Hoe maak je suède schoenen schoon

Suede schoenen onderhouden | Hoe maak je suède schoenen schoon

hoe maak je suede schoenen schoon

Net als met leren schoenen moet je ook suède schoenen behandelen om ze langer mooi te houden en de levensduur te verlengen. Suede is een prachtig maar kwetsbaar materiaal dat de juiste zorg en aandacht nodig heeft. Door je suède schoenen goed te onderhouden gaan ze langer mee. In dit artikel nemen we met je door hoe je Suede schoenen moet onderhouden.

Suède schoenen behandelen | suède schoenen spray

Het eerste onderhoud van Suede producten begint al na aankoop van de schoenen. Het is verstandig om de schoenen in te sprayen met een impregneerspray. Deze spray zorgt voor een beschermlaagje om het materiaal. Hierdoor krijgen vocht en vuil minder ruimte om zich aan de schoenen te hechten en blijven de schoenen langer mooi. Laat de schoenen na het impregneren drogen aan de lucht. Als de schoenen droog zijn, kan je het behandelen nog 1 of 2 keer herhalen voor een optimaal resultaat.

Je kan hiervoor een universele spray gebruiken. Wil je een optimaal resultaat, dan kan je kiezen voor een speciale Suede+nubuck spray. Naast impregneren voedt dit middel ook de suède.

Wel is het zaak om dit onderhoud regelmatig te herhalen. Zeker bij intensief gebruik van de schoenen mag het onderhoud om de paar weken worden uitgevoerd.

Suède schoenen schoonmaken | Suede schoenen borstelen

Suede is een bijzonder materiaal om schoon te maken. Om suède schoon te maken wordt een speciale borstel gebruikt. Deze borstel heeft kammetjes aan beide zijden van de borstel. Aan één kant is de borstel van rubber. Aan de andere zijde is de borstel van metaal.

Met de borstel kan je het vuil van de schoenen af borstelen. Dit doe je door met de metalen borstel het materiaal rustig één kant op te borstelen. Probeer dit zo voorzichtig mogelijk te doen. Als je te ruw borstelt kun je het materiaal beschadigen. Door het borstelen verwijder je het vuil van de schoenen. Met het borstelen komen de haartjes van het materiaal weer los, hierdoor herstellen ook lichte slijtageplekken. Op hardnekkige plekken kan je een speciale gum gebruiken, deze verwijdert het hardnekkigere vuil. De rubberen zijde van de borstel gebruik je om de schoenen weer netjes te borstelen.

Borstel de schoenen alleen als de schoenen droog zijn.

Kleur van suède herstellen | Suede schoenen verven

Mochten de schoenen met borstelen niet meer voldoende herstellen, dan kan je een speciale spray gebruiken om de kleuren te herstellen. Dit is een spray die net als de impregneerspray de schoen beschermt. Maar daarnaast ook de schoen extra voedt en kleurt. Deze spray is beschikbaar in de meest voorkomende kleuren. Ook is het beschikbaar als kleurloos product. Al zal dit minder effect hebben dan de exacte kleur. Na het sprayen, borstel je de schoenen met de rubberen borstel voor het beste resultaat.

Suede schoenen stomen | Vlekken verwijderen uit suede

Om vlekken uit suede te krijgen kan je een gummetje gebruiken. Met dit gummetje wrijf je de meeste vlekken zo uit de schoen. Mocht dit niet werken kan je het proberen met stomen.

Je kan hiervoor water in een pan laten koken. Zodra het water kookt houd je de schoen in de stoom die bij het koken vrijkomt. Daarna kan je met zachte borsteltje proberen om de vlekken te verwijderen. Laat hierna de schoenen drogen. Vervolgens begin je het onderhoudsproces weer met het borstelen met het metalen borsteltje, het daarna borstelen met de zachte borstel daarna kan je de schoen insprayen met een beschermende spray.

Suède schoenen in de wasmachine

Suede is een erg kwetsbaar materiaal. Dit materiaal is niet geschikt voor de wasmachine. Het risico is erg groot dat je schoenen niet beter worden van een wasbeurt. Mochten er echt hardnekkige vlekken in het materiaal zitten dat met borstelen en gummen niet te verwijderen is. Kan je het proberen te verwijderen met stomen. Mocht dit ook niet lukken kan het nog proberen met handmatig wassen. Maar dit is het allerlaatste redmiddel. Idealiter houd je water zover mogelijk weg bij je suede schoenen.

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten