Beleggerscompensatiestelsel

Wat als mijn broker failliet gaat? | Wat is het beleggerscompensatiestelsel?

Steeds meer mensen in Nederland zijn de afgelopen jaren gaan beleggen. Een vraag die daarbij relevant is, hoe veilig zijn jouw geld en beleggingen bij een broker? In dit artikel nemen we het met je door wat er gebeurt met jouw beleggingen als jouw broker failliet gaat.

Kan een broker failliet?

Een broker is een bedrijf als alle andere, en kan dus failliet gaan.

Wat gebeurt als mijn broker failliet gaat?

Als de broker waar jij jouw beleggingen hebt staan failliet gaat is dat natuurlijk vervelend. Maar hoe kwetsbaar zijn jouw beleggingen in het geval van een faillissement? In principe maakt voor u als belegger niet veel uit, er zijn meerdere zekerheden ingebouwd om te voorkomen dat een faillissement u als belegger treft.

Toezicht op brokers

Allereerst is er vanuit de overheid toezicht op banken en brokers alle Nederlandse Brokers staan onder toezicht van de Nederlandse Bank(DNB) en de Autoriteit Financiële Markt(AFM). Door Europese regels is het voor buitenlandse brokers ook mogelijk haar dienstverlening aan te bieden in Nederland. Buitenlandse brokers staan niet standaard onder toezicht van de Nederlandse overheid, maar onder toezicht van het land waar zij is gevestigd. Wel is het voor buitenlandse partijen mogelijk een Nederlandse vergunning aan te vragen bij de AFM, indien er een vergunning is verstrekt door de AFM staat zij onder Nederlands toezicht.

Een buitenlandse broker kan leiden tot een verhoogd risico. Uiteraard kan een buitenlandse partij best betrouwbaar zijn, bovendien kan het toegang geven tot producten die in Nederland niet beschikbaar zijn maar het is goed om extra goed uw huiswerk te doen. De AFM heeft geconstateerd dat er een aantal buitenlandse partijen zijn die zich onvoldoende aan de regels houdt.

Het is goed om te kijken of er een Nederlandse klantenservice beschikbaar is, dit maakt contact met de broker een stuk makkelijker. Ook is het goed om te kijken waar u ingeval van problemen terecht kunt. Is deze partij bijvoorbeeld wel aangesloten bij het Kifid?

Vermogensscheiding bij Brokers

Wanneer u belegt bij een broker die valt onder Nederlands toezicht, dan is deze broker verplicht om uw beleggingen op uw naam onder te brengen in een apart bewaarbedrijf. Hierdoor zijn uw beleggingen gescheiden van het vermogen van uw broker. Bij een faillissement zijn uw beleggingen dus gescheiden van de failliete boedel. Hierdoor valt uw vermogen niet in het faillissement als het bedrijf zijn zaken goed op orde heeft.

Wat als mijn broker failliet gaat?

Is mijn geld veilig bij mijn Broker?

Wanneer u geld heeft gestald bij een broker en de betreffende broker heeft ook een bankvergunning, dan valt uw rekening onder het depositogarantiestelsel. Cashgeld is dan tot €100.000 gegarandeerd. Mocht uw broker niet beschikken over een bankvergunning beschikken kan dit een risico vormen. De Giro loste dit tot het overgenomen werd door het Duitse Flatex dat wel over een bankvergunning beschikt op, door het geld te beleggen in een geldmarktfonds. Deze beleggingen waren gescheiden van het vermogen van de De Giro, hierdoor was uw geld alsnog beschermd. Mocht uw broker niet over een bankvergunning beschikken is het verstandig om na te gaan hoe zij omgaat met geld dat op uw rekening staat.

Beleggerscompensatiestelsel | Garantie bij faillissement broker

Alle Nederlandse banken en brokers met een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vallen onder het Nederlandse beleggerscompensatiestelsel. Wat is het Beleggerscompensatiestelsel?

Het Beleggerscompensatiestelsel is enigszins vergelijkbaar met het depositogarantiestelsel. Mocht een broker onverhoopt niet meer aan haar verplichtingen kunnen voldoen en biedt de vermogensscheiding onvoldoende bescherming doordat de regels onvoldoende zijn nageleefd. Dan kunt als belegger een beroep doen op het beleggerscompensatiestelsel. Het stelsel dekt maximaal €20.000 per persoon per instelling.

Het stelsel geldt wel alleen voor kleine bedrijven die een verkorte balans mogen publiceren en particuliere beleggers. Het stelsel geldt bijvoorbeeld niet voor professionele beleggers. Ook bestuurders en zijn naaste familie van de bank/broker die in de problemen is gekomen komt niet aanmerking voor het BCS(Beleggerscompensatiestelsel).

Ook verliezen op de beurs worden niet door het stelsel gedekt, mocht u investeren in een bedrijf dat failliet gaat dan is dat uw beleggersrisico.

?wi=352562&ws=
Wellicht ook interessant?


cshow

Vergelijkbare berichten