Wat dekt een opstalverzekering? | Wanneer opstalverzekering afsluiten

Een opstalverzekering, wat is dat, en wat dekt een opstalverzekering nou eigenlijk? In dit artikel nemen we het met je door.

Wat verzeker je met een opstapverzekering?

Met een opstalverzekering of woonhuisverzekering verzeker je jouw huis en bijgebouwen zodat je niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan bij schade. De meeste mensen sluiten bij aankoop van een woning een opstalverzekering af en kijken er daarna niet of nauwelijks meer naar om. Maar verzekeraars kunnen hun voorwaarden en premies aanpassen, waardoor jouw opstalverzekering verandert. Het is dan ook verstandig om periodiek te kijken of er een verzekering is die beter bij jouw woonsituatie aansluit of dat je mogelijk kan besparen op de premie voor je opstalverzekering. Het maken van een vergelijking loont overigens ook wanneer je voor het eerst een opstalverzekering af wilt sluiten.

Wat dekt een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een verzekering die de schade aan jouw woning dekt ten gevolge van brand, storm en inbraak. Deze verzekering heet ook wel een woonhuisverzekering. Bij deze verzekering is zowel jouw woonhuis verzekerd als alle onroerende goederen die bij de woning horen zoals bijvoorbeeld leidingen, centrale verwarming, sanitair, schuurtjes en dergelijke. Dit zijn dus voorwerpen die nagelvast aan de woning zitten. Schade die je met opzet hebt veroorzaakt worden niet vergoed door de verzekeraar en ook extreme situaties zoals oorlogssituaties, aardbevingen of overstromingen zijn vaak uitgesloten van dekking.

De opstalverzekering is voor bezitters van particuliere woningen. Vaak is deze verzekering ook verplicht wanneer je een hypotheek wilt afsluiten voor je koophuis. Indien je werkt vanuit huis en daarbij bijvoorbeeld gebruik maakt van een huispraktijk is dit vaak geen probleem voor de verzekeraar. Als de woning echter puur voor zakelijk gebruik is, kun je deze verzekering niet afsluiten.

Voor het vaststellen van de premie van jouw opstalverzekering wordt in veel gevallen de waarde van je woonhuis vastgesteld. Deze waarde staat gelijk aan de herbouwwaarde van jouw huis. Bij sommige verzekeraars word je echter tegen een vast bedrag verzekerd.

Dekking Opstalverzekering

Er zijn drie verschillende graden van dekking bij een opstalverzekering. De uitgebreide, extra uitgebreide en de allrisk opstalverzekering. De extra uitgebreide (vaak basis genoemd) en de allrisk (of alle onheilen dekking) kom je het meeste tegen.

De uitgebreide opstalverzekering verzekert je woning tegen:

  • Brand
  • Bliksem
  • Storm
  • Water
  • Olie en rook
  • Diefstal en vandalisme
  • Onvoorziene gesprongen leidingen door vorst
  • De extra uitgebreide opstalverzekering dekt naast het bovenstaande ook nog:
  • Schroei- en smeltschade
  • Schade door neerslag die via de openbare weg of begane grond uw woning is binnengestroomd
  • Schade die wordt aangericht aan je woning om het defect in een waterleiding te vinden

De allrisk opstalverzekering biedt dekking tegen alle schade die van buiten af komt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel, maar die verschillen per verzekeraar. Voor deze uitzonderingen dien je de polisvoorwaarden van je verzekering goed door te lezen.

Is een opstalverzekering verplicht?

Nee. Het afsluiten van een opstalverzekering is niet verplicht. Het is echter wel aan te raden om een opstalverzekering af te sluiten, omdat kosten door schade aan uw woning behoorlijk in de papieren kunnen lopen.

Er bestaat geen wettelijke verplichting voor het afsluiten van een opstalverzekering. Wanneer je een hypotheek afsluit om een koopwoning te financieren wordt door de geldverstrekker (in de meeste gevallen) deze verzekering wel geëist. Wanneer je een hypotheek hebt is een opstalverzekering dus eigenlijk altijd wel verplicht.

Waarom is de opstalverzekering belangrijk?

Zonder opstalverzekering kan je flink in de problemen raken wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt in de woning en er veel schade is aangericht. Zonder opstalverzekering wordt er niks vergoed en zal je de herbouwkosten uit eigen zak moeten betalen.

opstalverzekering wat is dat

Wat zijn de gevolgen voor het niet afsluiten van een opstalverzekering?

Als je de hypotheekakte gaat ondertekenen bij een notaris en je hebt geen opstalverzekering afgesloten kan het zijn dat je de hypotheek niet krijgt. Wanneer er schade aan de woning ontstaat door bijvoorbeeld brand of waterschade wordt dit niet vergoed en kom je zelf voor hoge kosten te staan die kunnen oplopen tot tienduizenden euro´s.

Dekt de opstalverzekering waterschade?

Waterschade is vaak zeer onverwacht en vervelend. Nu maar hopen dat deze schade wordt vergoed! De kosten die kunnen ontstaan door waterschade, kunnen namelijk flink oplopen en je wilt natuurlijk geen torenhoge rekening voor het schadeherstel ontvangen. Gelukkig ben je met een inboedelverzekering meestal verzekerd tegen waterschade. Waterschade valt namelijk onder één van de standaarddekkingen van de inboedelverzekering. Of jouw inboedelverzekering daadwerkelijk de ontstane waterschade dekt, hangt af van de oorzaak en de door jouw gekozen dekking.

Welke waterschade dekt mijn inboedelverzekering?

Ondanks waterschade dus één van de standaarddekkingen van een inboedelverzekering is, wordt niet alle waterschade vergoed. Wat wordt vergoed, hangt af van het soort schade en hoe deze schade is ontstaan. De drie belangrijkste categorieën waaronder waterschade kan vallen zijn:

Waterschade door neerslag

Het heeft de afgelopen maand vrijwel elke dag gerend, maar vandaag komt het met bakken uit de lucht vallen. Ook jouw dak heeft dit gemerkt en kon de grote hoeveelheid gevallen neerslag niet meer aan. De neerslag is jouw huis binnengedrongen en heeft schade aangericht. Deze schade wordt dan ook vrijwel altijd vergoed wanneer je een passende inboedelverzekering hebt.

Waterschade door indirecte neerslag

Een sloot naast jouw woning is overgelopen door veel neerslag en het water heeft zich naar binnen verplaatst. Eenmaal daar aangekomen, heeft het water veel schade aangericht. Vaak heb je een inboedelverzekering met uitgebreide schadedekking nodig, wil je dat deze waterschade vergoed wordt.

Waterschade veroorzaakt door leidingwater

Het kan zijn dat er iets niet klopt met jouw Cv-ketel in huis. Van zichzelf al hartstikke vervelend natuurlijk, maar al helemaal wanneer er waterschade ontstaat door water uit de CV. Gelukkig wordt deze waterschade vaak vergoed via een inboedelverzekering of soms zelfs via een opstalverzekering.

Als je er zeker van wilt zijn dat vrijwel alle soorten waterschade gedekt worden, kun je dus het beste kiezen voor de meest uitgebreide inboedelverzekering. Zo weet je zeker dat je niet zomaar voor dure verrassingen komt te staan. Vergeet ook de polisvoorwaarden niet door te nemen. Hierin staat duidelijk opgenomen welke waterschade wel en niet gedekt wordt met een inboedelverzekering.

Welke waterschade wordt niet gedekt door mijn inboedelverzekering?

Hoewel je met een inboedelverzekering met de meest uitgebreide dekking verzekerd bent tegen vele vormen van waterschade, wordt nog niet alles vergoed. Het is van belang dat jij er zelf alles aan doet om waterschade tegen te gaan. Wanneer je dat niet doet, moet je vaak voor alle kosten opdraaien. Waterschade wordt niet vergoed wanneer er sprake is van:

  • Achterstallig onderhoud. Je hebt jouw inboedel en woning niet goed onderhouden. De ontstane problemen had je kunnen voorkomen door dit wel te doen. De schuld van de waterschade ligt dan ook volledig bij jezelf.
  • Een overstroming door een dijkbreuk. Je moet zelf opdraaien voor de schade die hierbij kijken komt. Ben je het hier niet mee eens of wil je een compensatie? Dan kun je contact opnemen met de overheid.
  • Schade door nalatigheid. Heeft een zware regenbui voor veel problemen gezorgd, maar stond jouw achterdeur nog open? Dan is deze waterschade helaas jouw eigen schuld. Je had deze schade namelijk gemakkelijk kunnen voorkomen. De rekening is dan ook voor jou.

Wat te doen bij waterschade

Wanneer er sprake is van waterschade, kun je het beste de volgende stappen volgen:

  1. Probeer de waterschade zoveel mogelijk te beperken, ook al kost dit je wellicht geld. Deze kosten kun je later opnemen in de schademelding indien je een inboedelverzekering hebt.
  2. Noteer de datum en het tijdstip waarop de schade is ontstaan. Verzekeringsmaatschappijen willen dit graag weten en nemen regelmatig contact op met het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut). Dit instituut kan bevestigen of er bijvoorbeeld inderdaad sprake was van noodweer.
  3. Maak goede en duidelijke foto’s te maken van de schade. Jouw verzekeraar heeft deze foto’s nodig om te bepalen hoe erg het is.
  4. Indien je een huurwoning hebt is het van belang dat je jouw verhuurder informeert. De verhuurder is namelijk verantwoordelijk voor de opstalverzekering van jouw woning. Heb je ook waterschade aan jouw eigen spullen? Dan kun je deze waterschade melden bij jouw eigen inboedelverzekeraar.


cshow

Wellicht ook interessant?

?wi=352562&ws=

Vergelijkbare berichten