Vakantie met elektrische auto

Op vakantie met een elektrische auto, Waar moet je opletten

Elektrische auto’s  zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ze zijn voor de meeste mensen dan ook zeker geschikt voor het dagelijkse woon-werkverkeer. Maar zijn ze ook geschikt om mee op vakantie te gaan? In dit artikel nemen we met je door waar je op moet letten als je op vakantie gaat met de elektrische auto.

Binnen Nederland op vakantie met de EV is geen probleem, Nederland is het land met de grootste dichtheid aan laadpalen in Europa. Wil je echt een wat grotere trip maken is het vooral afhankelijk van de reis hoe makkelijk dit gaat met de elektrische auto. In West Europa en met name in Scandinavië staat een redelijk uitgebreid netwerk aan laadpalen. Toch hebben landen als Duitsland en Frankrijk minder laadpalen dan Nederland. In deze landen staan de palen vooral geconcentreerd rond de grote steden. Het netwerk is in West Europa en Noord Europa behoorlijk uitgebreider dan in Zuid Europa en Oost Europa. Het is dan ook goed mogelijk om met een elektrisch voertuig met enige actieradius op vakantie te gaan, het vergt soms alleen iets meer voorbereiding.

Waar moet je je elektrische auto laden op vakantie?

Ga je met een Tesla op vakantie kan je uiteraard gebruik maken van het netwerk aan Superchargers en laadt de navigatie ook zelf al de punten in waar je kan laden. Veel andere merken hebben deze handige mogelijkheid helaas nog niet.

Heb je een andere elektrische auto, dan kan je gelukkig gebruik maken van een site die voor jou een route maakt langs de beschikbare laadpalen. Op abetterrouteplanner.com kan je het startpunt en het eindpunt van de reis invoeren, je geeft aan welk type elektrische auto je hebt en deze site stelt een route op langs de beschikbare laadpalen.

Laadpassen in het buitenland

Helaas kan je niet elke laadpas in het buitenland gebruiken, zoek dus voorafgaand aan de reis uit welke passen je nodig hebt in het gebied dat je bezoekt en waar je doorheen moet rijden om er te komen, en vraag op tijd de benodigde passen aan.

Laad wanneer het kan

Wacht niet met laden tot je echt niet anders kan, als de laadpaal bezet is kost je dit tijd. Mocht de laadpaal niet werken heb je een nog grotere uitdaging. Laad dan ook wanneer dit kan, niet wanneer het absoluut noodzakelijk is. Als je nog naar een alternatieve laadpaal kan rijden bespaar je jezelf een hoop stress. Let bij het laden ook goed op of het allemaal voorspoedig laadt. Mocht het laden uit zichzelf stoppen is dit zonde van de tijd.

Vakantie met een tesla

Download meerdere apps

Download meerdere apps van aanbieders van laadpalen in het gebied waar je rijdt zoals Chargemap of Plugsurfing. Zo kan je de beschikbare palen zien. En heb je uitwijk mogelijkheden. Ook kan dan via de app een laadsessie starten als de pas niet werkt.

Pas je rijgedrag aan

Als je steeds varieert in de snelheid die je kiest kost dit onnodige energie. Door constant te rijden bespaar je energie, zeker als je een snelheid van 100 tot 110 kilometer per uur aanhoudt. Ook het onnodig aan hebben van de verwarming of airco kost energie en gaat ten koste van de actieradius.

Neem alternatieve laadkabels mee

Neem een 220 volt laadkabel mee, mocht er iets misgaan heb je altijd nog een kabel waarmee je op het net kan laden. Als je ergens een tussenstop maakt waar geen laadpaal is, is dit ook een mooie optie om ‘s ochtends de auto weer volgeladen te hebben voor vertrek.

Mocht u naar Italië of Frankrijk reizen is het raadzaam een type 3 laadstekker mee te nemen. Dit is een laadkabel met meer pinnen dan de type 1 en 2 kabel. Type 3 wordt alleen in deze landen gebruikt check voor u de kabel aanschaft wel of deze geschikt is voor uw auto.

Vergeet de overige zaken niet

Mocht u door een gebied rijden waar milieu stickers verplicht zijn vergeet deze dan niet.
Bij winterse omstandigheden zijn in sommige landen winterbanden verplicht.

Ook is het aan te raden om voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen.


Wellicht ook interessant?

cshow

Vergelijkbare berichten