Co melder kopen

Koolstofmonoxide melder kopen | waar op letten koolstofmonoxide melder

Jaarlijks overlijden zo’n 10 mensen aan koolstofmonoxide vergiftiging, ook worden jaarlijks ongeveer 250 mensen opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van deze vergiftiging. Het is dan ook slim om een Koolstofmonoxide melder te kopen. In dit artikel bespreken we koolstofmonoxide, hoe herken je het en waarom een Koolstofmonoxide melder kopen een goed idee is.

Wat is koolstofmonoxide | Hoe ontstaat koolstofmonoxide

Koolstofmonoxide (CO), ook wel koolstof mono-oxide genoemd is een gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding. Dit kan plaatsvinden bij alle verbrandingen zoals die van gas, hout als olie. Ook kan het voorkomen bij moderne Cv-ketels, als zijn deze uiteraard een stuk veiliger dan vroeger.

Bij een normale verbranding is er sprake van een goede balans tussen de te verbranden koolstof en zuurstof, in dit geval vormt de koolstof (C) samen met de aanwezige zuurstof (O²) zich tot CO². Wanneer er sprake is van te weinig zuurstof, kan het gevolg een onvolledige verbranding zijn. De koolstof houdende middelen (C) weten zich door het tekort aan zuurstof niet of onvoldoende te vormen tot CO², het gevolg is dat door de onvolledige verbranding CO oftewel koolstofmonoxide ontstaat.

CO kan alleen ontstaan op plaatsen waar de daadwerkelijke verbranding plaatsvindt, dit is dus bij een open haard, barbecue, de ruimte waar de CV installatie hangt, of een dichte garage waar een draaiende auto staat. Door je CV ketel regelmatig te onderhouden beperk je het risico op onvolledige verbranding. Daarnaast is het ook verstandig om bij de aanschaf van een nieuwe ketel direct het rookgasafvoer kanaal te laten vervangen, deze wordt in de loop van de tijd dunner door de afvoer van rook, dit kan op termijn lekkages veroorzaken.

Koolstofmonoxide melder kopen

Hoe herken je koolstofmonoxide?

Koolstofmonoxide staat bekend als sluipmoordenaar. Het is een reukloos giftig gas. Je kan CO niet ruiken, proeven of zien. Het is dan ook verstandig om koolmonoxidemelders te plaatsen. Ook voldoende ventilatie helpt CO te voorkomen.

Waar moet je koolmonoxidemelders plaatsen | Waar koolmonoxidemelders hangen

Het is verstandig om een CO melder op te hangen in een ruimte met de mogelijke bron (open haard, CV installatie, etc.). Het beste doe je dit centraal in de ruimte in een straal van 1 tot 3 meter van de bron.

Ook op slaapkamers is het verstandig een CO melder te plaatsen, het advies is om de melder te hangen op de slaaphoogte.

  • Plaats melders nooit achter gordijnen of achter andere obstakels.
  • Indien er sprake is van een schuine wand, bevestig hieraan dan de melder.
  • Plaats de meter niet in de buurt van ventilatie gaten.

Koolstofmonoxide melder kopen

Er zijn verschillende melders op de markt, zo zijn er ook melders die tevens de functie van rookmelder hebben. Op de melders dient een keuringssticker te zitten met de uiterste gebruiksdatum. Het verdient de aanbeveling om de melders te vervangen voor deze datum.

Koolstofmonoxide vergiftiging symptomen.

De eerste symptomen die optreden bij een te hoog gehalte CO zijn:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid en overgeven

Wanneer de blootstelling langdurig is, of er is sprake van hoge concentraties CO treden de volgende symptomen op:

  • Kortademigheid;
  • Algemeen zwaktegevoel;
  • Verwardheid.
  • Uiteindelijk kan je het bewustzijn verliezen.

Indien er geen hulp komt kan je in coma raken en zelfs overlijden.

cshow

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten