil in dekkingen tussen verzekeraars. Zo vergoedt de ene verzekeraar de dagwaarde van de auto total loss. Terwijl andere verzekeraars tot 2 of 3 jaar na aankoop, de aankoopwaarde vergoeden.

Het is verstandig om eens in de zoveel tijd jouw verzekeringen door te nemen, dit geldt uiteraard ook voor jouw auto verzekering. Voldoet de verzekering nog aan jouw eisen. Heb je nog de juiste verzekering bij jouw auto? Het heeft immers weinig zin om een 14 jaar oude auto, Allrisk te verzekeren. Daarnaast kan je je door jouw verzekering te vergelijken, mogelijk besparen op jouw premie.

Besparen op brandstofkosten | Minder brandstof gebruiken

Brandstof, het wordt steeds maar duurder en duurder. Toch zijn er aantal zaken waardoor je toch net iets zuiniger kunt rijden. Door op bijvoorbeeld je rijgedrag en bandenspanning te letten kan je behoorlijk op het brandstofverbruik besparen.

Door 100 in plaats van 130 kilometer per uur te rijden, bespaar je snel 10 tot 15% op het brandstofverbruik. Ook helpt het om wanneer mogelijk, op de cruise control te rijden. Door de constante snelheid wordt je verbruik minder. De meeste auto’s rijden het zuinigst bij een snelheid van 70 tot 90 kilometer per uur.

Een ander belangrijk punt is de bandenspanning. Door je bandenspanning eens per maand/2 maanden op de juiste spanning te brengen rijd je zuiniger. Daarnaast is het ook veiliger, met banden die de juiste spanning hebben heb je meer grip. Pomp de banden niet te hard op, door teveel druk slijten banden sneller en loop je een grotere kans op een klapband.

Ook helpt het tijdig wisselen van winter- en zomerbanden om brandstof te besparen. Het beste wisselmoment voor de zomerbanden naar winterbanden is uiteraard afhankelijk van het weer. Als richtlijn kan je hiervoor de overgang van zomer- naar wintertijd gebruiken.

De zaken in de auto die de rit comfortabeler maken, zoals bijvoorbeeld de airco, stoelverwarming, maar ook zaken als de achterruitverwarming verbruiken energie. Deze energie komt vanuit de brandstof van de auto. Door deze apparaten niet standaard aan te zetten bespaar je dus brandstof. Dit werkt vooral goed bij korte ritjes. Het is echter niet aan te raden de airco altijd uit te zetten, dit is niet goed van de werking van het systeem. Doordat de airco aanstaat, wordt het systeem gesmeerd. Waardoor de kans op een defecte airco een stuk kleiner is.

Ook is er een site waar je kan zien waar in jouw omgeving de brandstof het goedkoopst is.

Op www.tankje.nl is te zien waar bij jou in de buurt op dat moment de brandstof het goedkoopst is. Deze site houdt wel alleen rekening met de prijzen in Nederland. Wil je de brandstof prijs in Duitsland weten ga dan naar: https://www.benzineprijs-duitsland.nl/

Besparen op auto onderhoud | Auto goedkoper onderhouden

Je auto goed onderhouden kan een hoop narigheid in de toekomst voorkomen. Daarnaast is een goed onderhouden auto vaak goedkoper in gebruik. Besparen op onderhoud, houdt dan ook zeker niet in dat je minder of geen onderhoud uitvoert. Juist door goed en tijdig onderhoud, voorkom je in de toekomst waarschijnlijk een hoop narigheid.

Toch kan je op onderhoud enigszins besparen op het onderhoud. Je kan bijvoorbeeld zelf het oliepeil controleren en vloeistoffen bijvullen. Als je een beetje handig bent, is het ook goed mogelijk om zelf kleine klussen uit te voeren. Zoals het vervangen van lampen en filters.

Wanneer je toch iets moet laten vervangen of repareren kan je kiezen voor imitatie onderdelen in plaats van de echte merk onderdelen. Vaak volstaan deze onderdelen prima, maar wel voor een lagere prijs. Wanneer je een iets oudere auto hebt kan je onderdelen ook bij de sloop halen.

Ook de plaats waar je reparaties en onderhoud aan de auto laat uitvoeren heeft invloed op de kosten. Zo is het uurtarief bij een merkdealer meestal hoger dan bij een plaatselijke garage. Wanneer de auto nog in de garantie periode zit is het altijd aan te raden om naar de merkdealer te gaan, dit om geschillen over garantie te voorkomen. Bij een iets oudere auto kan het financieel interessant zijn het onderhoud door een universele garage te laten doen.

Bij sommige garages zoals Kwik Fit, krijg je een gratis APK wanneer je een onderhoudsbeurt laat uitvoeren. Als er toch een onderhoudsbeurt uitgevoerd moet worden is dit mooi meegenomen.

Uiteindelijk is het onvermijdelijk dat er een dag komt dat uw auto een (dure) reparatie nodig heeft. Je kan hiervoor een spaarpotje aanleggen. Op je bankapp kan je eenvoudig potjes aanmaken. Door hier maandelijks een bedrag op te storten, doet de rekening minder pijn in de maandelijkse kosten. Je hebt de kosten immers al gereserveerd. Daarnaast is het altijd slim om bij dure reparaties vooraf, af te spreken wat de kosten gaan worden. Door een offerte op te vragen, kom je niet voor onverwachte verassingen te staan.

Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten