Waar op letten bij het kopen van een mobiele airco
De afgelopen jaren lijken de zomers in Nederland steeds warmer te worden. We kunnen ons dan ook goed voorstellen dat u de aanschaf van een mobiele airco overweegt om enige verkoeling te bieden. In dit artikel nemen je met je door waar je op moet letten bij het kopen van een mobiele airco.
Wat zijn de aandachtspunten bij het kopen van een mobile airco.
Er zijn een aantal zaken die extra aandacht vragen bij de aanschaf van een mobiele airco:
- Het energielabel
- Het koelvermogen
- De afvoer van de warme lucht.
- Geluid
- Andere functies
Het energielabel van een mobiele airco.
Mobiele airco’s gebruiken meer energie dan een vaste installatie met dezelfde koelcapaciteiten. Een mobiele airco is daartegen in aanschaf vaak weer honderden euro’s goedkoper en heeft geen ingewikkelde installatie nodig. Als u de airco incidenteel gebruikt voor de warmste dagen van het jaar is dit dus wel te overzien. Een airco met een hoger energielabel is desalniettemin goedkoper in het gebruik.
Hoeveel kost een airco aan stroom | Verbruikt een airco veel energie?
Een airco met het koelvermogen om een kamer goed te kunnen koelen verbruikt ergens tussen de 2 en 3 KW per uur. 1 KW kost +- €0.25. Als u een airco om een ruimte te verkoelen 1 uur aanzet bent u +- €0.75 aan energiekosten kwijt.
Hoeveel kan een airco mijn kamer afkoelen.
Verwacht van een mobiele airco niet dat deze een kamer van 30 graden Celsius in no-time afkoelt naar 21 graden, dit is niet realistisch. Als u een airco aanschaft die genoeg capaciteit heeft om de oppervlakte van uw kamer te koelen, dan is een afkoeling in de ruimte van maximaal 5 tot 7 graden Celsius reëel. Het is daarbij verstandig de airco aan te zetten voordat het echt warm is in de kamer.
Welk koelvermogen moet de airco hebben
Het koelvermogen van een airco wordt uitgedrukt in BTU (British Thermal Unit). Hoe meer BTU een airco heeft hoe groter het koelvermogen het apparaat heeft. Het is dus belangrijk dat u een apparaat aanschaft dat voldoende capaciteit heeft om de gewenste ruimte af te koelen. Bij twijfel is het beter om een airco met meer capaciteit aan te schaffen dan een apparaat die het net niet aan kan en dus niet het gewenste comfort geeft.
Hoeveel BTU de airco die u wilt aanschaffen moet hebben hangt af van zaken als de inhoud van de ruimte(M3) maar ook de mate van isolatie, aantal ramen etc.
Je kan zelf de benodigde BTU voor jouw airco berekenen door de inhoud(M3) van de kamer te berekenen( (lengte x breedte x hoogte).
De uitkomst hiervan vermenigvuldig je met de vermenigvuldigingsfactor:
De vermenigvuldigingsfactor, is er om de capaciteit aan te passen op isolatie of warmtebronnen in de kamer.
- Vermenigvuldigingsfactor 30: Goed geïsoleerde ruimte met weinig warmte bronnen of mensen, bijvoorbeeld een slaapkamer zonder platdak.
- Vermenigvuldigingsfactor 40: Matig geïsoleerde ruimte, met veel warmtebronnen of mensen of een ruimte met bovengemiddeld veel ramen. Bijvoorbeeld de woonkamer of keuken.
- Vermenigvuldigingsfactor 50: Een ruimte die direct intensief wordt blootgesteld aan de zon, zoals een zolderkamer, slechte isolatie, veel mensen of veel warmtebronnen.
Stel u heeft een kamer met een een inhoud van 5*4*2.5= 50M3 en dit is een ruimte waar u vermenigvuldigingsfactor 30 toepast.
Dit is dan 50*30= 1500 watt aan vermogen dat de airco minimaal moet hebben.
1 watt is 3.41 BTU
Door 1500*3.41= 5151 te doen heb je dan de benodigde BTU berekend voor de ruimte.
Vaak hoef je dit zelf gelukkig niet uit te rekenen, de verkoper zal op zijn site aangeven tot welk oppervlak de airco geschikt is om de ruimte te verkoelen.
De afvoer van warme lucht van de airco.
Mobiele airco’s zijn voorzien van een slang waarmee de warme lucht naar buiten wordt geblazen. Het is dus noodzakelijk dat er in de ruimte een deur of raam open kan waardoor de warme lucht naar buiten kan. Deze opening moet ook niet te groot zijn want dan komt de warme lucht zo weer naar binnen. Een oplossing kan een speciale afdichtingskit zijn.
Hoeveel geluid maakt een mobiele airco?
Helemaal stille airco’s zijn er niet te krijgen, de meeste stille mobiele airco’s produceren zo’n 45 tot 60 decibel. Ter vergelijking het gepruttel van een koffiezetapparaat is 55DB. Stillere airco’s zijn duurder in aanschaf dan de iets minder stille variant die zo’n 60 tot 65 decibel produceert.
Andere functies van de airco
Naast koelen hebben sommige airco’s ook andere functies. Sommige airco’s hebben ook een verwarmingsfunctie en sommigen hebben ook een ingebouwd filter om de lucht te zuiveren.