Wat is een dynamisch energiecontract
De laatste tijd is een dynamisch energiecontract vaak in het nieuws. In dit artikel nemen we met je door. Wat is een dynamisch energiecontract.
Een dynamischenergiecontract is een soort energiecontract waarbij de prijs van energie per uur wordt aangepast. Dit in tegenstelling tot een vast energiecontract waarbij de prijs voor een bepaalde periode vaststaat. Het doel van een dynamisch energiecontract is om de consument de mogelijkheid te geven om te profiteren van fluctuerende marktprijzen voor energie. Enkele aanbieders van een dynamisch energiecontract zijn de ANWB en Frankenergie.
Hoe werkt een dynamisch energiecontract? | Wat is een dynamisch energiecontract
Een dynamischenergiecontract is een flexibel contract waarbij de prijs van energie continu wordt aangepast aan de marktprijs. Deze marktprijzen worden bepaald door de vraag en aanbod op de energiebeurs. Als er bijvoorbeeld veel aanbod is van energie, dan zal de prijs lager zijn, terwijl de prijs juist stijgt als er sprake is van een tekort aan energie. Bij een dynamisch nergiecontract betaal je dus de werkelijke marktprijs voor energie. Vooral ’s nachts en in het weekend zijn de energieprijzen vaak flink lager.
Verschil variabel energiecontract en een dynamisch energiecontract
Een variabel energiecontract en een dynamisch energiecontract zijn beide soorten energiecontracten waarbij de prijs van energie regelmatig wordt aangepast.
Het verschil tussen deze twee soorten contracten zit hem in de manier waarop de prijs wordt aangepast. Bij een dynamisch energiecontract wordt de prijs per uur vastgesteld op basis van de actuele marktprijs. Terwijl bij een variabel contract worden de tarieven vaak 2x per jaar vastgesteld worden op basis van de dan geldende prijzen. Bij een variabel contract kan een aanbieder vaker dan 2x per jaar de prijzen aanpassen. Hij moet dit dan 30 dagen voor de ingang van de nieuwe prijzen communiceren.
Voordelen van een dynamisch energiecontract
Een groot voordeel van een dynamisch energiecontract is dat consumenten kunnen profiteren van dalende marktprijzen. Als de prijzen op de energiebeurs dalen, zal de prijs van energie voor de consument ook dalen. Hierdoor betaalt je dus minder voor gas en energie. Dit kan een aanzienlijk voordeel opleveren voor consumenten.
Energiemaatschappijen rekenen een risico opslag voor het vastzetten van prijzen. Bij een dynamisch contract betaal je deze opslag niet.
Nadelen van een dynamisch energiecontract
Een nadeel van een dynamisch energiecontract is dat consumenten niet zeker zijn van hun maandelijkse energiekosten. De prijzen kunnen namelijk regelmatig veranderen, waardoor het lastiger is om een budget op te stellen en maandelijkse uitgaven te plannen.
Daarnaast kan het ook zo zijn dat de prijzen plotseling stijgen, waardoor consumenten meer betalen dan verwacht. Hierdoor kan een budget onverwachts onder druk komen te staan. Dit kan voor onaangename verrassingen zorgen voor consumenten .
Een ander nadeel van een dynamisch energiecontract is dat de consument zelf verantwoordelijk is voor het in de gaten houden van de marktprijzen.
Is een dynamisch energiecontract verstandig?
Een dynamisch energiecontract kan een goede keuze zijn voor consumenten die willen profiteren van fluctuerende marktprijzen voor energie. Het biedt de mogelijkheid om te besparen op energiekosten als de prijzen dalen. Echter, het is belangrijk om te realiseren dat er ook nadelen zijn aan een dynamisch energiecontract, zoals onzekerheid over maandelijkse energiekosten en de verantwoordelijkheid voor het in de gaten houden van marktprijzen. Het is daarom aan te raden om goed te overwegen of een dynamisch energiecontract bij jouw situatie past.
Dynamisch energiecontract en het prijsplafond
Voor 2023 geldt in Nederland een prijsplafond op energie. Het energie plafond is ook van toepassing op een contract voor dynamische energie. Bij een dergelijk contract wordt voor het gemiddelde gebruik van een maand met de daarbij behorende tarieven gekeken of je recht hebt op compensatie.
Hierdoor kan een dynamisch contract voor 2023 een overweging zijn. Het risico van een prijsstijging wordt afgedekt door het prijsplafond. Het is daarbij wel belangrijk dat je onder het maximale verbruik blijft. Verbruik je meer energie dan waar het plafond geldt, dan is dit risico voor jezelf. Het voordeel van een dynamisch energiecontract bij lagere prijzen is natuurlijk altijd voor jezelf.
Wellicht ook interessant?
- Besparen op gas | energiebesparende maatregelen om minder gas te gebruiken
- Waar moet je op letten bij het afsluiten van een energiecontract? | Gas en stroom vergelijken
- Opzegvergoeding energie | Overstap boete energie
- Minder gas verbruiken | Bespaar op jouw gasgebruik
- Hoeveel bespaar je door 1 minuut korter te douchen | Energie besparen bij het douchen