Wat is het verschil tussen Champagne en cava | Waarom is cava goedkoper dan Champagne
In de kerst periode en rond oud en nieuw zal bij veel mensen een fles goede bubbels niet ontbreken. Zowel Champagne als prosecco zijn net als cava mousserende wijnen. Toch zijn er verschillen zowel in het product als in de prijs. In dit artikel nemen we de verschillen met je door en leggen we uit waarom een fles cava goedkoper is dan een fles Champagne.
Herkomst cava
Cava komt uit Italië, uit de regio Catalonie. Het product wordt gemaakt van Spaanse druiven zoals druiven als macabeo, xarel-lo en parellada.
Productie van cava
De productie van cava lijkt er veel op het productieproces van Champagne, zo krijgt cava ook een 2e gisting op de fles. Alleen is de benaming wel anders, méthode champenoise is voorbehouden aan Champagne. Het productieproces van cava wordt méthode traditionel genoemd. Wel is de periode dat de flessen opgelegd liggen korter, cava ligt ongeveer 9 maanden te rijpen terwijl dit bij Champagne zeker 15 maanden duurt.
Verschillende soorten cava
Er zijn verschillende soorten cava, dit heeft te maken met de hoeveelheid suiker die is toegevoegd aan de fles.
- Brut nature, Zeer droog, zonder toegevoegde suikers.
- Extra Brut, Droog met minder dan 6 gram toegevoegde suiker per liter.
- Brut, Zeer droog met minder dan 15 gram toegevoegde suiker per liter.
- Extra Seco, met minder dan 20 en meer dan 12 gram toegevoegde suiker per liter.
- Seco, met minder dan 35 en meer dan 17 gram toegevoegde suiker per liter.
- Demi-Seco, met minder dan 50 en meer dan 35 gram toegevoegde suiker per liter.
- Dulce, de zoetste cava met meer dan 50 gram toevoegde suiker per liter.
Herkomst van Champagne
Champagne komt uit de streek Champagne in Frankrijk. Hier wordt Champagne gemaakt van 3 soorten druiven, namelijk Chardonnay, Pinot Noir & Pinot Meunier. Deze druiven worden veelal met de hand geplukt.
Productie van Champagne
Champagne wordt gemaakt volgens een techniek die ”méthode Champenoise” heet. Bij deze methode wordt gist en suiker met wijn vermengd, vervolgens wordt deze wijn gebotteld. Om deze op de fles opnieuw te laten gisten. Dit proces vindt plaats in koude kelders en duurt zo’n 2 maanden. Na dit proces worden de flessen enige tijd met de hals naar beneden gelegd zodat de restanten van het gisten in de hals kunnen zakken. Vervolgens wordt de hals bevroren om dit bezinksel uit de fles te kunnen verwijderen. Vervolgens wordt afhankelijk van gewenste zoetheid opnieuw suiker toegevoegd en komt de definitieve kurk in de fles. Vervolgens wordt de wijn voor minimaal 15 maanden opgelegd.
Welke soorten Champagne zijn er?
Er zijn verschillende soorten Champagne, dit heeft te maken met de hoeveelheid suiker die is toegevoegd aan de fles.
- Brut, Zeer droog met minder dan 15 gram toegevoegde suiker per liter.
- Extra Sec, met minder dan 20 en meer dan 12 gram toegevoegde suiker per liter.
- Sec, met minder dan 35 en meer dan 17 gram toegevoegde suiker per liter.
- Demi-Sec, met minder dan 50 en meer dan 35 gram toegevoegde suiker per liter.
- Doux, de zoetste Champagne met meer dan 50 gram toevoegde suiker per liter.
Wat is het verschil tussen Champagne en cava?
Champagne en cava kennen een soortgelijk productieproces, het rijpingsproces van Champagne duurt wel langer. Ook worden beide mousserende wijnen van andere druivensoorten gemaakt. Cava is qua smaak iets milder/zoeter dan Champagne. Cava kan je het best na aankoop redelijk spoedig consumeren. Na een jaar is de smaak van de cava al behoorlijk minder terwijl je een fles Champagne tot wel 15 jaar kan bewaren
Waarom is cava goedkoper dan champagne | Waarom is cava duurder dan prosecco
Een fles Champagne kost al snel twintig euro. Voor een goede fles cava betaal je ongeveer €10,-.
Dit is best een prijsverschil voor een fles lekkere bubbels. Het prijsverschil heeft meerdere redenen.
Allereerst zijn de druiven die gebruikt worden voor Champagne duurder dan de druiven waarvan cava wordt gemaakt. De flessen Champagne moeten langer liggen rijpen dan cava wat iets meer kost. Daarnaast is Champagne ook exclusiever, wat ook prijsverhogend werkt.