Wat is een restitutiepolis?

Wat is een restitutiepolis | Wat houdt een restitutiepolis in?

Als je een basis zorgverzekering afsluit kan je kiezen uit een naturapolis en een restitutiepolis.
In dit artikel leggen wij uit wat nu een restitutiepolis is.

Wat is een restitutie zorgverzekering | Restitutiepolis betekenis

Het belangrijkste kenmerk van een restitutieverzekering is dat je een vrije keuze hebt in de zorgverleners die je bezoekt, dit geldt voor alle zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het wordt dan ook wel de vrije zorg keuze genoemd. Als de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met de zorgverlener wordt de rekening vaak direct naar de zorgverzekeraar gestuurd.

Het kan voorkomen dat je de zorgkosten eerst moet voorschieten, dit geld krijg je dan weer terug door de nota te declareren bij de zorgverzekeraar. Alleen als de nota buitensporig hoog is kan het zijn dat je maximaal het marktconforme bedrag terug krijgt.

Doordat je zelf kan kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat is de premie van een restitutieverzekering iets hoger dan de premie van een naturapolis. Hier tegenover staat dan natuurlijk weer de keuze vrijheid die je bij een natura polis niet hebt. Voor spoedeisende hulp maakt het niet uit welke verzekering je hebt, dit wordt altijd gedekt door de basisverzekering.

Voordelen Restitutiepolis

  • Je kan bij alle zorgverleners terecht.
  • Alle kosten worden vergoed, tot 100% van het marktconforme of wettelijke tarief. In de praktijk betekent dit dat alle kosten worden vergoed voor zover het geen buitensporige bedragen zijn.

Nadelen Restitutiepolis

  • Premie is hoger dan bij een naturapolis.
  • Soms moet je een bedrag voorschieten, de factuur van hele grote bedragen zullen wel direct naar de verzekeraar worden gestuurd.

Wellicht ook interessant


cshow

Vergelijkbare berichten