Hoeveel boeterente

Wat is boeterente? Wanneer betaal je boete rente?

Als je een hypotheek met rentevaste periode hebt en je wilt ineens een groot bedrag aflossen, of je wilt overstappen naar een andere geldverstrekker. Dan kan je te maken krijgen met boeterente. In dit artikel nemen we met je door wat boeterente inhoudt.

Wat is boeterente?

Boeterente is een vergoeding die je aan jouw hypotheekverstrekker moet betalen als je het contract met jouw hypotheekverstrekker wilt aanpassen. Als vergoeding voor het openbreken van het contract kan er door de hypotheekverstrekker een boete in rekening gebracht worden.

De boete die je aan de hypotheekverstrekker moet betalen mag niet hoger zijn dan het financiële nadeel die de verstrekker lijdt. Mocht op het moment van aflossen de marktrente hoger zijn dan de rente die in jouw contract staat, dan mag de geldverstrekker geen boete in rekening brengen.

Wanneer betaal je boeterente

  • Je meer aflost dan je jaarlijks boetevrij mag aflossen. In de regel mag je 10% van de hoofdsom boetevrij aflossen.
  • Wanneer je jouw rentevaste periode met de hypotheekverstrekker wilt herzien
  • Je jouw hypotheek wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker

Boeterente bij verkoop huis

Als je jouw huidige huis verkoopt kan je in de regel boetevrij jouw huidige hypotheek aflossen met het bedrag dat beschikbaar komt door de verkoop. Er zijn echter nog een aantal ‘’oude’’ hypotheken op de markt waar in de voorwaarden staat dat je ook bij verkoop een boete rente moet betalen. Heel vaak komt dit gelukkig niet voor.

Boeterente berekenen

Het is ingewikkeld om exact uit te rekenen hoe hoog de boeterente is die je moet betalen. Dit komt omdat iedere geldverstrekker een eigen methode gebruikt. Wel is het mogelijk om heel globaal uit te rekenen hoe hoog de boeterente zal zijn. Dit is namelijk het bedrag dat de bank misloopt aan rente-inkomsten.

Stel je hebt een hypotheek van €250.000 met daarop een rente van 5%, daarop mag je normaal gesproken 10% van de hoofdsom boetevrij aflossen. Je wilt ineens € 50.000 aflossen. Stel dat de huidige rente 3% bedraagt en je resterende looptijd bedraagt 4 jaar.

Je moet in dit geval over €25.000 boete rente betalen. (50.000 – 250.000 *10%)

De boeterente bedraagt in dit geval: (25.000 x (5%-/-3%) x 4 jaar) = 2000

Boete rente bij verkoop

De rente die uw hypotheekverstrekker misloopt bedraagt €2000,- Omdat u deze rente ineens betaalt( het moet nog contant worden gemaakt).
Zal het bedrag nog iets lager uitvallen. Dit komt omdat de geldverstrekker het bedrag nu ineens ontvangt in plaats van over 4 jaren gespreid.

Is boeterente aftrekbaar?

Ja, boeterente is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Voor de actuele informatie kunt u altijd terecht op de site van de belastingdienst.

In onderstaande gevallen mag je de boeterente aftrekken van de inkomstenbelasting.

  • Bij een extra aflossing op uw hypotheek
  • Wanneer u uw hypotheek oversluit naar een andere kredietverstrekker
  • Wanneer u tussentijds het rentepercentage aanpast

Waarom moet je boeterente betalen

Als je een hypotheek afsluit voor stel een rentevaste periode van 10 jaar. Dan heb je met de bank dus een contract gesloten voor deze 10 jaren. De bank gaat er voor deze periode vanuit dat jij aan hen een vast bedrag aan hypotheekrente betaald, dat is immers afgesproken. Daarnaast mag de bank ook niet tussentijds de rente verhogen als de marktrente gaat stijgen. Als jij tussentijds van het contract af wilt pleeg je dus feitelijk contractbreuk. Hiervoor moet je de vergoeding betalen.

Wellicht ook interessant?

Vergelijkbare berichten