Wat doen met een rijpe banaan

Wat kan je doen met te rijpe bananen

Je kent het vast wel, je hebt een paar overrijpe bananen op de fruitschaal liggen. Niet erg aantrekkelijk meer om op te eten. Vaak zijn ze nog wel prima te eten, ze zijn een behoorlijk stuk zoeter dan de onrijpe banaan. Mocht je er voor kiezen ze niet op te eten kan je er nog veel andere dingen mee doen. Weggooien is immers zonde. in dit artikel nemen we met je door: Wat kan je doen met te rijpe bananen?

Rijpen jouw bananen te snel? Wat kan je doen met te rijpe bananen

Als je vaak last hebt van het probleem dat bananen te snel rijpen probeer ze dan eens anders te bewaren. Leg je bananen op een aparte plek van ander fruit, door het in de buurt van ander (rijp)fruit te leggen gaat het rijpingsproces sneller. Dit geldt ook andersom, ander fruit is in de buurt van bananen sneller rijp. Rijpe bananen kan je ook in de koelkast bewaren, dan vertraagt het rijpingsproces. Het kan wel zijn dat de schil bruin of zwart wordt, voor de banaan zelf maakt dit niet uit.

Banaan invriezen

Je kan je overrijpe banaan nog prima invriezen, volgens het voedingscentrum is een bevroren banaan nog 8 tot 12 maanden houdbaar. Je kan de banaan pellen en de stukjes in de vriezer doen. Ideaal als je nog eens een banaan nodig hebt voor door bijvoorbeeld een smoothie. Wel gaan de stukjes banaan aan elkaar plakken in de vriezer, dit kan je voorkomen door eerst losse stukken op een stukje bakpapier in te vriezen, als het bevroren is kan je deze stukken bij elkaar doen.

Bananenpannenkoek bakken

Je kan ook in een handomdraai een bananenpannenkoek maken. Dit is een erg simpel gerecht om te bereiden en ideaal als ontbijt of lunch.

Het bereiden gaat als volgt:

 • Je prakt 1 rijpe banaan.
 • Je mengt dit met 2 eieren
 • Je klopt dit op met een garde of keukenmachine en je hebt het beslag klaar.
 • Vervolgens bak je het mengsel zoals je dat met normale pannenkoeken ook doet, maak de pannenkoek niet te groot want dan valt deze snel uit elkaar, met een beetje bloem kan je dit probleem omzeilen.

Wat kan je doen met te rijpe bananen

Bananenbrood bakken

Bananenbrood is een ander lekker recept om je rijpe bananen te gebruiken. Het is te gebruiken als ontbijt, luncht of heerlijk als tussendoortje.

Er zijn allerlei varianten en recepten voor bananenbrood, een overzicht aan recepten vind je hier.

Bananenijs maken

Overrijpe bananen zijn ook heerlijk als ijs. Ook dit recept is bijzonder eenvoudig.

 • Je pelt de banaan, snijdt deze in stukken. De stukken banaan doe je in de vriezer.
 • Vervolgens als de banaan bevroren is, haal je de banaan weer uit de vriezer en laat dit een minuutje of 5 rusten buiten de vriezer. Vervolgens kan je de stukken in de blender doen en is het ijs klaar.

Gekarameliseerde banaan maken

Gekarameliseerde banaan is een vrij snel te bereiden gerechtje, geschikt als ontbijt met een beetje yoghurt maar ook zeker te gebruiken als toetje met een bolletje ijs.

 • Je pakt 1 banaan en pelt deze, je kan de banaan in zijn geheel gebruiken, je kan hem ook in de lengte doorsnijden of verdelen in plakjes.
 • Je verhit een koekenpan met boter.
 • Bak in het boter een paar lepels bruine suiker mee.
 • Bak de banaan in de pan, bak de bananen rondom mooi bruin.
 • Je kan voor een smaakvariatie een klein theelepeltje kaneel toevoegen.

Wellicht ook interessant?

Wonen

Vergelijkbare berichten