Motorverzekering kiezen

Waar op letten bij een motorverzekering? Afsluiten van een motorverzekering

Voor elk motorvoertuig dat in Nederland wordt gebruikt geldt, dat deze minimaal verzekerd moet zijn voor wettelijke aansprakelijk(WA). Dit geldt dus ook voor motorfietsen. In dit artikel: Waar op letten bij een motorverzekering?

Ben ik verplicht een motorverzekering af te sluiten?

Ja, als u de eigenaar van de motor bent, bent u verplicht een verzekering voor deze motor af te sluiten. Net als bij een auto, een bromfiets en elk ander motorrijtuig bent u in ieder geval verplicht minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Enige uitzondering op deze regel is wanneer het voertuig is geschorst bij de RDW. Bij een schorsing vervalt de verzekeringsplicht. U mag dan ook niet meer met het motorrijtuig de openbare weg op.

Motorverzekering | Waar op letten bij een motorverzekering?

Een motorfiets kan twee, drie of vier wielen hebben. Net als bij een auto is het hierbij ook verplicht dat uw motor minimaal een WA-verzekering heeft. Dit betekent dat u verantwoordelijk bent als u iets of iemand schade toebrengt. Naast een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering kunt u ook een WA beperkt cascoverzekering of een uitgebreider  Allrisk Verzekering afsluiten. Bij een WA beperkt casco verzekering zijn ook zaken als brandschade, stormschade, schade door een aanrijding met dieren of diefstal verzekerd. Wanneer u een WA- Volledig casco verzekering afsluit, bent naast deze zaken ook verzekerd voor schade die door eigen schuld aan de motor is ontstaan. 

Motorverzekering of motorfietsverzekering?

Een motor is een tweewielige motorfiets. Een motorfiets is een voertuig met 2, 3 of 4 wielen. Wanneer u een motorverzekering afsluit, kunt u over het algemeen zelf kiezen welk type voertuig u wilt verzekeren. Voor een autoverzekering gelden vaak dezelfde voorwaarden als voor bijvoorbeeld een verzekering voor een trike. 

Verzekering voor Harley Davidson

Als je de trotse bezitter bent van een mooie Harley Davidson, is het soms verstandig om hiervoor een ​​aparte Harley-verzekering af te sluiten. Dit betekent dat de verzekering echt is afgestemd op de specifieke kenmerken van motorfietsen zoals de Harley Davidsons. Je kunt ook altijd een “normale” verzekering voor je Harley afsluiten, maar houd er rekening mee dat niet alle verzekeraars Harleys accepteren. 

Driewieler verzekeren

Een driewieler of trike is een driewielige motorfiets. De voorwaarden van een trike  verzekering zijn meestal dezelfde als die van een autoverzekering. 

Leeftijd van de verzekerde bij een motorverzekering

In de motorwereld wordt heel vaak onderscheid gemaakt tussen ervaren rijders boven en de wat jonger, onervaren rijders onder de 25 jaar. Verzekeraars houden hier  rekening mee, zowel in de dekking, voorwaarden in de polis als de maandpremie. Let hier dus goed op als u een motorverzekering wilt afsluiten. 

Wanneer kan mijn motor als oldtimer verzekeren?

Om een ​​motor als een oldtimer te verzekeren, moeten u en uw motor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De motor moet bijvoorbeeld ouder zijn dan 20 jaar. U mag niet meer dan 7500 kilometer per jaar rijden met uw motor, en dit wordt gecontroleerd. Deze motorfiets zou eigenlijk ook niet uw standaard vervoermiddel moeten zijn, maar uw zogenaamde “tweede voertuig”.

Hoeveel vormen motorverzekeringen zijn er?

Bij het afsluiten van een motorverzekering, heb je de keuze uit een drietal verzekeringsvormen. De minst uitgebreide is de verplichte wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt ook alleen de schade die u aan een ander toebrengt. Een wat uitgebreidere verzekering is de WA met beperkt casco, die naast de schade aan een ander ook bepaalde kosten dekt voor uw eigen schade. Vaak wel met een eigen risico.
De meest complete verzekering is de All Risk verzekering. Deze verzekering dekt bijna alle schade. Dus hierbij zal u de meeste schade vergoed krijgen, na aftrek van een eigen risico. Hoe uitgebreider de verzekering, hoe meer premie u betaalt.

Wat dekt een WA Motorverzekering

Een motorverzekering met WA dekking, is een verzekering met minimale dekking. Met deze verzekering ben je gedekt voor schade die je aan anderen toebrengt met de motorfiets.

Wat dekt een WA Beperkt casco motorverzekering

Met een motorverzekering WA + Beperkt casco ben je naast de wettelijke aansprakelijkheid ook verzekerd tegen zaken als brand, stormschade, schade door aanrijding met een dier, diefstal.

Wat dekt een All Risk motorverzekering

Met een All risk motorverzekering ben je naast de wettelijke aansprakelijkheid ook verzekerd voor zaken als brand, stormschade, schade door aanrijding met een dier, diefstal.
Daarnaast ben je ook verzekerd voor schade door eigen schuld.

Aankoopwaarde  motorverzekering

De aankoopwaardegarantie wordt geboden bij zowel motorfietsverzekeringen als motorverzekeringen. Als uw voertuig volledig verloren (in verzekeringstermen Total Loss)  of gestolen is, krijgt u het volledige aankoopbedrag terug. De aankoopwaardegarantie is echter alleen mogelijk voor motorfietsen en motoren tussen 1 en 5 jaar oud die een beperkt of volledige Casco verzekering hebben. Deze voorwaarden verschillen per verzekeraar, let hier dus goed op tijdens het afsluiten.

Hoe wordt de premie van de motorverzekering bepaald?

De premie die u maandelijks voor uw motorverzekering betaalt, hangt af van verschillende factoren:

  • Het type verzekering (WA, WA met beperkt casco of All Risk). De premie van een WA-verzekering is lager dan die van een cascoverzekering.
  • Het type voertuig dat u wilt verzekeren; Een trikeverzekering is duurder dan een ‘normale” motor
  • Het aantal jaren No-Claim dat u heeft opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren, hoe groter de korting op uw premie.
  • Het aantal kilometers dat u per jaar rijdt.
  • Uw leeftijd. Bent u een beginnend bestuurder, dan betaalt u een hogere premie.
  • Winterstop dekking. Als u gebruik maakt van deze dekking, betaalt u in de winterperiode (van 15 december tot 1 maart) minder premie.
  • Uw woonplaats en regio. Als u in een grote, drukke stad woont, betaalt u meer premie dan als u in een rustige stad woont.

Hoe weet ik hoeveel no claim ik heb?

Elk jaar dat u geen claim indient bij uw verzekeraar, bouwt u een schadevrij jaar op. Uw verzekeraar houdt de schadevrije jaren bij die u heeft opgebouwd. Wanneer u van verzekeraar verandert, kan uw nieuwe verzekeraar de niet-geclaimde jaren opvragen uit een database.

Is er een eigen risico bij een motorverzekering?

Er is geen eigen risico bij een aansprakelijkheidsverzekering. Bij de andere verzekeringen wel, dus beperkt casco en Allrisk kennen wel een eigen risico. De hoogte van dit eigen risico is wel afhankelijk van welke verzekeringsmaatschappij u kiest en welke soort verzekering. Stelt u zelf een hoger eigen risico in, dan is uw premie ook meestal lager.

Welke aanvullende dekkingen kan ik afsluiten voor  de motorverzekering?

Naast de standaardverzekering kunt u ervoor kiezen om een ​​aanvullende verzekering af te sluiten. U kunt daarbij kiezen voor een  opzittendenverzekering, een  rechtsbijstandverzekering ook kunt u soms uw helm en accessoires aanvullend verzekeren. 

Wat dekt de opzittenden verzekering?

De opzittenden verzekering is een aanvullende verzekering op de motorverzekering. Deze verzekering verzekert u en de persoon die bij u op de motor zit tijdens een ongeval. De schade die wordt vergoed is zowel voor eventueel persoonlijk letsel alsook voor materiële schade. Bij persoonlijk letsel wordt eigenlijk alles vergoed wat niet in de basiszorgverzekering zit, zoals onder andere aanvullende fysiotherapie. Alle materiële schade wordt vaak ook volledig gedekt door uw opzittendenverzekering.

Is schade aan mijn motorkleding of helm ook gedekt?

De meeste beperkte en de uitgebreide cascoverzekeringen dekken ook schade aan kleding of de motorhelm, zolang er ook schade aan de motor zelf is. Deze schade valt echter niet onder de WA-verzekering.

Zijn motorkleding en accessoires standaard verzekerd?

Motorkleding en accessoires zijn niet altijd meeverzekerd bij de standaard motorverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden wel kleding en accessoires, maar dan tot een maximum bedrag van €500, – tot soms € 1500 , – terwijl andere verzekeraars deze zaken weer in een aanvullende verzekering opnemen. Hiervoor dient u zeer goed de voorwaarden van uw motorverzekering goed te bekijken om niet tot een vervelende verrassing te komen staan. 

Is pechhulp gedekt door de motorverzekering?

Nee, niet in alle gevallen. Sommige motorverzekeringen dekken wel de kosten van pechhulp in het buitenland, maar over het algemeen moet u deze zelf betalen en worden ze niet vergoed.

Waar op letten bij een motorverzekering?

Wanneer kan ik mijn motorverzekering opzeggen?

U kunt uw motorverzekering op verschillende tijdstippen opzeggen bijvoorbeeld wanneer uw verzekeringscontract afloopt. U kunt er ook voor kiezen om niet langer bij deze verzekeraar verzekerd te zijn en uw verzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten. In dat geval kunt u gebruik maken van een gemakkelijke opzegservice of een overstapservice, waarmee u snel en gemakkelijk van de ene verzekeraar naar de andere overstapt. Wanneer de verzekeraar wijzigingen aanbrengt in de premie ( dus de premie tussendoor verhoogt) of in de voorwaarden zaken wijzigt die in uw nadeel kunnen werken dan kunt u deze ook tussentijds opzeggen, zelfs als de vaste looptijd van één jaar nog niet is verstreken. Ook bij verkoop van het rijtuig kunt u, uw verzekering opzeggen. 

Stel: Ik verkoop mijn motor.
U wilt uw motor verkopen? Dan ontvangt de nieuwe eigenaar een attest van schadeverzekering. Dit is eigenlijk het bewijs dat de motor niet meer op uw naam staat. 

Eisen voor een motorverzekering?

Ja, er zijn diverse veiligheidseisen voor een motorverzekering. Alle verzekeraars hanteren bijvoorbeeld de eis van een categorie 4 ART gecertificeerd slot, om in aanmerking te komen voor dekking bij diefstal.  De overige vereisten verschillen per verzekeraar en soms ook per verzekering. Deze eisen vindt u altijd terug in de polisvoorwaarden van de motorverzekering.

Wat wordt er bedoeld met dekking voor winterstop?

Winterstopdekking houdt in dat u de motor in de winter niet gebruikt, u kunt het rijtuig dan niet gebruiken van december tot maart. Tijdens deze periode hoeft de motor slechts beperkt verzekerd zijn. In die periode is dat vaak alleen tegen brand en diefstal en dus niet door schade door het rijden. Deze winterstopdekking is ideaal voor mensen die alleen in de zomer met hun motor rijden. Dit type dekking wordt niet aanbevolen voor motorrijders die hun motor het hele jaar door gebruiken. Tijdens de winterstop blijft de WA dekking van kracht. 


cshow

Wellicht ook interessant?

Motor verkopen

Vergelijkbare berichten